Wysłany: Czw Cze 13, 2013 10:23 Brak luzu / neutral 'a
Drodzy forumowicze, czy komuĹ przydarzyĹo siÄ coĹ podobnego:
- silnik zimny, skrzynka dziaĹa Ĺadnie
- pojeĹźdĹźÄ z 10 min - przy przerzucaniu z 1 na luz - bieg wskakuje od razu na 2
- przy wrzucaniu z 2 na luz wskakuje od razu 1
- mogÄ ruszaÄ motocyklem, kombinowaÄ - nie ma siĹy
- czasem gdy jadÄ >20km/h, kliknÄ delikatniutko z 2 -> 1, wskakuje luzik, i czujÄ miedzy czasie jakby tryby pojechaĹy po trybach [waĹek i zÄbatka od 1 biegu ma duĹźe obroty i gdy waĹek poĹredni przechodzi, to wyczĂłwalne jest moment dojĹcia zÄbatki do zÄbatki i wtedy przestaje naciskaÄ pedaĹ biegĂłw, motorek zostaje na luzie]. Gdu jadÄ wolniej, bieg siÄ przerzuca z 2 na 1.
ChciaĹem zaznaczyÄ, Ĺźe niekiedy wystarczy delikatnie pyknÄ Ä i biegi siÄ zmieniajÄ , a niekiedy muszÄ urzyÄ trochÄ siĹy.... czasem poruszyÄ motorkiem np. na postoju
Oleju od momentu kupna nie zmieniaĹem [0,5 roku temu], bo wĹaĹciciel zapewniaĹ, Ĺźe 2000km wczeĹniej zmieniaĹ, a byĹa zima, wiadomo... przejechaĹem z 1000 km i od razu po zakupie problem ten wystÄpowaĹ.
_________________ Coś musi umrzeć, aby narodzić mogło się coś...
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 424 Skąd: Gniezno
Wysłany: Czw Cze 13, 2013 10:47
Pierwsza sprawa to dokĹadna regulacja linki sprzÄgĹa. SprawdĹş jaki masz luz na klamce sprzÄgĹa.
_________________ Honda NTV '93r. ---> Cagiva Raptor 650 '06 WLKP
-------------------------------------
Kto chce - znajdzie sposób.
Kto nie chce - znajdzie powód.
No w sumie sam ustawiaĹem luz sprzÄgĹa w taki sposĂłb, Ĺźeby po leciutkim ruszeniu manetkÄ ok 2-3mm ruszyĹ siÄ teĹź wodzik przy skrzynce sprzÄgĹowej... miaĹem na myĹli efekt, aby sprzÄgĹo nie byĹo caĹy czas lekko wciĹniÄte...
_________________ Coś musi umrzeć, aby narodzić mogło się coś...
Z powodu za mocno naciÄ gniÄtej linki sprzÄgĹo moĹźe siÄ ĹlizgaÄ i moto sĹabiej ciÄ gnÄ Ä ale tym samym bardziej wysprzÄgla i biegi powinny wchodziÄ dobrze. Skoro jest taki efekt to moĹźe byÄ wina oleju, lub wyrobionej zÄbatki biegĂłw na wybieraku i wtedy przeskakuje od razu z 1 na 2 lub z 2 na 1 z pominiÄciem zagĹÄbienia na luz. Czy kontrolka luzu mrugnie jak przeskakuje z 1 na 2?
U mnie zawsze z jedynki wskakuje luz bo ja nie mam dwĂłjki hehehe. Sorry za off
SprĂłbuj jeszcze z jedynki delikatnie wrzuciÄ na luz z miÄdzygazem.
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 424 Skąd: Gniezno
Wysłany: Czw Cze 13, 2013 20:39
Parabiker, teĹź tak kiedyĹ myĹlaĹem ale okazaĹo siÄ, Ĺźe za mocno naciÄ gniÄta linka powoduje problemy ze zmianÄ biegĂłw. U mnie kiepsko biegi wchodziĹy, zawsze ze stukiem i coraz mocniej naciÄ gaĹem linkÄ Ĺźeby byĹo lepiej. PoprawiĹo siÄ dopiero jak ustawiĹem ksiÄ Ĺźkowy luz. Druga sprawa, Ĺźe miaĹem teĹź w jednym miejscu rozwalonÄ linkÄ sprzÄgĹa (trzymaĹa siÄ na kilku drucikach) i wydaje mi siÄ, Ĺźe w tym miejscu siÄ rozciÄ gaĹa.
_________________ Honda NTV '93r. ---> Cagiva Raptor 650 '06 WLKP
-------------------------------------
Kto chce - znajdzie sposób.
Kto nie chce - znajdzie powód.
Pomógł: 18 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1336 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Cze 14, 2013 11:25
A ja uparcie stwiedzÄ Ĺźe to moĹźe byÄ wina kierownika.
NT/NTV ma doĹÄ trudno wyczuwalny luz.
JeĹli ktoĹ dopiero zaczyna smigaÄ tym motocyklem i do tego jeĹşdzi w "glanach" to luz bÄdzie do znalezienia jedynie z 2 na 1 przy powolnym toczeniu siÄ do ĹwiateĹ.
Najlepiej sprawdziÄ to porĂłwnujÄ c z innym NTVaĹem.
Tak czy inaczej luz sobie ustaw ksiÄ Ĺźkowy jak piszÄ koledzy.
A u mnie jest tak, Ĺźe z dwĂłjki na luz wrzucam dosĹownie muĹniÄciem podeszwy buta
A z jedynki do gĂłry juĹź wyczuwalny ruch dĹşwigni zmiany biegĂłw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum