Wiek: 41 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 216 Skąd: Trzcianka
Wysłany: Pią Gru 25, 2009 05:00 Geocaching i GeoKrety - świetna rozrywka dla motocyklistów
Geocaching to gra terenowa użytkowników GPS, polegająca na poszukiwaniu "skarbów" ukrytych przez jej innych uczestników. Poszukiwane skarby, tzw. skrzynki to odpowiednio zabezpieczone, najcześciej plastikowe, wodoszczelne pudełka zawierające drobne upominki oraz dziennik, w którym kolejni znalazcy odnotowują fakt odkrycia danej skrzynki. Współrzędne miejsc, w których ukryte są skrzynki, ich opisy oraz instrukcje niezbędne do ich znalezienia dostępne są w jednej z internetowych baz skrzynek - najpopularniejszej w Polsce prowadzonej przez serwis OpenCaching PL lub najpopularniejszej na świecie Geocaching.com.
Jeśli znalazca skrzynki zabierze z niej upominek ("fant"), to wkłada w jego miejsce nowy od siebie (o nie mniejszej wartości).
Nie martwcie się jeśli zapomnicie czegoś do pisania. W każdej skrzynce jest ołówek zostawiony przez właściciela ...
Zabawa w Geocaching kieruje się zasadami, które zostały opisane w Kodeksie Geocachera.
GeoKrety (gr. geo = ') to otwarty internetowy serwis zbliżony do komercyjnego TravelBug(TM) lub GeoLutins, którego celem jest śledzenie zarejestrowanych przedmiotów pozostawianych w skrzynkach geocache. Każde przeniesienie takiego przedmiotu (zwanego właśnie GeoKretem) ze skrzynki do skrzynki jest rejestrowane przez "nosiciela" w serwisie. Dzięki temu można podziwiać ślad podróży GeoKreta na udostępnionej w serwisie mapie.
W przeciwieństwie do TravelBug, serwis GeoKrety jest całkowicie bezpłatny i niekłopotliwy w użyciu. Geokretem może być dowolny obiekt, chociaż w praktyce najczęściej jest to niewielka maskotka.
Wiek: 41 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 216 Skąd: Trzcianka
Wysłany: Pią Gru 25, 2009 21:24
Dokładnie
Dziś znalazłem pierwszego kesza czyli skrzynkę
Nie mogłem jej znaleźć i jak zaczęło padać to postanowiłem wracać. Wracając znalazłem właściwe miejsce, które było oddalone od tego gdzie szukałem o jakieś 50 metrów
Wyjąłem małą metrową miarkę i geokreta (z miarką robię co chcę a geokreta muszę umieścić w jakiejś innej skrzynce żeby podróżował) a wsadziłem kilka fantów (między innymi naklejkę "motocykle są wszędzie)
Jeśli pogoda pozwoli to jutro jadę do Piły odszukać dwa następne kesze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum