Sorki chłopaki ale....
najlepiej nauczyć śię stawiać NTV na centralke zdejmujc boczną nóżke
Ja uczyłem się na Wsk którą mam do dziś potem było na prawku jak stawiać moto na centralnym a potem twarda szkoła na Junaku
Przy Ntv sam zakładałem sobie centralną podstawke gdyż jak kupiłem to nie miała wcale.Jaka radość była jak stanęła ,no i rozczarowanie gdyż przednie koło miało iść do góry a nie tylne hahaha
Trzeba chcieć to się uda....
A ja tam wcale nie szarpię za kierownicę... Przy 105 kg wagi na łapie centralki, wystarczy jedynie zdecydowany ruch(nie szarpanie) i pyk-jak po maśle. Ale oczywiście w dniu jutrzejszym wypróbuję w/w metodę, gdyż wydaje mi się ona jak najbardziej prawidłowa(wnioskując po Waszych wpisach). Ach i Borys-nie to, że mnie to trzaska(guma nadal tam jest)-źle się wysłowiłem. Po prostu z tym mam fibzia i tak se wole tą prawą szkitę podłożyć... Ot fetysz taki
Pomógł: 10 razy Wiek: 46 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 2193 Skąd: spod Wrocławia
Wysłany: Pią Sie 19, 2011 10:49
Dodam tylko, że mój Awoczek wcale tak chętnie na centralkę nie wskakuje. Podobnie rzecz się ma pewnie w Junaku...
Trzeba solidnie złapać za odwłok i podnieść go do góry. Technika ta sama, tylko więcej krzepy trzeba użyć. A do lasek macham nie w trakcie a po
Ja tam mam nieco ponad 70 kg (no może troszkę więcej niż nieco) i powiem szczerze, że nie mam najmniejszego problemu z postawieniem na centralkę. Zauwazyłem jednak już na samym początku przygody z tym motocyklem, że o ile wszystkie poprzednie stawiałem uzywając lewej nogi bo tak wygodniej to w tym przypadku trzeba stanąć prawą pionowo w dół dociskając tą wajhę od centralki jednoczesnie trzymając prawą ręką za tył motocykla. Wtedy tworzą sie dwignie i prawa ręka samoistnie ciagnie tył moto do gory a noga pcha centralke w dół i moto samo wskakuje. Zauwazyłem że zrobienie tego lewą nogą też daje efekt ale trzeba sie duzo bardziej namęczyć.
Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 655 Skąd: Szewna
Wysłany: Sob Sie 20, 2011 15:00
Czołem
Przypomnę tylko, że oryginalne (może nieoryginalne też) stelaże do NTV, mają taką gumowaną, składaną wajchę używaną przy podnoszeniu okufrowanego moto.
Pozdrawiam
OK. Też przećwiczone. Muszę przyznać, że w/w sposób jest całkiem niczego sobie... Powiem szczerze troszkę ćwiczeń i zmieniam taktykę w stawianiu moto na centralną podstawkę. Podziękować!
Ja tylko napisałem prawie to samo co koledzy wcześniej bo tak naprawdę innego sposobu nie ma. Chodziło mi tylko o to żeby nie ciągnąć prawej ręki. Wystarczy stanąć prostopadle do moto, złapać wyprostowaną prawą ręką za tył i prawą nogą stanąć na dźwigni centralki. Fizyka zrobi resztę. Prawa ręka samoistnie (bezwiednie) ciągnie wtedy tył moto lekko do góry tyle ile trzeba i wcale nie musimy się na tym skupiać. Lewą ręką czasem trzymam za kierownicę, żeby utrzymać moto w pionie ale nie można też ciągnąć za kierownicę bo wtedy będzie lipa. Ja niestety zawsze muszę stawiać moto na centralce ze względu na bezpieczeństwo moich córek i teraz wydaje mi się, że wiekszej siły używam, żeby zepchnąć Devi z centralki niż postawić. Nie ma co za bardzo kombinować bo jak to zwykle bywa najprostsze rozwiązania są najlepsze.
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 450 Skąd: Kotlin
Wysłany: Pią Sie 26, 2011 12:00
Ja nie zapomnę miny kolesia od którego kupowałem NTV. Twierdził, że samemu nie da się jej postawić na centralkę. Ja jestem raczej drobnym człowiekiem, więc jego zdziwienie było ogromne, kiedy podszedłem i jednym ruchem moto stało na centralce
Panowie jak w temacie - już pewnie wiecie że sprzedaję moją Devi, ale kupiłem dzisiaj Goldasa i od razu go na centralkę postawiłem - wot i co - technika .
Trening czyni mistrza
_________________ Honda Gold Wing GL 1800A
Pomagam w uzyskaniu odszkodowania dla osób poszkodowanych w wypadkach komunikacyjnych !!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum