witam mam taki problem kupiĹem honde ntv 650 problem polega na tym ze rozrusznik nie morze zakrecic silnik przekaĹźnik jest ok rozrusznik wyciÄ gniÄty sprawdzony krÄci ako ok co morze byÄ przyczynÄ
Pomógł: 25 razy Wiek: 85 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 911 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Sob Lis 05, 2016 20:59
KupiĹeĹ bez uruchamiania? WaĹ korbowy silnika obraca siÄ czy nie? Opisuj wszystko dokĹadnie bo tak to jakbyĹ dzwoniĹ do lekarza i chciaĹ leczenia na odlegĹoĹÄ.
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Mam nadziejÄ, Ĺźe odpowiedĹş nie bÄdzie twierdzÄ ca
Pozdrawiam po sÄ siedzku i zapraszam do powitalni!
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
Ok...
No to po kolei... Aku sprawne?
Opisz dokĹadnie objawy - przekrÄcasz kluczyk i co... Kontrolki ĹwiecÄ ? Wciskasz starter i co? Kontrolki gasnÄ czy nie? Rozrusznik kreci czy nie? PrĂłbowaĹeĹ obrĂłciÄ waĹem/silnikiem?
Bezpieczniki?
_________________ Na mechanice się nie znam, ale chociaż po doradzam.
Pomógł: 15 razy Wiek: 58 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1802 Skąd: Tarnów
Wysłany: Sob Lis 05, 2016 21:56
arcin10, nie jestem upierdliwcem i moĹźe to powinien zrobiÄ admin, ale zrobiÄ to ja; pytam siÄ czy takie pojÄcia jak; interpunkcja, ortografia itp. sÄ Ci znane?
Nie obraĹş siÄ, ale to jest Forum, a nie tani chat i tutaj styl pisania jest rĂłwnoznaczny ze stosunkiem do innych forumowiczĂłw.
Serdecznie pozdrawiam
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Tak ako od samochodu przekaĹşnik pyka kontrolki gasnÄ
Po pierwsze ktoĹ juĹź Ci zwracaĹ uwagÄ na pisownie - tak nieskĹadnie skĹadasz zdania, Ĺźe nic z tego wywnioskowaÄ nie idzie.
Po drugie jeĹli chcesz pomocy od Nas to daj coĹ od siebie - konkretne i jak najbardziej szczegĂłĹowe informacje, bo bez tego takie "ciÄ gniÄcie za jÄzyk" i tyle.
Pomógł: 25 razy Wiek: 85 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 911 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Nie Lis 06, 2016 19:52
arcin10 napisał/a:
Dzisiaj wykrecilem Ĺwiece i zakrecilem rozrusznikiem obrĂłciĹ ale bardzo ciÄĹźko czy silnik morze byÄ zatarty
Po takiej informacji mogÄ byÄ nastÄpujÄ ce przyczyny:
1. SĹaby akumulator - weĹş i podĹÄ cz samochodowy aby ĹwiatĹa nie gasĹy przy rozruchu. JeĹli przy akumulatorze samochodowym gasnÄ to przyczyny sÄ w punktach 2 i 3.
2. ZuĹźyte ĹoĹźyska w rozruszniku albo za duĹźe luzy na nich.
3. Zatarty silnik - przy wykrÄconych Ĺwiecach w obu cylindrach i wĹÄ czonym biegu dosyÄ lekko musi koĹo napÄdowe /tylne/ krÄciÄ silnikiem. JeĹli ciÄĹźko to zatarty silnik.
Tak na marginesie to przy wykrÄconych Ĺwiecach dobry starter powinien swobodnie krÄciÄ dobrym silnikiem przy dobrym akumulatorze bez przygasania ĹwiateĹ i lampek kontrolnych.
WspĂłĹczujÄ bo chyba wsadziĹeĹ siÄ na minÄ ale moĹźna wyjĹÄ na prostÄ .
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Pomógł: 15 razy Wiek: 58 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1802 Skąd: Tarnów
Wysłany: Nie Lis 06, 2016 20:32
Ale tak na prawdÄ to dalej nie wiemy na pewno, czy kolega kupiĹ juĹź nie odpalajÄ ce moto /wtedy cena to byĹoby mnoĹźenie motocykla przez cenÄ zĹomu/, czy teĹź kupiĹ sprawne moto, ktĂłre po chwili zdechĹo nagle, albo zdychaĹo powoli
Podobne objawy byĹy w moto mojego kolegi i winne byĹy akurat ĹoĹźyska rozrusznika. Jednak proponujÄ zrobiÄ prĂłbÄ wg punktu nr 3 naszego szanownego kolegi izywec, wtedy sporo siÄ wyjaĹni.
W kaĹźdym razie ĹźyczÄ sukcesĂłw i trzymam kciuki
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Ja mialem podobnie po kupnie mojej Devi - jak juĹź odpaliĹa to jechaĹa, ale nie wolno byĹo gasiÄ...
Akumulator byĹ taka padlina, Ĺźe pod obciÄ Ĺźeniem nawet zegarek przestawaĹ dziaĹaÄ (najmniejszy pobĂłr prÄ du) bo napiÄcie spadaĹo do wartoĹci jednej baterii AA(1,5V)...
Dlatego pytam czy aku sprawne, ale konkretnej odpowiedzi brak...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum