Witam wszystkich motocyklistĂłw! ChciaĹem siÄ przywitaÄ i pochwaliÄ mojÄ dopiero co zakupionÄ HondÄ NTV 650 z '97. Jest to mĂłj pierwszy motocykl (we wrzeĹniu zdaĹem egzamin na kat. A), ale juĹź czujÄ Ĺźe to bÄdzie wspaniaĹa przygoda, a sprzÄt bÄdzie sĹuĹźyĹ dĹuuuuugie lata. ChciaĹem teĹź zapytaÄ od razu Was - ekspertĂłw od tego modelu, czy to normalne Ĺźe w czasie jazdy w takich jesiennych temperaturach rzÄdu 10-15 stopni albo nawet niĹźszych (ale nie na mrozie, bo to Ĺrednio bezpieczne) wskaĹşnik temperatury pokazuje mniej niĹź pĂłĹ, ledwo co wskazĂłwka jest nad literÄ C, a dopiero po zatrzymaniu, np. w korku, wskazĂłwka wÄdruje gdzies w okolice poĹowy zakresu? Wentylator na pewno dziaĹa bo jak juĹź przyjechaĹem do garaĹźu to wĹÄ czaĹ sie nawet przy zgaszonym silniku a na wĹÄ czonym zapĹonie.
[ Dodano: Sro Lis 06, 2024 17:13 ]
ZdjÄcie
IMG_20241106_162638_(1250_x_703_piksel).jpg
Plik ściągnięto 144 raz(y) 470,36 KB
IMG_20241106_162724_(1400_x_788_piksel).jpg
Plik ściągnięto 133 raz(y) 415,44 KB
IMG_20241106_162835_(1300_x_731_piksel).jpg
Plik ściągnięto 136 raz(y) 469,95 KB
_________________ Jeśli chcesz mieć coś zrobione dobrze, zrób to sam.
Ostatnio zmieniony przez Brt Wto Lis 12, 2024 22:20, w całości zmieniany 2 razy
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
Skorpionwr Pomógł: 7 razy Wiek: 65 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1935 Skąd: Przasnysz
Wysłany: Czw Lis 07, 2024 08:18
Witam.
_________________ ST 1300 2011
ST 1300 2006
Devcia 2002
JeĹli wskazĂłwka wchodzi na to duĹźe pole miÄdzy H i C to jest ok. Profilaktycznie moĹźesz przeczyĹciÄ styk na czujniku temperatury przy termostacie. Latem na nowym termostacie przy normalnej jeĹşdzie pokazuje ok 1/4 skali. Na poczÄ tku myĹlaĹem, Ĺźe mam uszkodzony termostat ale po jego wymianie wskaĹşnik pokazuje tak samo.
Super, dziÄki za odpowiedzi. ChciaĹem jeszcze dodatkowo zapytaÄ, czy to normalne Ĺźe klamka sprzÄgĹa chodzi doĹÄ ciÄĹźko (w porĂłwnaniu do kursowych GladiusĂłw i SVek, czy nawet do mojego poczciwego Ogarka 200)? Nie wyglÄ da mi to na nienasmarowanÄ linkÄ sprzÄgĹa bo ruch dĹşwigni jest pĹynny ale ciÄĹźki i dosĹownie po jakichĹ 60km boli mnie Ĺapa. SprzÄgĹo bierze przy koĹcu, tj. jak wcisne 2 palcami to juĹź od razu jest wysprzÄglone - nie trzeba wciskaÄ do oporu.
No ja mam doĹwiadczenie z motocyklami narazie niewielkie, ale juĹź ze 3 lata jeĹşdziĹem Ogarkiem 200 i takim wspĂłĹczesnym pierdzikiem 50cc Ogar Caffe i w nich sprzÄgĹo, nie doĹÄ Ĺźe chodzi leciutko, to jeszcze wĹaĹnie Ĺapie dalej a nie przy samym koĹcu. Brat z kolei, co jest wiekszym zapaleĹcem jeĹli chodzi o motocykle (ale dopiero co zdaĹ A2) twierdzi Ĺźe sprzÄgĹo ma ĹapaÄ wĹaĹnie przy samym koĹcu juĹź, tak Ĺźeby 2 palcami je lekko muskaÄ i juĹź ma wysprzÄglaÄ. Troche sie boje cokolwiek ruszaÄ narazie przy NTVce, bo wiecie jak to jest - pierwszy motocykl, zaraz coĹ popsuje i tyle bedzie z jazdy xD ale zobacze czy regulacja coĹ zmieni. WÄ tpie Ĺźeby to byĹo coĹ z samym sprzÄgĹem, np. tarczami czy sprÄĹźynami, bo ogĂłĹem dziaĹa dobrze tylko wĹaĹnie ciÄĹźko. Anyways, dziÄki za podpowiedzi
Pomógł: 14 razy Wiek: 62 Dołączył: 24 Mar 2018 Posty: 1787 Skąd: WPR Mazowsze
Wysłany: Pią Lis 08, 2024 22:11
Nie ma co porĂłwnywaÄ 50 cm z 600cm. Ustawiasz tak, Ĺźeby siÄ sprzÄgĹo nie ĹlizgaĹo i Ĺźeby tobie byĹo wygodnie operowaÄ klamkÄ . MĂłj brat akurat nic na ten temat nie mĂłwi..
_________________ Pozdrawiam Sławek CIOK
„poznaj swój kraj, ojczyźnie służ” - Mazowsze jest piękne, otwórz oczy. Karawanierzy Mazowieccy - sekcja moto
Pomógł: 13 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1153 Skąd: Warszawa-ZachĂłd
Wysłany: Wto Lis 12, 2024 22:19
CzeĹÄ
Uwagi:
- Kanapa byĹa juz robiona
- Brak zaĹlepek na ramie przy podnĂłzkach
- Oryginalny wydech i lusterka
- Centralka (duĹźy plus)
- Lampa przednia...wyglÄ da na zmatowiaĹÄ , powinna byÄ chromowana, ale to moĹźe kwestia ujÄcia.
- Nieoryginalne ciÄĹźarki na kierownicy
- Przednia tarcza wyglÄ da jakby miaĹa juz duĹźy rant, ale jak wyĹźej... kwestia zdjÄcia
PS. PoprawiĹem linki do zdjÄÄ w pierwszym poĹcie
Witaj we wĹaĹciwym miejscu! Zadowolenia z uĹźytkowania sprzÄtu.
JeĹli chodzi o niedogrzewanie, to po odpaleniu chwyÄ wÄĹźa wchodzÄ cego na gĂłrÄ chĹodnicy. JeĹli chwilÄ po odpaleniu robi siÄ ciepĹy, to znaczy Ĺźe termostat nie domyka i caĹy czas masz otwarty obwĂłd chĹodzenia przez chĹodnicÄ, a przelatujÄ ce podczas jazdy powietrze chĹodzi ciecz chĹodzÄ cÄ . MoĹźe dlatego po zatrzymaniu wskazĂłwka idzie do gĂłry, bo nie ma powietrza odbierajÄ cego ciepĹo, a jak ruszysz, to juĹź nie dogrzewa i wskazĂłwka leci na dĂłĹ.
_________________ "Dzieci należy trzymać z dala od Internetu. Od dzieci Internet głupieje..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum