Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Geocaching i GeoKrety - świetna rozrywka dla motocyklistów
Autor Wiadomość
Batman 
CHORY ALE NATCHNIONY

Wysłany: Pią Gru 25, 2009 05:00   Geocaching i GeoKrety - świetna rozrywka dla motocyklistów

Geocaching to gra terenowa użytkowników GPS, polegająca na poszukiwaniu "skarbów" ukrytych przez jej innych uczestników. Poszukiwane skarby, tzw. skrzynki to odpowiednio zabezpieczone, najcześciej plastikowe, wodoszczelne pudełka zawierające drobne upominki oraz dziennik, w którym kolejni znalazcy odnotowują fakt odkrycia danej skrzynki. Współrzędne miejsc, w których ukryte są skrzynki, ich opisy oraz instrukcje niezbędne do ich znalezienia dostępne są w jednej z internetowych baz skrzynek - najpopularniejszej w Polsce prowadzonej przez serwis OpenCaching PL lub najpopularniejszej na świecie Geocaching.com.

Jeśli znalazca skrzynki zabierze z niej upominek ("fant"), to wkłada w jego miejsce nowy od siebie (o nie mniejszej wartości).

Nie martwcie się jeśli zapomnicie czegoś do pisania. W każdej skrzynce jest ołówek zostawiony przez właściciela ...

Zabawa w Geocaching kieruje się zasadami, które zostały opisane w Kodeksie Geocachera.

http://www.opencaching.pl

GeoKrety (gr. geo = ') to otwarty internetowy serwis zbliżony do komercyjnego TravelBug(TM) lub GeoLutins, którego celem jest śledzenie zarejestrowanych przedmiotów pozostawianych w skrzynkach geocache. Każde przeniesienie takiego przedmiotu (zwanego właśnie GeoKretem) ze skrzynki do skrzynki jest rejestrowane przez "nosiciela" w serwisie. Dzięki temu można podziwiać ślad podróży GeoKreta na udostępnionej w serwisie mapie.

W przeciwieństwie do TravelBug, serwis GeoKrety jest całkowicie bezpłatny i niekłopotliwy w użyciu. Geokretem może być dowolny obiekt, chociaż w praktyce najczęściej jest to niewielka maskotka.

http://www.geokrety.org

Od nowego sezonu zabieram się za tę świetną zabawę!!!

Killu 
Tyle go widzieli...

Wysłany: Pią Gru 25, 2009 15:05   

Super sprawa! Lubię takie zabawy! Planując jakąś traskę zawsze można urozmaicić sobie podróż poszukiwaniami - o ile dobrze rozumiem "zasady" :P

aftys6 

Wysłany: Pią Gru 25, 2009 16:56   

Ja kiedyś tak poszukiwałem bunkrów na podlasiu ;p

Miałem foty n satelity, naniosłem na nie siatkę i potem za pomocą GPS szukaliśmy obiektów.

Nie myślałem nawet że obiekt o powierzchni kilku arów tak ciężko wytropić ;]

Kiedyś w LO brałem udział kilka razy w tzw biegach na orientację.

Z tym że tam do dyspozycji była mapa plus busola - kompas.

Często miejsca kontrolne były tak umieszczone że 3 ekipy latały koło niego i nikt nie widział ;]

W miejscu kontrolnym była pieczątka plus kod dla każdej grupy do przepisania.

Fajna to zabawa była no i integracja ;]

Batman 
CHORY ALE NATCHNIONY

Wysłany: Pią Gru 25, 2009 21:24   

Dokładnie :o

Dziś znalazłem pierwszego kesza czyli skrzynkę :D

Nie mogłem jej znaleźć i jak zaczęło padać to postanowiłem wracać. Wracając znalazłem właściwe miejsce, które było oddalone od tego gdzie szukałem o jakieś 50 metrów :twisted:

Wyjąłem małą metrową miarkę i geokreta (z miarką robię co chcę a geokreta muszę umieścić w jakiejś innej skrzynce żeby podróżował) a wsadziłem kilka fantów (między innymi naklejkę "motocykle są wszędzie) :D

Jeśli pogoda pozwoli to jutro jadę do Piły odszukać dwa następne kesze :o

raczek504 
Raczek

Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 07:59   

Może polecicie jakieś fajne miejsca ze skrzynkami?

Odpowiedz do tematu