Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Zabłądziłem... I postanowiłem zostać

Czy można dostać Deauvilkę w dobrym stanie technicznym za 7000?
Tak
90%
 90%  [ 10 ]
Nie
9%
 9%  [ 1 ]
Głosowań: 11
Wszystkich Głosów: 11

Autor Wiadomość
izywec 
Premium User
Nie pradziadek!

Wysłany: Czw Lis 12, 2015 11:08   

adamdive napisał/a:
.....a jak to dokładnie robisz, mógłbyś bardziej przybliżyć sposób kładzenia i późniejszych zachowań? :idea:

Dotychczas udało się połozyć - to dosyć proste. Blokada tylnego koła lekki skręt kierownicy w prawo a reszty nie pamietam aż do momentu gdy się podnosiłem. Huknięcie o glebę zdrowe ale wszystkie kosci całe sińców na klatce piersiowej trochę, nawet kombinezon nie uległ deprecjacji tylko musiałem kupić nowy kufer /ale ochronił światło kierunkowskazu tylne/ bo motocykl nie doleciał do puszki. Po minięciu szoku ruszyłem wolno dalej bo miałem tylko przytarte gmole.

Moja rada dla wszystkich: nie hamować do końca tylko kłaść albo omijać na zmniejszonej szybkości w ten sposób zwiększymy swoje szanse. Na drogach kolizyjnych /nie S-ki i Autostrady/ raczej nie jeździć powyżej 110 - 120 km/g - wtedy raczej nikłe szanse na ratunek bo kierowcy "puszek" praktycznie nas nie widzą przy szybkościach wyższych - były badania właściwości wzroku na ten temat.
Od września 2023 Rower i "Puszka"

kudlaty 
Premium User

Wysłany: Czw Lis 12, 2015 15:43   

izywec napisał/a:
nie hamować do końca tylko kłaść

Osobiście nie zgodzę się z takim tokiem postępowania w razie W. Moim zdaniem należy hamować awaryjnie ile się da przed przeszkodą żeby maksymalnie wytracić prędkość i próbować omijać przeszkodę. Wówczas masz jakąkolwiek kontrolę nad pokonywaną drogą. Gdy położysz motocykl lecisz wraz z motocyklem prosto bez jakiejkolwiek kontroli. Ponadto sam motocykl podczas hamowania awaryjnego szybciej się zatrzyma niż gdy sunie na końcówce kierownicy i podnóżkach. Na kierownicy i podnóżkach się porostu ślizga i najczęściej wali z impetem w przeszkodę. Wytracanie prędkości hamowaniem jest dużo skuteczniejsze, a gdy nawet nie zdążysz wyhamować to jest duża szansa że przywalisz w przeszkodę z mniejszą prędkością niż po ślizgu. Niestety kluczowe jest tu opanowanie i systematyczne ćwiczenia hamowań awaryjnych !!!

A żeby było w temacie to myślę że jest szansa ustrzelić fajną Dewilę w zakładanym budżecie (sam jakiś czas temu swoją "sprzedałem" w zbliżonej kwocie), ale jak koledzy radzą, może lepiej na początek mniej plastików, czyli NTV-ka.

izywec 
Premium User
Nie pradziadek!

Wysłany: Czw Lis 12, 2015 23:39   

kudlaty, Czytaj dokładnie i ze zrozumieniem. Nie napisałem przecież nie hamować tylko kłaść ale napisałem: "nie hamować do końca tylko kłaść albo omijać na zmniejszonej szybkości".
Od września 2023 Rower i "Puszka"

kudlaty 
Premium User

Wysłany: Pią Lis 13, 2015 07:34   

izywec napisał/a:
Jestem zwolennikiem szybkiego kładzenia maszyny na bok jesli widzę przed sobą brak swobodnej drogi a kraksa bezwzględna.

Staram się czytać ze zrozumieniem, a że przeczytałem kilka postów po kolei to być może odrobinę rozjechało się moje rozumienie i za bardzo skupiłem się na powyższym Twoim zdaniu, z którego nie wynika jasno hamowanie przed przeszkodą. Ale teraz mam już jasność :-)

Scotty_ 
Nawijacz asfaltu

Wysłany: Nie Lis 15, 2015 12:29   

Witaj we właściwym miejscu.

Ja zamiast GS500 rozglądałem się za NTVką i na NTV Revere zostałem... bardzo uniwersalny motocykl, jak mu założysz Wingracka, to bardzo turystyczny się staje, jak kufry zdejmiesz, to na miasto idealny. Mała szyba żeby trochę wiatru z klaty zdjąć i motocykl naprawdę uniwersalny się staje.

-Revelka
-Tenerówka

Odpowiedz do tematu