Witam koledzy, uruchomilem moja revere i pierwsze kilometry mamy za soba i jest problem, maszynie brakuje mocy, na prostej gdy sie kladlem na bak do max. Wyciaga 110 i nic wiecej nie pojdzie. Dodam ze maszyna stala u kumpla od 2009r. Wtedy motocykl chodzil jak strzala i mozna bylo do 190 docisnac. W 2009 wymienil wszystkie plyny, wyczyscil gazniki i synchronizacje tez. Natomiast teraz po tych 5 latach ponownie oddalem gazniki do wyczyszczenia bo wiadomo ze byly teraz zapchane, na jalowym biegu obroty kreci ladnie, rowniotko opadaja, nie gasnie, trzyma na rownym poziomie. Natomiast gdy jade to do 4-4,5 tys. Obrotow maszyna przyspiesza, a pozniej to juz tylko sie meczy i ledwo dociÄ ga w gore. I dlatego nie chce przekroczyc tych magicznych 110km. Kolega rozklada rece i kompletnie nie wie co to moze byc, zastanawia sie czy przypadkiem sprzeglo mi sie nie konczy i dlatego, czy ktos moze ma jakies inne pomysly? Dodam ze filterek pod airboxem mam nowy (dzieki killu )
Pomógł: 25 razy Wiek: 85 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 911 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Czw Cze 05, 2014 00:12
Bob napisał/a:
Pierwsze co mi przychodzi na myĹl, to zĹe ustawienie wysokoĹci pĹywakĂłw w gaĹşnikach.
To jest dobra myĹl! Jak ma jechaÄ szybciej jeĹli paliwa za maĹo, chociaĹź przy za niskim poziomie paliwa powinien jednak przerywaÄ momentami. Pytanie: czy na 2-gim albo 3-cim biegu wykrÄca obroty powyĹźej 5 tysiÄcy. JeĹli tak to jednak chyba brak odpowiedniej iloĹci paliwa albo powietrza /zestarzaĹy filtr w airboksie/..
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
na 2-gim i 3-cim biegu wkrÄca siÄ powyĹźej 5 tyĹ. , choÄ powyĹźej tych 4,5 jest jedna wielka mÄka i czuÄ Ĺźe maszyna nie ma mocy. Filtr w airboxie mam nowy.
Na jaĹowym biegu silnik krÄci do czerwonego pola. Natomiast pod obciÄ zeniem jest mÄka.
Koledzy, jak sprawdziÄ/ustawiÄ wysokoĹÄ pĹywakĂłw w gaĹşnikach ? Jestem laikiem wiÄc miejcie dla mnie wyrozumiaĹoĹÄ.
Pomógł: 15 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 810 Skąd: opole
Wysłany: Czw Cze 05, 2014 13:55
Ustawienie pĹywakĂłw nie zmieniĹo siÄ od stania raczej... GaĹşniki na stĂłĹ, sprawdĹş membrany wyczyĹÄ gaĹşniki, szczegĂłlnie dysze Ĺrednich obrotĂłw. No i jak koledzy radzÄ do poziomĂłw, ale moĹźe starczy zaworki wyczyĹciÄ. SprawdĹş czy z kranika leci szerokim strumieniem. Chodzi na oba cylindry?
GaĹşnik jest wyczyszczony, sprawdze membrany, i co mnie zastanawia, czy to co jest pod siedzeniem nie jest przypadkiem zapchane, na mĂłj gust to jest jakaĹ pompka, bo z kranika paliwo zapierdziela
tomeczek151 - Ĺwiec nie sprawdziĹem, nie mam jeszcze klucza. Nie strzela w wydech. I pracuje na obu cylindrach.
GhoustDragon - sprawdziĹem dzisiaj koĹa, i tu moje zaskoczenie, przednie koĹo po zakrÄceniu momentalnie siÄ zatrzymuje. Czyli zacisk za mocno trzyma. Czy to moze byÄ caĹÄ przyczynÄ ?
Jak moto siÄ nie wkrÄca na wysokie obroty to nie jest to wina koĹa.
Alan czytaj caĹy wÄ tek - kolega napisaĹ, Ĺźe moto nie wkrÄca siÄ w jeĹşdzie, a na luzie siÄ wkrÄca do czerwonego pola.
morfeusz92 napisał/a:
na 2-gim i 3-cim biegu wkrÄca siÄ powyĹźej 5 tyĹ. , choÄ powyĹźej tych 4,5 jest jedna wielka mÄka i czuÄ Ĺźe maszyna nie ma mocy. Filtr w airboxie mam nowy.
Na jaĹowym biegu silnik krÄci do czerwonego pola. Natomiast pod obciÄ zeniem jest mÄka.
morfeusz92 napisał/a:
tomeczek151 - Ĺwiec nie sprawdziĹem, nie mam jeszcze klucza. Nie strzela w wydech. I pracuje na obu cylindrach.
GhoustDragon - sprawdziĹem dzisiaj koĹa, i tu moje zaskoczenie, przednie koĹo po zakrÄceniu momentalnie siÄ zatrzymuje. Czyli zacisk za mocno trzyma. Czy to moze byÄ caĹÄ przyczynÄ ?
WyjÄ Ä koĹo, rozebraÄ zacisk, wyczyĹciÄ, przesmarowaÄ, poskĹadaÄ i powinno chulaÄ. To samo zrobiÄ z tyĹem.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 19 Maj 2012 Posty: 739 Skąd: Białystok
Wysłany: Sob Cze 07, 2014 11:59
GhoustDragon napisał/a:
Alan czytaj caĹy wÄ tek - kolega napisaĹ, Ĺźe moto nie wkrÄca siÄ w jeĹşdzie, a na luzie siÄ wkrÄca do czerwonego pola.
Czytam ze zrozumieniem. Specem od mechaniki nie jestem, ale logika mĂłwi, Ĺźe to nie moĹźe byÄ wina koĹa. Jak byĹoby to moĹźliwe, Ĺźe silnik nie wkrÄca siÄ na obroty, gdzie ma wiÄkszÄ , a wkrÄca siÄ na niskich? Jakby koĹo stawiaĹo opĂłr to ciÄĹźko byĹoby ruszyÄ i przyspieszaÄ na niskich obrotach, gdzie moc jest mniejsza.
Czytam ze zrozumieniem. Specem od mechaniki nie jestem, ale logika mĂłwi, Ĺźe to nie moĹźe byÄ wina koĹa. Jak byĹoby to moĹźliwe, Ĺźe silnik nie wkrÄca siÄ na obroty, gdzie ma wiÄkszÄ , a wkrÄca siÄ na niskich? Jakby koĹo stawiaĹo opĂłr to ciÄĹźko byĹoby ruszyÄ i przyspieszaÄ na niskich obrotach, gdzie moc jest mniejsza.
Twoja logika zapomina o takich czynnikach jak przeĹoĹźenia
Ale co ja siÄ bÄdÄ rozpisywaĹ - swoje zdanie juĹź wyraziĹem, a kolega sam Nam powie co byĹo przyczynÄ .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum