Wysłany: Pon Cze 19, 2017 08:24 Szarpanie w czasie jazdy.
Witam.
Od jakiegoś czasu zaobserwowałem szarpanie w czasie jazdy, coś jakby wypadanie zapłonu. Najbardziej jest to odczuwalne przy stałej prędkości w okolicy 3 tyś. obrotów, szarpnięciu towarzyszy wahnięcie wskazówki obrotomierza o ok 1000 obrotów w dół. Przy wyższych obrotach też szarpnie, jednak zdecydowanie rzadziej. Świece nowe.
Deauville rok 1998, przebieg ok 120000km.
A czy na jałowym, jak kręcisz te trzy tysiące, to też są takie skoki?
Jedyne, co mogę napisać, to że mam zbliżony problem i sporo osób się nad tym głowi (mechanicy, elektryk). Niestety po dwóch latach trwania usterki przyjąłem najdroższy wariant działania, czyli lecę po kolei i staram się eliminować poszczególne hipotezy. Akumulator nowy, świece nowe, pompa paliwa wymieniona na sprawną używkę, kostki przeglądnięte. Zostały wtryski do czyszczenia, moto do regulacji... Kupa kasy już poszła i jeszcze pójdzie, a pewnie wyjdzie jakaś pierdoła, o ile ktoś to w końcu znajdzie
_________________ Paramedic on board.
Trained to save your ass, not kiss it!
No mi kolega sugeruje moduł zapłonowy, ale chciałem zasięgnąć opini, może ktoś miał podobny przypadek.
Na jałowym też potrafi szarpnąć ale znacznie rzadziej.
Pomógł: 25 razy Wiek: 62 Dołączył: 21 Paź 2015 Posty: 758 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Cze 20, 2017 08:32
Yogi napisał/a:
Na jałowym też potrafi szarpnąć ale znacznie rzadziej
Sprawdź i oczyść jeszcze wszystkie kostki w okolicy modułu. Trzeba je rozpiąć, zapsikać np. "kontakt-em" i połączyć. Dotyczy to również kostki z czujnika wału. Być może któryś ze styków nie jest pewny i przekłamuje. Z wymianą modułu bym się jeszcze wstrzymał do czasu oczyszczenia styków.
Piotrek dzięki za pomoc
wszystkie możliwe kostki zapsikane, silniczek chodzi teraz idealnie. Przy okazji znalazłem nadpaloną wtyczkę od alternatora (3 żółte kable) na dniach wymiana.
Wysłany: Pią Lip 07, 2017 09:27
Polecam się na zaś Tak na marginesie jutro czeka mnie to samo. Ostatnio zapaliła mi się kontrolka F1 i nie chciał odpalić. Po pstryknięciu hebla tam i z powrotem zaskoczył. Wczoraj zakupiłem preparaty (miałem końcówkę) kontakt 60 i kontakt 61 i będę psikał. Będzie spokój na kolejny rok
Pomógł: 15 razy Wiek: 56 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1781 Skąd: Tarnów
Wysłany: Pią Lip 07, 2017 09:46
Panowie znów się sprawdziło powiedzenie; "jak nie posmarujesz /popsikasz, wyczyścisz/to nie pojedziesz"
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Wysłany: Pią Lip 07, 2017 09:47
co prawda to prawda ...
_________________ PJS
Były motocykl ... jest wynalazek
Aprilia Mana 850
Michał Mucharz
Wysłany: Sro Sie 23, 2017 11:57
Witajcie, jestem nowy i wybaczcie jak coś nie tak...
Mam podobny problem, przy wyprzedzaniu zauważyłem, że przy odkręceniu manetki mam zadławienie, tak jakby ktoś mnie trzymał na gumie i puścił... obrotomierz spada ok 1000 (takie wahnięcie) i wraca na obroty.
Dziwne, bo robi mi się tak w momencie kiedy włączam kierunkowskaz (muszę popróbować bez kierunkowskazu ) , tak jakby była jakaś przerwa, a później wraca do normy...
Przeglądam Wasze posty i jeszcze nie dotarłem do rozwiązania tematu, jak coś przegapiłem to proszę o podpowiedź...
LWG
Wysłany: Sro Sie 23, 2017 12:51
Sprawdź jaki masz pobór prądu przy włączonym kierunkowskazie.
Być może jest zbyt duży i np. z powodu zwarcia, przetarcia kabli itp. W połączeniu ze zbyt niskim prądem ładowania (warto sprawdzić jakie masz napięcie ładowania) może się to odbić na pracy cewek i przez to na jakości iskry no i ogólnej mocy moto.
Oczywiście jest to jakaś podpowiedź przy założeniu, że faktycznie dotyczy spadku moc przy włączonym kierunkowskazie 🤔.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum