Wysłany: Sob Cze 07, 2014 22:25 holandia pomoc olej
witam mam maly problem z olejem tzn miałem na bagnecie przed wyjazdem do holandii ponad poława teraz mam na sammym koniuszku dolałem 200ml i nic 300ml nic i najgorsze ze nie mam tu oleju juz mam wlanego motula i czy moge dolac jakis inny teraz czy nie doradzcie.
p.s jakie to obiawy ze olej tak zjadło co moze byc ???
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 124 Skąd: Wieliczka
Wysłany: Nie Cze 08, 2014 08:17
Witaj.Oczywiście że możesz dolać innego oleju -producenta,aby miał tą samą klasę lepkości.Zresztą zawsze lepiej dolać w takich sytuacjach bez znaczenia jakiego oleju aby zawsze ten olej był.Co do zniknięcia oleju to przyczyn może być kilka np.bardzo szybka jazda na długim odcinku-autostrada,nieszczelne uszczelniacze zaworów ,pierścienie itp ale to musisz przeprowadzić diagnozę silnika.Pozdrawiam.
Pomógł: 15 razy Wiek: 56 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1781 Skąd: Tarnów
Wysłany: Pon Cze 09, 2014 15:55
yok1, życzę Ci spokojnego powrotu z wojaży i nie zapomnij się potem grzecznie przyznać z jaką prędkością rżnąłeś po autostradach, że ci zeżarło olej
pozdro
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Pomógł: 24 razy Wiek: 84 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 898 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Pon Cze 09, 2014 18:18
Ogólna zasada to nie mieszać rodzajów różnych olejów np. do syntetyka dolewać olej mineralny.
Mieszanie syntetyków czy półsyntetyków różnych producentów nie stanowi żadnego problemu gdy wskaźnik lepkości jest ten sam.
Po takim zmieszaniu i powrocie do domu wskazana jest jednak wymiana oleju na jednorodny.
W sytuacji awaryjnej należy uzupełnić olejem jakimkolwiek aby dojechać te trochę kilometrów gdzie będziemy mogli wymienić olej na właściwy.
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum