Wysłany: Pon Cze 19, 2017 09:24 Szarpanie w czasie jazdy.
Witam.
Od jakiegoĹ czasu zaobserwowaĹem szarpanie w czasie jazdy, coĹ jakby wypadanie zapĹonu. Najbardziej jest to odczuwalne przy staĹej prÄdkoĹci w okolicy 3 tyĹ. obrotĂłw, szarpniÄciu towarzyszy wahniÄcie wskazĂłwki obrotomierza o ok 1000 obrotĂłw w dĂłĹ. Przy wyĹźszych obrotach teĹź szarpnie, jednak zdecydowanie rzadziej. Ĺwiece nowe.
Deauville rok 1998, przebieg ok 120000km.
Co to moĹźe byÄ, bo trochÄ uciÄ Ĺźliwe to siÄ robi
A czy na jaĹowym, jak krÄcisz te trzy tysiÄ ce, to teĹź sÄ takie skoki?
Jedyne, co mogÄ napisaÄ, to Ĺźe mam zbliĹźony problem i sporo osĂłb siÄ nad tym gĹowi (mechanicy, elektryk). Niestety po dwĂłch latach trwania usterki przyjÄ Ĺem najdroĹźszy wariant dziaĹania, czyli lecÄ po kolei i staram siÄ eliminowaÄ poszczegĂłlne hipotezy. Akumulator nowy, Ĺwiece nowe, pompa paliwa wymieniona na sprawnÄ uĹźywkÄ, kostki przeglÄ dniÄte. ZostaĹy wtryski do czyszczenia, moto do regulacji... Kupa kasy juĹź poszĹa i jeszcze pĂłjdzie, a pewnie wyjdzie jakaĹ pierdoĹa, o ile ktoĹ to w koĹcu znajdzie
_________________ Paramedic on board.
Trained to save your ass, not kiss it!
No mi kolega sugeruje moduĹ zapĹonowy, ale chciaĹem zasiÄgnÄ Ä opini, moĹźe ktoĹ miaĹ podobny przypadek.
Na jaĹowym teĹź potrafi szarpnÄ Ä ale znacznie rzadziej.
Pomógł: 25 razy Wiek: 63 Dołączył: 21 Paź 2015 Posty: 758 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Cze 20, 2017 09:32
Yogi napisał/a:
Na jaĹowym teĹź potrafi szarpnÄ Ä ale znacznie rzadziej
SprawdĹş i oczyĹÄ jeszcze wszystkie kostki w okolicy moduĹu. Trzeba je rozpiÄ Ä, zapsikaÄ np. "kontakt-em" i poĹÄ czyÄ. Dotyczy to rĂłwnieĹź kostki z czujnika waĹu. ByÄ moĹźe ktĂłryĹ ze stykĂłw nie jest pewny i przekĹamuje. Z wymianÄ moduĹu bym siÄ jeszcze wstrzymaĹ do czasu oczyszczenia stykĂłw.
Piotrek dziÄki za pomoc
wszystkie moĹźliwe kostki zapsikane, silniczek chodzi teraz idealnie. Przy okazji znalazĹem nadpalonÄ wtyczkÄ od alternatora (3 şóĹte kable) na dniach wymiana.
Wysłany: Pią Lip 07, 2017 10:27
Polecam siÄ na zaĹ Tak na marginesie jutro czeka mnie to samo. Ostatnio zapaliĹa mi siÄ kontrolka F1 i nie chciaĹ odpaliÄ. Po pstrykniÄciu hebla tam i z powrotem zaskoczyĹ. Wczoraj zakupiĹem preparaty (miaĹem koĹcĂłwkÄ) kontakt 60 i kontakt 61 i bÄdÄ psikaĹ. BÄdzie spokĂłj na kolejny rok
Pomógł: 15 razy Wiek: 58 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1802 Skąd: Tarnów
Wysłany: Pią Lip 07, 2017 10:46
Panowie znĂłw siÄ sprawdziĹo powiedzenie; "jak nie posmarujesz /popsikasz, wyczyĹcisz/to nie pojedziesz"
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Wysłany: Pią Lip 07, 2017 10:47
co prawda to prawda ...
_________________ PJS
Były motocykl ... jest wynalazek
Aprilia Mana 850
Michał Mucharz
Wysłany: Sro Sie 23, 2017 12:57
Witajcie, jestem nowy i wybaczcie jak coĹ nie tak...
Mam podobny problem, przy wyprzedzaniu zauwaĹźyĹem, Ĺźe przy odkrÄceniu manetki mam zadĹawienie, tak jakby ktoĹ mnie trzymaĹ na gumie i puĹciĹ... obrotomierz spada ok 1000 (takie wahniÄcie) i wraca na obroty.
Dziwne, bo robi mi siÄ tak w momencie kiedy wĹÄ czam kierunkowskaz (muszÄ poprĂłbowaÄ bez kierunkowskazu ) , tak jakby byĹa jakaĹ przerwa, a później wraca do normy...
PrzeglÄ dam Wasze posty i jeszcze nie dotarĹem do rozwiÄ zania tematu, jak coĹ przegapiĹem to proszÄ o podpowiedĹş...
LWG
Wysłany: Sro Sie 23, 2017 13:51
SprawdĹş jaki masz pobĂłr prÄ du przy wĹÄ czonym kierunkowskazie.
ByÄ moĹźe jest zbyt duĹźy i np. z powodu zwarcia, przetarcia kabli itp. W poĹÄ czeniu ze zbyt niskim prÄ dem Ĺadowania (warto sprawdziÄ jakie masz napiÄcie Ĺadowania) moĹźe siÄ to odbiÄ na pracy cewek i przez to na jakoĹci iskry no i ogĂłlnej mocy moto.
OczywiĹcie jest to jakaĹ podpowiedĹş przy zaĹoĹźeniu, Ĺźe faktycznie dotyczy spadku moc przy wĹÄ czonym kierunkowskazie 🤔.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum