DemontowaĹem rozrusznik jakieĹ 2 sezony temu .Prosta robota . PrzykrÄcony jest na 2 Ĺruby troszke ciÄĹźki dostÄp ale da radÄ. Nie zgub oringu jak zdemontujesz. Przed demontaĹźem dmuchnij powietrzem aby zanieczyszczenia wyleciaĹy ,u mnie byĹo mnĂłstwo piasku i kamyszkĂłw . Lepjej aby nic nie dostaĹo siÄ do Ĺrodka
MiaĹem caĹÄ rozebranÄ bo staĹa kilka lat . ale z tego co przed chwilÄ podpatrzyĹem to bez demontaĹźu owiewki i wydechu nie wyciÄ gniesz rozrusznika .
Ĺťeby wyjÄ Ä rozrusznik trzeba poluzowaÄ szpilki mocowania silnika i chyba jednÄ wyjÄ Ä (juĹź nie pamiÄtam dokĹadnie) poniewaĹź konieczne jest przesuniÄcie lekko silnika do przodu w ramie. Inaczej nawet jak odkrÄcisz rozrusznik to go fizycznie nie wyjmiesz bo bÄdzie rama przeszkadzaĹa. Brakuje niewiele ale rozrusznik nie jest z gumy wiÄc trzeba mu zrobiÄ odrobinÄ wiÄcej miejsca miÄdzy ramÄ a silnikiem. Powodzenia.
Tak, kolano wydechu od tylniego cylindra bÄdzie blokowaÄ . OwiewkÄ tez trzeba ĹciÄ gnÄ Ä i gmol moĹźe teĹź przeszkadzaÄ.
[ Dodano: Wto Maj 30, 2023 12:25 ]
Jest maĹo miejsca ,ale da siÄ to zrobiÄ. Nie polecam ci odkrÄcaÄ szpilek silnika bo moĹźesz mieÄ pracy na miesiÄ c .Te szpilki po latach sÄ jak zespawane z korpusem silnika . MoĹźe siÄ skoĹczyÄ wybiciem szpilki wraz z kawaĹkiem bloku .
PatrzyĹem w instrukcji serwisowej, ze trzeba zrzuciÄ wydech, owiewki i rozrusznik wychodzi z lewej strony.
Ale nie raz siÄ juĹź przekonaĹem, Ĺźe instrukcja sobie, a Ĺźycie i doĹwiadczenie pozwala pominÄ Ä niektĂłre punkty z instrukcji.
DziÄki za info, w poniedziaĹek mam plan siÄ dobraÄ do rozrusznika.
_________________ Pozdrawiam
tAboon
Romet Ogar 902 '85 --> Simson S51 '90 --> XL600V '92 white-UNI ('13-'15) vel "Krecik" --> NTV 650V '99 Black-PEARL ('15-'24) vel "Czarnula" + NT 700VA '10 Silver ('22-??) vel Hanka
Operacja zakoĹczona sukcesem. Faktycznie wydech trzeba zrzuciÄ. Ja zdjÄ Ĺem tylko kolanko tylnego cylindra. 3 Ĺrubki rozrusznika i wyszedĹ lewÄ stronÄ w gĂłrÄ po rozpiÄciu wszystkich kostek.
DziÄkujÄ za porady
tAboon
Romet Ogar 902 '85 --> Simson S51 '90 --> XL600V '92 white-UNI ('13-'15) vel "Krecik" --> NTV 650V '99 Black-PEARL ('15-'24) vel "Czarnula" + NT 700VA '10 Silver ('22-??) vel Hanka
Pomógł: 15 razy Wiek: 58 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1802 Skąd: Tarnów
Wysłany: Sro Cze 07, 2023 18:13
Super, Ĺźe siÄ udaĹo, ale minus dla japoĹcĂłw za takie utrudnienie demontaĹźu rozrusznika. No chyba, Ĺźe zakĹadali iĹź on nie ulega awarii
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Rozrusznik trafiĹ na warsztat. WĹaĹnie do mnie zadzwonili, Ĺźe rozrusznik - Deauville 19993, przebieg licznikowy ~50kkm - jak nowy: szczotki, tulejki, komutator - zero ĹladĂłw zuĹźycia.
WiÄc bÄdÄ musiaĹ szukaÄ w elektryce
Czasem, gĹownie na ciepĹym silniku rozrusznik nie startuje, kontrolki przygasajÄ , a rozrusznik nic, dopiero jak pchnÄ moto parÄ cm na biegu drugim to rozrusznik krÄci....
tAboon
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum