DziÄki za wszystkie porady i podpowiedzi.
Przy wĹoĹźeniu kluczyka lapka od HISSa gaĹnie, wiÄc zakĹadam, Ĺźe nie w tym tkwi problem (jest opcja, Ĺźe lampka gaĹnie, a HISS nadal odcina ukĹad ?!)
Szczerze mĂłwiÄ c to jeszcze nigdy, Ĺźadnego gaĹşnika nie rozkrÄcaĹem ;P wiÄc mam pewne opory, Ĺźe po caĹej operacji zostanÄ z paroma czÄĹciami (i pytaniem: gdzie to byĹo ?).
Do weekendu, jak bÄdÄ miaĹ wiÄcej czasu, poczytam haynesa i dam znaÄ jak poszĹo naprawianie, ew. wyĹlÄ miachinÄ do mechanika.
W kaĹźdym razie dam znaÄ co nie banglaĹo.
Jestem prawie pewien Ĺźe bez HISSa rozrusznik nie zakrÄci a to dla tego Ĺźe sygnaĹ z moduĹu zapĹonowego idzie na cewki oraz poprzez przycisk startera, wyĹÄ cznik zapĹonu, "kill switch", czujnik "kosy", czujnik klamki sprzÄgĹa na przekaĹşnik rozrusznika. WiÄc albo wszystko dziaĹa albo nic.
turbobanan@o2.p, gaĹşniki to takie mÄ dre urzÄ dzenie, ktĂłre nie pozwoli Ci na zĹe zĹoĹźenie. Tam kaĹźdy element ma swoje miejsce i nie pasuje do innego, jedynie co to warto zaopatrzyÄ siÄ w przynajmniej dwa pojemniki, do ktĂłrych bÄdziemy odkĹadaÄ sobie elementy i bÄdziemy uwaĹźaÄ, Ĺźeby nic nie zginÄĹo. Dla uĹatwienia moĹźesz robiÄ sobie zdjÄcia z rozbierania i po czyszczeniu zĹoĹźyÄ w odwrotnej kolejnoĹci. Nie ma siÄ czego baÄ.
DziÄki za filmik! Masz racjÄ, trochÄ to byĹoby za proste do ominiÄcia gdyby dziaĹaĹo jak napisaĹem. Fajnie koleĹ wyjmuje kluczyk, a tak a propos czy u was da siÄ wyjÄ Ä kluczyk jak jest w pozycji "ON"?
Jeszcze raz dziÄki wszystkim za rady. W tym roku zdecydowaĹem siÄ jeszcze wysĹaÄ moto do mechanika, szczegĂłlnie, Ĺźe trochÄ maĹo miejsca w garaĹźu. PotwierdziĹ, Ĺźe problemem sÄ zasyfione gaĹşniki, a dotatkowo pompa paliwa Ĺźyje wĹasnym Ĺźyciem.
Ja rĂłwnieĹź nie zakrÄcaĹem przez zimÄ kranika paliwa. W sumie nigdy nie robiĹem tego. StaraĹem siÄ chociaĹź raz w miesiÄ cu zrobiÄ odpaĹkÄ. I powiem tak, Ĺźe jak temperatura byĹa poniĹźej zera to kilka razy nie udaĹo mi siÄ w ogĂłle odpaliÄ. Gdy wzrosĹa do ok 8 stopni to odpalaĹa na 3-4 strzaĹ.
Tak wiÄc w sumie moĹźe to spuszczanie paliwa i zamykanie kranika na zimÄ to tylko wtedy gdy nie zamierzamy motocykla przepalaÄ.
Ale przy tych odpaĹkach silnik pracowaĹ na tyle dĹugo by siÄ rozgrzeÄ ?
Bo inaczej szlak Ĺwiece trafi a ogĂłlnie odpalanie jeĹli potem moto stoi w zimnym i wilgotnym pomieszczeniu powoduje masakryczne skraplanie wody
OczywiĹcie, Ĺźe silnik byĹ zawsze dobrze rozgrzany po odpaleniu. Co skraplania wody, to moĹźna jÄ pominÄ Ä bo wybraĹem ciepĹe zimowe dni, tak pod 8 stopni. OczywiĹcie w plusie.
Pomógł: 18 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1336 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Mar 20, 2013 16:59
A mi siÄ wydaje Ĺźe kondensacja wilgoci dziaĹa w drugÄ stronÄ.
Czyli gdy wstawisz zimne do ciepĹego a nie ciepĹe do zimnego
Nie wiem czy to aby nie jest kolejny "urban legend"
Ĺťeby siÄ woda gdzieĹ skropliĹa to powierzchnia na ktĂłrej ma siÄ to dokonaÄ musi byÄ zimniejsza niĹź powietrze a nie odwrotnie a motocykl odpalony nawet na 10 sekund bÄdzie cieplejszy niĹź otoczenie
Generalnie masz racje woda skrapla siÄ na zimniejszym a nie na cieplejszym
Ale (niestety nie potrafiÄ tego wyjaĹniÄ - albo jestem gĹupi albo mam zaÄmienie jakieĹ ) spotkaĹem siÄ (sĹyszaĹem jak i zauwaĹźyĹem) Ĺźe zimny nie ruszany bÄdzie utrzymywaĹ temperaturÄ otoczenia i skraplaÄ siÄ nie bÄdzie za wiele , gorÄ cy stygnÄ c bÄdzie miaĹ tendencjÄ wiÄksza do bycia mokrym
A czy we wszystkim musi byÄ sens? Nie twierdzÄ, Ĺźe to jest konieczne.
Odpalam bo:
a) jestem ciekawy, czy odpali,
b) nie mam co robiÄ, nudzi mi siÄ
c) lubiÄ posĹuchaÄ dĹşwiÄku silnika.
To ja siÄ moĹźe przyĹÄ cze do dyskusji. Nie wiem czy nie robiÄ czegos Ĺşle przy odpaleniu, ale zawsze jak moto postoi przynajmniej 2 tygodnie bez ruszania, to muszÄ ponad minute krÄciÄ rozrusznikiem zanim zaĹapie. Tak ma byÄ, czy cos dziaĹa Ĺşle?
lukee, to na pewno nie jest normalne. Ja po wypaleniu caĹego paliwa z garnkĂłw przed zimÄ i po zamontowaniu baku z powrotem na wiosnÄ rozrusznikiem krÄciĹem 10-12s zanim silnik zagadaĹ. Po odstawieniu motocykla na miesiÄ c z paliwem w gaĹşnikach pali "na rys", czyli niemal bĹyskawicznie.
_________________ "Dzieci należy trzymać z dala od Internetu. Od dzieci Internet głupieje..."
Pomógł: 10 razy Dołączył: 19 Maj 2012 Posty: 739 Skąd: Białystok
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 14:16
Jak pompa nie pompuje to tak moĹźe byÄ. U mnie w ogĂłle nie chciaĹ zapaliÄ po dĹugiej przerwie. Pompa w ogĂłle nie cykaĹa. Dopiero jest rozebranie i spryskanie kontaktem pomogĹo, zaczÄĹa pompowaÄ i silnik zapaliĹ.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum