Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Zabłądziłem... I postanowiłem zostać

Czy można dostać Deauvilkę w dobrym stanie technicznym za 7000?
Tak
90%
 90%  [ 10 ]
Nie
9%
 9%  [ 1 ]
Głosowań: 11
Wszystkich Głosów: 11

Autor Wiadomość
Calmwater 

Wysłany: Pią Lis 06, 2015 07:06   Zabłądziłem... I postanowiłem zostać

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam 31 lat, jestem z Pabianic (dla nie wtajemniczonych takie biedne zadupie koło Łodzi), jestem w trakcie kursu na prawko "A" (kurs się przedłużył, bo przez 2 miesiące nie mogliśmy wpaść na siebie z instruktorem - jego urlop, mój urlop i moje godziny pracy, ale mam nadzieję zdobyć uprawnienia najpóźniej wczesną wiosną). Porejestrowałem się na różnych forach motocyklowych i zacząłem szukać maszyny, która spełni moje oczekiwania:
Fajnie by było wziąć plecaczek, bagaże i ruszyć w jakiś weekend gdzieś w Polskę, zobaczyć ciekawe miejsca i cieszyć się przyjemnością z jazdy... I mieć moto "na co dzień" - w miarę oszczędne, trwałe i wygodne.
I tak, ze względu na ograniczony budżet myślałem i o GS 500, ze względu na wszechstronność i frajdę, kiedy człowiek nauczy się jeździć - o Fazerku 600 jak również o Hondzie 650 Deauville. I szczerze, to rozum podpowiada mi tą ostatnią: Może mocy trochę mało (2 osoby i bagaż), ale wygoda, ekonomia i bezobsługowość za nią przemawiają. A że bez szaleństw? Cóż, przy pierwszym moto to może być plusem :wink:
Jedyny, ale dość poważny problem stanowi mój skromny budżet, i tu (żeby nie zaśmiecać forum) pod powitaniem zadam pierwsze pytanie: Da się wyrwać Deauvillkę do 7000 zł w przyzwoitym stanie? Nie chodzi mi o idealne plastiki itp. a raczej o sprawność techniczną, bezwypadkowość (poza parkingówkami itp. ale niech wszystko będzie proste), po prostu żeby moto jeździło, a nie było skarbonką pełną ukrytych wad. Kask, ciuchy itp. to już osobna pula.

smorawski_m 

Wysłany: Pią Lis 06, 2015 10:06   

Ja swoją kupiłem z 6 tysięcy, miała trochę wad, część naprawiłem niewielkim kosztem a z innymi żyję. Przejechałem ją już ponad 40 tysięcy km i sobie chwalę.

szyszkowiecki 
SZYSZKIN

Wysłany: Pią Lis 06, 2015 10:19   

Lewa w Górę! Troszkę szczęścia i się da!

radzieckii 
radzieckii

Wysłany: Pią Lis 06, 2015 11:43   

Nie wiem ile masz wzrostu, ale możesz też rozważyć NTV. Gorsza ochrona przed wiatrem, co może być zaletą przy pierwszym moto. Na pewno mniej plastików do naprawy i znajdziesz na tym forum godną polecenia grubo poniżej 7 tyś z kuframy :-)

Kobrzak 
Piotrek

Wysłany: Pią Lis 06, 2015 21:52   

Cześć!

Też na Twoim miejscu za NTV bym się rozejrzał :)

https://www.instagram.com/piotr_harison/

NT650V Devi 1999 > NT700 2008 Wiśnia > Triumph Tiger 955i 2004 > Triumph Tiger 955i 2005

RedGuy 

Wysłany: Pią Lis 06, 2015 22:04   

Witaj, odnośnie Deauville myślę że jest możliwość wyhaczyć maszynę w tej cenie w przyzwoitym stanie. Owocnych łowów :wink:

oldmotory 
Centrowanie kół

Wysłany: Sob Lis 07, 2015 09:25   

Proponuję przenieść tą dyskusję do działu "szukam motocykla"
Będzie łatwiej pogadać, a dobre oferty pojawią się same.

Calmwater 

Wysłany: Sob Lis 07, 2015 13:23   

Dzięki za miłe powitanie i konstruktywne odpowiedzi. Niestety motocykla będę szukał wczesną wiosną, czyli w nie najlepszym czasie, ale najpierw trzeba kasę odłożyć i zdać prawko. Mam 180 cm wzrostu, a plecaczek kompaktowy, bo 159. Jak będę blisko wymaganej kwoty, to na pewno stosowne ogłoszenie umieszczę. Pocieszyliście mnie, że w tych pieniądzach nie kupię jedynie maszyny, co "niemka płakała, jak sprzedawała, bezwypadkowa, cacana panie" a po VIN dojdę do szkody całkowitej... ;)

radzieckii 
radzieckii

Wysłany: Sob Lis 07, 2015 16:22   

A oto powód dla którego naked lepszy na pierwszy http://hondantv.pl/forum/...b1809f3b1#98971
Na wiosnę mniejszy wybór i wyższe ceny ;-)

sgtcop13 
Premium User

Wysłany: Sob Lis 07, 2015 20:29   

Kwestia "lepszy""gorszy" to czysty subiektywizm. Dzisiaj wraz z kolegą byliśmy kupować Yamahę R6 dla jego syna. Jak już nieraz pisałem"nie kręcą:" mnie sportowe szlifierki.Dalej to podtrzymuję, ale po przedmuchaniu się na R6 twierdzę, że 120 kucy pod dupskiem robi wrażenie :shock: :shock: :shock: Dlatego mam teraz problem. Jakiś czas temu postanowiłem pozostać wierny mojej BMce, bo to motor jeszcze na lata, ale mocy toto ma niewiele. Dlatego teraz mam szczere chęci zamienić to na żwawego nakeda z minimum 100 kucami pod dupskiem :mrgreen:

Dlatego reasumując, trudno doradzić komuś w wyborze motocykla :smile: Każdy z nas ma różne oczekiwania, wymagania, umiejętności i predyspozycje. Do dzisiaj twierdziłem, że dla mnie najlepszy jest spokojny motocykl na krótkie przejażdżki. Po jeździe na R6 zmieniłem zdanie :oops: Mimo już średniego wieku, chcę minimum 100 KM pod tyłkiem i kwita.

Chyba niewiele wniosłem do tego wątku, ale trudno :???: I tak już mam wyrzuty sumienia, że dzisiaj w czasie testu R6 przy dozwolonej prędkości 90 km/h przekroczyłem ten limit o 100 procent :twisted:

Calmwater 

Wysłany: Nie Lis 08, 2015 20:53   

@radzieckii, całkiem ciekawa ta oferta, szkoda, że jeszcze nie mam prawka, bo jeśli to faktycznie tylko lekki szlif, a poza tym wszystko ok, to cena... Przyjemna ;)
U mnie chodzi też o to, że chyba wolę poświęcić plastiki, niż uganiać się po roku - dwóch za innym moto, ryzykując utratę pieniędzy - kupno padaki jeszcze raz. Poza tym traktuję to moto jako sprzęt na kilka lat, którym zjeżdżę z żoną ciekawe miejsca w Polsce i nie tylko (jak już się "rozjeżdżę"). Marzy mi się wypad do Szwajcarii i przejazd przez Furka pass, niemniej najpierw trzeba zdobyć umiejętności ;)

@sgtcop13 - jeśli myślisz również o turystyce, a nie tylko o bliskim lataniu to CBR1100 blackbird/Hayabusa będą aż nad to w sam raz ;) Może Hayę kiedyś kupię, na razie mnie nie stać i nie chcę zacząć swojej motocyklowej przygody od własnego pogrzebu...

radzieckii 
radzieckii

Wysłany: Pon Lis 09, 2015 09:25   

Bardzo niedoceniane moto to GPZ 1100. Można to kupić w dobrym stanie za ok. 5 tyś. i cieszyć się naprawdę świetnym turystykiem. Brak prawka nie jest problemem, przecież są przyczepy. W dziale giełda masz więcej ciekawych ofert. PiotrM sprzedaje całkiem pasującą do Twoich kryteriów.

Nomad_FH 

Wysłany: Sro Lis 11, 2015 20:07   

Fajne takie zabłądzenia - witaj :)

Jeżeli chodzi o transport, to warto poszukać na http://clicktrans.pl/.
Jest to giełda ofert transportowych - czyli Ty wyznaczasz co chcesz transportować i skąd/dokąd, a przewoźnicy "biją się" między sobą o Twoją ofertę.
Można zaznaczyć np, że wymaga się doświadczenia w transporcie motocykli, co więcej są tam opinie o danym przewoźniku i referencje. Oraz ostatnie przejazdy - często wraz ze zdjęciami.

Ja w ten sposób transportowałem swoją Devi z Warszawy, ponieważ też wówczas nie miałem prawka. Znalazłem tam kilka dobrych ofert wybrałem nie najtańszą, ale taką, która gwarantowała jakość, a w dodatku była wtedy zima, więc zależało mi, żeby to jednak był bus. a nie przyczepa.
Ew. tak jak Ci koledzy radzą - czyli wypożyczyć przyczepę i samemu przywieźć :)

izywec 
Premium User
Nie pradziadek!

Wysłany: Sro Lis 11, 2015 23:51   

Witaj w naszym gronie!
Ja jednak bedę Ci radził kupić na pierwsze dwa kółka NTV albo podobnego "golasa" za cenę do 7000 mozesz przebierać w ofertach.
Nie ma cudów na pierwszym motocyklu zakiczysz niestety parkingówki i oby tylko jeden szczęsliwy szlif. Plastyki są bardzo drogie a kazdy taki przypadek to naprawdę zdrowo kosztuje a golas z porządnymi gmolami /dla NTV od Wasilego/ i dużym kufrem centralnym /jeszcze lepiej z dwoma bocznymi/ nawet po porządnym szlifie jeśli tylko motocykl w nic nie przygrzmoci to zaskutkuje tylko kufrem.
Jestem zwolennikiem szybkiego kładzenia maszyny na bok jesli widzę przed sobą brak swobodnej drogi a kraksa bezwzględna.
P.S. "DorDaw" napisał prawdę o podziale motocyklistów - są tylko tacy czyli co leżeli i będą leżeć /albo większość leżała ale do tego się nie przyznaje/. Innych nie ma!!!!! :roll:
Od września 2023 Rower i "Puszka"

adamdive 
Adaś_Wieszczu

Wysłany: Czw Lis 12, 2015 09:14   

izywec napisał/a:

Jestem zwolennikiem szybkiego kładzenia maszyny na bok jesli widzę przed sobą brak swobodnej drogi a kraksa bezwzględna

a jak to dokładnie robisz, mógłbyś bardziej przybliżyć sposób kładzenia i późniejszych zachowań? :idea:

Odpowiedz do tematu