Wysłany: Czw Kwi 19, 2012 21:25 Czy ktos z kolegow posiada homologacje devilki?
Wlasnie wrocilem z przegladu tech. Jako, ze koledzy nudzili sie przetrzepali mnie dokumentnie
Rozpoczeli od mierzenia halasu. Okazuje sie, ze pomimo orginalnego tlumika nie spelniam PL norm nawet na wolnych obrotach, nie wspominajac o wyzszych..
Hamulce rowniez nie spelniaja PL norm. Fakt, bardziej skupialem sie nad balansem moto niz dociazeniem z uwagi na bliskosc kanalu ale...
Przeglad zaliczony i podbity , ale koles stwierdzi, ze nie powinien mi podbic chyba, ze w homologacji sa inne wartosci.
_________________ Honda NT 650V Deauville - 1999r.
SHL M11 '67r
goliat, GdzieĹ ty pojechaĹ na ten przeglÄ d robiĹem juĹź 3 i to w 2 roĹźnych punktach i nie spotkaĹem siÄ z takim traktowaniem ...ani takimi pytaniami
goliat, GdzieĹ ty pojechaĹ na ten przeglÄ d robiĹem juĹź 3 i to w 2 roĹźnych punktach i nie spotkaĹem siÄ z takim traktowaniem ...ani takimi pytaniami
W Przezmierowie, tuz za gielda samochodowa. Czy kiedykolwiek mierzyli Tobie dB ? Moja devilka na wolnych obrotach przekracza PL norme o 2 dB
[ Dodano: PiÄ Kwi 20, 2012 06:12 ]
Borys napisał/a:
MoĹźe panowie zwyczajnie na jakiĹ suplement liczyli, a kolega w swojej nieprzeniknionej uczciwoĹci nie rozkminiĹ intencji?
Fakt, na wstepie popelnilem blad nie dolaczylem zalacznika do dowodu rej. Jesli chodzi o hamulce, to wlasnie na mnie testowali nowa przystawke do sprawdzania hamulcow w moto. Troche zabawy z tym bylo, gdzyz na wstepie wykazala zbyt duze opory toczenia Powodem bylo ocieranie boczne opon o to ustrojstwo
_________________ Honda NT 650V Deauville - 1999r.
SHL M11 '67r
Na tabliczce znamionowej tej na glowce ramy jest wybite 86 db. Zmierzylem w pracy z ciekawosci bo akurat mam miernik do pomiaru halasu. Orginalny tlumik deauville 2000 r na lunie 74 db przy 4000 tys/obr 82 db a przepisy mowia ...dla motocykli powyzej 125 cm3 dopuszczalna norma chalasu 96 db
Pomógł: 3 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 306 Skąd: piotrków
Wysłany: Pią Kwi 20, 2012 22:06
goliat, a moĹźe masz nieszczelnoĹci wydechu na kolektorach, albo moĹźe nawet zĹźarty tĹumik od rudej ?
Na tym Ĺmiesznym Uwaga Pirat widziaĹem wielkÄ obĹawÄ policjantĂłw w warszawie. ZatrzymujÄ jakÄ Ĺ nowÄ yamaszkÄ, nie wiem zupeĹnie co to za model. PĂłĹroczny sport. No i szukajÄ , szukajÄ .. ĹwiatĹa- sÄ . Hm, olej nie wycieka. No to haĹas, kurde w normie na wolnych, a na 8 tys. obr. silnika mu sprawdzali to miaĹ 96,4 dB. Gliniarz juĹź krÄci nosem. Drugi woĹa, Ty Jerzyk spĂłjrz no tutaj, ta opona mi siÄ nie podoba. No i panowie policjanci wzrokowo stwierdzili, Ĺźe opona jest zuĹźyta (nie uĹźywali miernika gruboĹci oczywiĹcie) i z uĹmiechem na twarzy w kierunku kamery, zabrali dowĂłd. A motocykl miaĹ odjechaÄ lawetÄ , bo jechaÄ juĹź nie wolno, ani nawet pchaÄ ponoÄ. Po drodze nie przecieĹź, a po chodniku teĹź zabronione.. I kooopa..
_________________ Oj życie, życie. Żebyś Ty miało morde, to bym skopał Ci dupe !
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 2193 Skąd: spod Wrocławia
Wysłany: Pią Kwi 20, 2012 22:39
MoĹźe juĹź nieco wypadĹem z biegĹoĹci w przepisach, ale jakoĹ sobie nie przypominam przykazania, ktĂłre zabraniaĹoby mi pchaÄ motocykl poboczem drogi czy nawet chodnikiem.. Rower mogÄ pchaÄ, motorower chyba teĹź, to i motocykl raczej... O taczce czy hulajnodze nawet nie wspomnÄ...
WidziaĹem ten odcinek, ĹźaĹosne co Panowie niebiescy ze stoĹecznej wyprawiali. Wmawiali goĹciowi, Ĺźe motocykl uĹźywany wiÄc tĹumiki siÄ zuĹźyĹy . SprzÄt jak igĹa, a tu takie jaja...
Z tym pomiarem haĹasu, to teĹź czytaĹem, Ĺźe zaleĹźy gdzie siÄ mierzy. Inny wynik wyjdzie w ĹÄ kowym plenerze, a inny w sÄ siedztwie samochodĂłw czy miÄdzy Ĺcianami blokĂłw....
Czekam na zamĂłwione DB-killery do Tomkowego tĹumika do beemy, bo bez nich wydech jest bardzo wulgarny. Ciekaw jestem, czy z tymi dodatkami bÄdzie on speĹniaĹ jakieĹ normy ...
Pomógł: 18 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1336 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Kwi 20, 2012 22:51
grzybol napisał/a:
A motocykl miaĹ odjechaÄ lawetÄ , bo jechaÄ juĹź nie wolno, ani nawet pchaÄ ponoÄ. Po drodze nie przecieĹź, a po chodniku teĹź zabronione.. I kooopa..
Panie gĹupoty Pan piszesz.
Kodeks drogowy.
DziaĹ I, artykuĹ 2
pieszy - osobÄ znajdujÄ cÄ siÄ poza pojazdem na drodze i niewykonujÄ cÄ na niej robĂłt lub czynnoĹci przewidzianych odrÄbnymi przepisami; za pieszego uwaĹźa siÄ rĂłwnieĹź osobÄ prowadzÄ cÄ , ciÄ gnÄ cÄ lub pchajÄ cÄ rower, motorower, motocykl, wĂłzek dzieciÄcy, podrÄczny lub inwalidzki, osobÄ poruszajÄ cÄ siÄ w wĂłzku inwalidzkim, a takĹźe osobÄ w wieku do 10 lat kierujÄ cÄ rowerem pod opiekÄ osoby dorosĹej;
[ Dodano: PiÄ Kwi 20, 2012 21:57 ]
Aaaaa i jeszcze pomiar gĹoĹnoĹci.
Dz. U. nr 227 poz. 2250 zaĹÄ cznik 3
§ 9. 1. Pomiar polega na odczytaniu wartoĹci poziomu haĹasu w dB w krĂłtkim okresie pracy silnika przy ustalonej prÄdkoĹci obrotowej, odpowiadajÄ cej 75% prÄdkoĹci obrotowej mocy maksymalnej (dla motocykli, ktĂłrych prÄdkoĹÄ obrotowa mocy maksymalnej jest wiÄksza od 5 000 min-1, naleĹźy do pomiarĂłw przyjmowaÄ 50% prÄdkoĹci obrotowej mocy maksymalnej) oraz w czasie jej zmniejszania do prÄdkoĹci obrotowej biegu jaĹowego (po szybkim zwolnieniu pedaĹu przyspieszenia).
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 2193 Skąd: spod Wrocławia
Wysłany: Sob Kwi 21, 2012 00:34
MichaĹ jak zwykle konkretami sadzi! CiÄĹźko CiÄ zagiÄ Ä kolego .
Czyli mam rozumieÄ, Ĺźe jeĹli moja Balbinka osiÄ ga w potach te 80 konikĂłw przy 6750obr/min, to pomiar haĹasu ma nastÄ piÄ przy 3375obr/min? Dobrze rozumujÄ?
Faktem jest, Ĺźe przy tych obrotach maszyna leci juĹź ponad setkÄ, a oryginalnego wydechu wcale nie sĹychaÄ (zagĹusza go huk rozdzieranego germaĹsko-aerodynamicznym ksztaĹtem powietrza ).
Pomógł: 18 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1336 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Kwi 21, 2012 21:04
Borys napisał/a:
Czyli mam rozumieÄ, Ĺźe jeĹli moja Balbinka osiÄ ga w potach te 80 konikĂłw przy 6750obr/min, to pomiar haĹasu ma nastÄ piÄ przy 3375obr/min? Dobrze rozumujÄ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum