Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Stawianie NVT na centralce
Autor Wiadomość
mariov8 
Premium User

Wysłany: Czw Sie 18, 2011 22:36   

Sorki chłopaki ale....
najlepiej nauczyć śię stawiać NTV na centralke zdejmujc boczną nóżke :razz: :razz:
Ja uczyłem się na Wsk którą mam do dziś potem było na prawku jak stawiać moto na centralnym a potem twarda szkoła na Junaku :mrgreen: :mrgreen:
Przy Ntv sam zakładałem sobie centralną podstawke gdyż jak kupiłem to nie miała wcale.Jaka radość była jak stanęła :mrgreen: ,no i rozczarowanie gdyż przednie koło miało iść do góry a nie tylne hahaha :lol: :grin:
Trzeba chcieć to się uda....

abrekenezar 

Wysłany: Pią Sie 19, 2011 00:16   

A ja tam wcale nie szarpię za kierownicę... Przy 105 kg wagi na łapie centralki, wystarczy jedynie zdecydowany ruch(nie szarpanie) i pyk-jak po maśle. Ale oczywiście w dniu jutrzejszym wypróbuję w/w metodę, gdyż wydaje mi się ona jak najbardziej prawidłowa(wnioskując po Waszych wpisach). Ach i Borys-nie to, że mnie to trzaska(guma nadal tam jest)-źle się wysłowiłem. Po prostu z tym mam fibzia i tak se wole tą prawą szkitę podłożyć... Ot fetysz taki :twisted:

Borys 
Premium User
mistrz OBI

Wysłany: Pią Sie 19, 2011 10:49   

Dodam tylko, że mój Awoczek wcale tak chętnie na centralkę nie wskakuje. Podobnie rzecz się ma pewnie w Junaku...
Trzeba solidnie złapać za odwłok i podnieść go do góry. Technika ta sama, tylko więcej krzepy trzeba użyć. A do lasek macham nie w trakcie a po :P

Parabiker 
Premium User

Wysłany: Pią Sie 19, 2011 11:18   

Ja tam mam nieco ponad 70 kg (no może troszkę więcej niż nieco) i powiem szczerze, że nie mam najmniejszego problemu z postawieniem na centralkę. Zauwazyłem jednak już na samym początku przygody z tym motocyklem, że o ile wszystkie poprzednie stawiałem uzywając lewej nogi bo tak wygodniej to w tym przypadku trzeba stanąć prawą pionowo w dół dociskając tą wajhę od centralki jednoczesnie trzymając prawą ręką za tył motocykla. Wtedy tworzą sie dwignie i prawa ręka samoistnie ciagnie tył moto do gory a noga pcha centralke w dół i moto samo wskakuje. Zauwazyłem że zrobienie tego lewą nogą też daje efekt ale trzeba sie duzo bardziej namęczyć.

sitars 
Premium User

Wysłany: Sob Sie 20, 2011 15:00   

Czołem
Przypomnę tylko, że oryginalne (może nieoryginalne też) stelaże do NTV, mają taką gumowaną, składaną wajchę używaną przy podnoszeniu okufrowanego moto.
Pozdrawiam

Borys 
Premium User
mistrz OBI

Wysłany: Sob Sie 20, 2011 20:55   

Ogniki miał taką wajchę w swoich stelażach, było to chyba Hepco&Becker...

andrut78 
Premium User
MOTOROWIEC

Wysłany: Sob Sie 20, 2011 21:03   

Ja też taką mam :D bardzo przydatna przy podnoszeniu objuczonego moto.

cinek 
Premium User

Wysłany: Czw Sie 25, 2011 22:14   

Wydawało mi się, że mam oryginalny stelaż Hepco&Becker ale wajchy żadnej nie ma. Mimo to sam stelaż pomaga w podniesieniu moto.

Pirania
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sie 25, 2011 22:21   

Parabiker, pomysł super, nauczyłem się i moto wskakuje na centralkę jak piłeczka :D , dzięuję wszystkim za porady.

abrekenezar 

Wysłany: Pią Sie 26, 2011 00:28   

OK. Też przećwiczone. Muszę przyznać, że w/w sposób jest całkiem niczego sobie... Powiem szczerze troszkę ćwiczeń i zmieniam taktykę w stawianiu moto na centralną podstawkę. Podziękować!

Parabiker 
Premium User

Wysłany: Pią Sie 26, 2011 10:44   

Ja tylko napisałem prawie to samo co koledzy wcześniej bo tak naprawdę innego sposobu nie ma. Chodziło mi tylko o to żeby nie ciągnąć prawej ręki. Wystarczy stanąć prostopadle do moto, złapać wyprostowaną prawą ręką za tył i prawą nogą stanąć na dźwigni centralki. Fizyka zrobi resztę. Prawa ręka samoistnie (bezwiednie) ciągnie wtedy tył moto lekko do góry tyle ile trzeba i wcale nie musimy się na tym skupiać. Lewą ręką czasem trzymam za kierownicę, żeby utrzymać moto w pionie ale nie można też ciągnąć za kierownicę bo wtedy będzie lipa. Ja niestety zawsze muszę stawiać moto na centralce ze względu na bezpieczeństwo moich córek i teraz wydaje mi się, że wiekszej siły używam, żeby zepchnąć Devi z centralki niż postawić. Nie ma co za bardzo kombinować bo jak to zwykle bywa najprostsze rozwiązania są najlepsze.

cinek 
Premium User

Wysłany: Pią Sie 26, 2011 12:00   

Ja nie zapomnę miny kolesia od którego kupowałem NTV. Twierdził, że samemu nie da się jej postawić na centralkę. Ja jestem raczej drobnym człowiekiem, więc jego zdziwienie było ogromne, kiedy podszedłem i jednym ruchem moto stało na centralce :mrgreen:

sitars 
Premium User

Wysłany: Pią Sie 26, 2011 14:50   

cinek napisał/a:
Wydawało mi się, że mam oryginalny stelaż Hepco&Becker ale wajchy żadnej nie ma. Mimo to sam stelaż pomaga w podniesieniu moto.

I bardzo dobrze, bo ta wajcha jest brzydka ;)

Pozdrawiam

DorDaw 
Premium User
Honda Goldwing

Wysłany: Pią Sie 26, 2011 22:52   

Panowie jak w temacie - już pewnie wiecie że sprzedaję moją Devi, ale kupiłem dzisiaj Goldasa i od razu go na centralkę postawiłem - wot i co - technika .
Trening czyni mistrza :twisted: :twisted: :twisted:

Odpowiedz do tematu