Pomóg³: 4 razy Wiek: 48 Do³±czy³: 23 Sie 2010 Posty: 825 Sk±d: S³awków
Wys³any: Sro Lut 11, 2015 12:58
Crew707!
Kawał dobrej roboty! Wszystko w jednym poście i same konkrety!
Właśnie ogarnąłem całą zawartość apteczki. Myślę, że do rozpoczęcia sezonu uda mi się spakować całkiem przyzwoitą apteczkę.
Dziękuję
W porównaniu z tym co woziłem wcześniej czyli wspomniany zestaw sklepowy, plus kilka plastrów i bandaży to zestaw miałem b. ubogi...
Scorpio, odpowiadajÄ…c wreszcie na Twoje pytania:
1. pokazywałeś (zdjęcie z prezentacji) taką powypadkową pozycję motocyklisty, co to prawa kończyna coś połamana strasznie była i mam pytanie. Gość leżał sobie na brzuchu i chcąc stwierdzić czy nie ma obrażeń na owym brzuchu powinniśmy go (w kilka osób) przekręcić do boku co by zajrzeć co i jak ... tylko kończyny jego tak trochę dziwnie powyginane nie pozwolą na taki precyzyjny ruch przekręcania, wobec tego te kończyny powinniśmy pierw "wyprostować? (auuu)
Jeśli istnieje WYRAŹNA konieczność obracania poszkodowanego w tak poważnym wypadku, a uszkodzone kończyny są mocno odchylone od osi ciała, należy ostrożnie doprowadzić je do położenia, w którym obrót poszkodowanego będzie możliwy. Czyli w przypadku prezentowanego na kursie zdjęcia - tak - powinniśmy nogę delikatnie wyprostować do osi ciała. Muszę jednak podkreślić, że aby podjąć takie działania, trzeba mieć ewidentne powody (np. realne podejrzenie krwawienia z zasłoniętej, niedostępnej części ciała, niedrożność oddechowa niemożliwa do opanowania w pozycji, którą poszkodowany przybrał po wypadku, zatrzymanie oddechu i/lub krążenia itp.
W tych sytuacjach działanie musi być podjęte delikatnie, ale sprawnie i szybko, aby zapobiec znacznemu pogorszeniu stanu ofiary.
2. proszę Cię o ile to możliwe byś jeszcze raz, napisał (tutaj) jak wygląda ten uniwersalny "łańcuch" naszego postępowania w momencie niesienia pierwszej pomocy
Nie wiem, o który konkretnie chodzi... Na kursie omawialiśmy dwa pojęcia. Na wszelki wypadek zamieszczam oba:
"�ańcuch ratunkowy"
i "Ogólny schemat postępowania"
Wszelkie prawa zastrzeżone
_________________ Paramedic on board.
Trained to save your ass, not kiss it!
Crew707, Super wykaz potrzebnych rzeczy do pokładowej apteczki. Apteczkę mam i tak zawsze i w aucie i w moto, ale uzupełnię ją na pewno o pozycję których nie mam. Dobrze opisane zastosowanie poszczególnych materiałów i narzędzi. Super szkolenie. Wielkie dzięki. Mam nadzieję (i na pewno nie tylko ja), że będzie mi dane kiedyś jeszcze raz być na Waszym szkoleniu. Jakby co to się piszę. BY�O PROFESJONALNIE!
PS. Na szkoleniu była jeszcze w apteczce maseczka do oddychania, której zabrakło w spisie. Nie śmiem cokolwiek wytykać , tylko podpowiadam. Pozdrawiam.
Wys³any: Sro Lut 11, 2015 21:56
�ukasz, dzięki 100krotnie tego nie pamiętałem a chodziło mi o 2 łańcuch
Co do ew. odkręcania gościa z brzucha na plecy (jak będzie WYRAŹNA potrzeba) i "prostowania" powyginanych dziwacznie kończyn już widzę oczami wyobraźni te więzadła, łękotki "przewody" itp ... masakra ale priorytetem jest życie ... wiem, wiem.
W razie czego te kończyny "nastawiać" tak przy okazji?
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Mo¿esz za³±czaæ pliki na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum