Wiek: 37 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 22 Skąd: Kraków / Chrzanów
Wysłany: Wto Maj 31, 2011 22:37 Odblokowanie a Spalanie
W zwiÄ zku iĹź jestem na etapie odblokowania mojej reverki zastanawiams ie nad jedna kluczowa sprawa.
(wyczytalem jeden post ze nie zwiekszylo sie spalanie)
Lecz chce was zapytaÄ jak to jest u was
Czy po odlokowaniu (z 50KM na 60KM) zwiekszylo sie wam spalanie? i o ile?
Ja mam spalanie przy spokojniej jezdzie 80-110km/h czasem sobie depne wiecej:)
Spalanie mam w granicy 4.40l/100km a 4.60l/100km (zalezy ile gorek i jakich:)
Za to gdy jezdze ostrzej najwiecej co mi wziela to 5.10l/100km
Odblokowanie silnika ĹÄ czy siÄ ze zwiÄkszeniem poboru paliwa, wiÄc i zwiÄkszonym spalaniem.
_________________ "Człowiekowi - instynkt każe nazywać i klasyfikować zjawiska.
Twórcy - umykać od nazw i klasyfikacji..."
Ludwig Erhardt
pikonrad Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 410 Skąd: Toruń
Wysłany: Wto Maj 31, 2011 23:11
Dla mnie to nie jest takie oczywiste Pytanie teĹź Bo czy pytanie jest o to, czy przy tym samym stylu jazdy bÄdzie wiÄcej paliĹ to ja nie wiem, ale wydaje mi siÄ, Ĺźe nie, bo niby dlaczego? Garnki te same prÄdkoĹci te same, zapĹon tak samo ustawiony, a opĂłr na zasysaniu mniejszy. To moĹźe powinno nawet mniej paliÄ ? Niestety poza eksperymentem nie widzÄ sposobu na sprawdzenie, niech wiÄc wypowiedzÄ siÄ ci, ktĂłrzy odblokowali.
Natomiast jak bÄdziesz katowaĹ maszynÄ radujÄ c siÄ dodatkowym stadem kucy no to sprawa jasna.
Warto porĂłwnaÄ z innymi wynikami, bo moje chyba najwiÄksze. Pewnie juĹź kwestia przebiegu.
Co do konkretnego egzemplarza... Nie wydaje mi siÄ, Ĺźeby róşnica mogĹa byÄ rzetelnie oceniona.. W ktĂłrÄ kolwiek stronÄ by nie byĹa. Trzeba bvy pokonywaÄ tÄ samÄ trasÄ w identycznych warunkach, przy takim samym obciÄ Ĺźeniu silnika i motocykla... I tak dalej i tak dalej... A róşnica pewnie poniĹźej 0,5 w ktĂłrÄ kolwiek stronÄ.
Pomógł: 16 razy Wiek: 59 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 674 Skąd: Wilkowyja
Wysłany: Sro Cze 01, 2011 08:14
Odblokowanie z 50 na 60 KM bÄdzie chyba maĹo odczuwalne (jedynie w psychice )
Ja ĹciÄ gaĹem blokadÄ z 25KW to do 4000 obr. nie widzÄ róşnicy . Jest lepiej powyĹźej 4000 obr. Przy jeĹşdzie umiarkowane nie odczuĹem wiÄkszego spalania . Gdybym moĹźe cisnÄ Ĺ jaj na maxa to pewnie tak , wiadomo wiÄcej mocy - wiÄcej powietrza- wiÄcej paliwa
Ja sobie chwale odblokowanie jest przydatne podczas wyprzedzania .
U mnie byĹo znaczne zwiÄkszenie mocy ale spalania naprawdÄ wiÄkszego nie odczuĹem
Ostatnio zmieniony przez ARTURO Sro Cze 01, 2011 10:10, w całości zmieniany 1 raz
Jak ostatnio ĹciÄ gaĹem airbox to zauwaĹźyĹem Ĺźe juĹź tam ktoĹ wczeĹniej kryzy wycinaĹ czyli byĹa kiedyĹ zblokowana a teraz jest odblokowana (idzie 180 km/h wg licznika). KrĂłtko, spalanie mam 4,5 jazda powiedzmy Ĺrednio do 100 km/h ( sam jestem mile zaskoczony ) no chyba Ĺźe na kaĹźdym zakrÄcie daje peĹnÄ kite to wychodzi 5-5,5.
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sro Cze 01, 2011 11:16
Moim zdaniem przyrost mocy rzÄdu 20% powinien byÄ odczuwalny. Podejrzewam, Ĺźe przekĹadaÄ bÄdzie siÄ to bardziej na zwiÄkszenie elastycznoĹci silnika i prÄdkoĹci przy skrajnie wysokich obrotach. A jak znam Ĺźycie, to bÄdzie tak, jak jazda z tÄ maĹÄ szybÄ na lampÄ. ZaĹoĹźysz i okaĹźe siÄ, Ĺźe Ĺźadna rewelacja... Zdejmiesz i zobaczysz, jak wielkÄ robi róşnicÄ.
Wysłany: Sro Cze 01, 2011 17:44
to fajnie
Mam nadizeje ze nie wiele wzrosnie lub w ogole:)
A tak mnie zastanaowiĹo, ktos pisaĹ na jednym z postĂłw o "blokowaniu" ze NTV przy 4tys jedzie 100km/h
A ostatnio zwrucilem na to uwage wĹasnie i u mnie na 4biegu przy 3tys jade 60
Za to na 5biegu 3tys=70 3.5tys=80 4tys=90 4.5tys=100
Wiadomo ze im mniejsze obroty tym mniejsze spalanie i nie wiem czy to zalezy od modelu czy wĹasnie te 500obrotow to te 10KM robi:)
Za to na 5biegu 3tys=70 3.5tys=80 4tys=90 4.5tys=100
U mnie w Revere '89 jest dokĹadnie tak samo. Ale czy te kroÄce sÄ wÄĹźsze, nie sprawdzaĹem. Motocykle z WĹoch teĹź byĹy w ten sposĂłb "dĹawione"?
Bob Pomógł: 11 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 596 Skąd: Op
Wysłany: Sro Cze 01, 2011 22:43
PrzecieĹź moc silnika nie ma nic do tego jakie sÄ obroty przy danej prÄdkoĹci. To tylko sprawa przeĹoĹźenia, a wszystkie majÄ takie same, pomijajÄ c dĹuĹźszÄ jedynkÄ w revere, porĂłwnujÄ c do późniejszych NTV.
Pomógł: 16 razy Wiek: 59 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 674 Skąd: Wilkowyja
Wysłany: Czw Cze 02, 2011 07:45
Uzyt takie róşnice jakie ty zauwaĹźasz to mogÄ byÄ nawet przyczynÄ opony tylnej czy bĹÄdu prÄdkoĹciomierza , po prosto nie przejmuj siÄ tym Gorzej jak by ci wzrosĹy przy 100km/h na 5biegu na 7tyĹ bo wtedy sprzÄgĹo
A co do zmian to róşnice w modelach dotyczyĹy tylko pierwszego biegu (jak wyĹźej napisano)
a ja mam inne pytanie a nigdzie nie mogĹem znaleĹÄ odpowiedzi - mam NTV z 95r z tego co juĹź wiem jest odblokowana z 34ps na 50ps, sÄ normalne kryzy, krĂłtki tĹumik...ale jak jÄ odblokowaÄ do 60ps ( odblokowana zostaĹa jeszcze za wĹaĹciciela w DE w serwisie Hondy - zmienili kryzy na te z wersji otwartej,tĹumik, i coĹ tam w gaĹşniku - dokĹadnie nie wiem co bo jest opis jako - przebudowa i regulacja gaĹźnikĂłw )
Wysłany: Czw Cze 02, 2011 20:34
Podejzewam ze moja Hondzia nie bedzie miec pelnych 60KM bo mam inny tlumik (chyba akcesoryjny nie wiem) dlugi ale nie od mlodszego modelu
stary wymienil poprzedni wlasciciel bo byl juz tamten zardzewialy caly i spekany w srodku czy jakos tak;p poprostu stracil wlasciwosci:)
[ Dodano: Czw Cze 02, 2011 20:39 ] MZiobro jestes pewien ze kryzy sa najwieksze a nie takie jak ja mam
czyt tu http://hondantv.pl/forum/viewtopic.php?t=156
sa 4 kryzy 27KM, 34KM, 50KM oraz wersja otwarta.
mogli z 34 na 50 zmienic a mozna jeszcze calkiem otworzyc.
ale jezeli masz wszystko jak mowisz najwieksze kryzy i tlumik musisz miec juz 60
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum