Wysłany: Wto Sie 25, 2009 01:00 Jak założyć kufer centralny w NTV650 bez oryginalnego stelaż
NTV kupiłem w kpl z kuframi bocznymi. Jako, że podobają mi się motocykle "okufrowane". Postanowiłem kupić kufer centralny. Zacząłem zgłębiać temat szukałem w necie i sklepach. Boki miałem z Hepco to szukałem centralki z Hepco. Dowiedziałem się, że muszę pod kufer mieć kompatybilny stelaż . No to zacząłem szukać w necie i znalazłem
Zapłaciłem, przesyłka przyszła i ... do kufra centralnego owszem pasuje ale do motocykla juz niekoniecznie. Dalej jestem punkcie wyjścia - nie mam kufra. Jeżdże po sklepach albo nie mają Hepco albo jak mają to nie ma stelaża, rozważałem kupienie mniejszego na podstawce no tak ale podstawki i tak nie ma jak przymocować do moto. Czyli mam moto i mam stelaż, który nie pasuje Co robić? zapakowałem to co miałem do bagażnika zawiozłem do ślusarza potem zawiozłem moto i... kombinuj Panie ślusarzu
Mijały godziny...
ale udało się z kpl stelaży zrobiliśmy stelaż pod centralkę
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 01:50
Posilę się zdjęciem ogniki z innego postu (na ktore oczywiście nie mam zgody, jezeli trzeba bedzie to je szybciutko usunę)
Miałem identyczny stelaż od kufry boczne. Do zaznaczonych otworów przykręciłem centralke od góry.
A od dołu przykręciłem w miejsce gdzie jest przykręcona belka poprzeczna łącząca obydwa stelaże boczne.
Stelaż jak wspomniałem był z innego motocykla wstępne przymierzenie centralki i wyobraźnia pracowała jak z tego chaosu coś wytworzyć
Na początku zaczęliśmy od odkręcenia stelaża bocznego i niespodzianka na początku. Belka poprzeczna trzymała się z bokami na jednej śrubie, któryś z moich poprzedników próbował odkręcać stelaż i pourywał trzy pozostałe śruby. jedną z tych urwanych musieliśmy rozwiercać dwie pozostałe wyszły po podgrzaniu. Zmieniliśmy rozmiar śrub z 6 na 8. Ponownie przymiar na moto centralki do SB (stelaży bocznych) wiadomo SC jest za wąski. Na gorąco palnik acetylenowy rozszerzyliśmy górne ramiona SC potem odcieliśmy na zaznaczonej na czerwono lini
górne ramiona i przyspawaliśmy w to miejsce element wycięty z BS kolor czerwony
na końcu tego elementu przyspawaliśmy płaskownik z otworami odpowiadającymi otworom na BS zaznaczone na 1 zdjęciu
no to mamy załatwioną górę
dół podobnie najpierw na gorąco szerokość uzyskaliśmy potem z CS odcieliśmy w miejscu zaznaczenia i wspawaliśmy w to miejsce element z BS zaznaczony na zielono. Na końcu tego elementu przyspawaliśmy elementy zaznaczone niebieską otoczką. Dolne ramię CS przykręcone jest w miejscu połączenia SB z belką poprzeczną. Jeszcze malowanie pistoletem.
Stelaż jest przykręcony 6 śrubami fi 8
Z narzędzi ślusarz używał spawarki gazowej, elektrycznej, elektrycznej w osłonie argonu, trzech rodzajów szliferek kątowych, wiertarki i szlifierki stacjonarnej.
Pomógł: 15 razy Wiek: 56 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1784 Skąd: Tarnów
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 23:55
Brawo, brawo, brawo.
Mi się marzy kufer centralny. Dlatego mam zamiar przed nowym sezonem zrobić sobie stelaż samodzielnie. Mam spawarkę, szlifierkę i zapał. Tylko nie wiem czy to wystarczy. Nie mam zamiaru płacić na allegro za coś, co i tak bym musiał przerabiać.
jeszcze raz wielkie gratulacje dla Pils-a. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum