MoĹźe to i lepiej Ĺźe nie blokujesz koĹa bo moĹźna ĹadnÄ glebÄ zaliczyÄ To wersja z CBS wiÄc powinno byÄ trudniej zablokowaÄ tyĹ. Dla pewnoĹci moĹźesz przeczyĹciÄ i odpowietrzyÄ zacisk. U mnie po czyszczeniu zdecydowanie ostrzej tyĹ hamuje ale na suchym asfalcie muszÄ mocno depnÄ Ä Ĺźeby zablokowaÄ tylne koĹo.
PrzeczyĹciĹem wszystkie zaciski, wymieniĹem przednie okĹadziny na sbs street excel, wymieniĹem pĹyn hamulcowy no i zobaczÄ efekty jak siÄ ociepli
_________________ No i się zaczęło Jest bosko:-)
pikonrad Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 410 Skąd: Toruń
Wysłany: Sro Lut 27, 2013 08:28
A czy CBS to nie jest taki ABS? WiÄc jak dziaĹa to koĹa nie zablokujesz z definicji?
Daj fotki tarcz bÄdzie wszystko widaÄ.
Nie wiem czy majÄ c CBS da siÄ w ogĂłle zablokowaÄ tylne koĹo. Mi siÄ to jeszcze nigdy nie udaĹo choÄ w lecie prĂłbowaĹem na wszystkie sposoby a na hamulce nie narzekam bo sÄ naprawdÄ ostre. MoĹźe to wynika z tego, Ĺźe im mocniej hamujesz tym wiÄksza masa przesuwana jest na przednie koĹo a tym samym sĹabiej hamuje tyĹ (podobnie jak w samochodach). Ja bym siÄ raczej cieszyĹ z tego a nie martwiĹ, Ĺźe nie blokuje tylnego koĹa. Jak siÄ po Devi przesiadam na NTV to czasem ĹapiÄ siÄ na tym, Ĺźe blokuje tylne koĹo poniewaĹź uĹźywam (z przyzwyczajenia) tylnego hamulca bez wyczucia. Utrata przyczepnoĹci to nic przyjemnego. Przy CBS takich niespodzianek nie ma wiÄc uwaĹźam Ĺźe to zaleta a nie wada.
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sro Lut 27, 2013 09:46
CBS to nie ABS dziala to tak ze ktoregokolwiek hamulca nie zlapiemy, i tak hamuja obudwa. Oczywiscie sa zachowane odpowiednie proporcje co do udzialu w zatrzymywaniu. Niemniej wydaje mi sie ze blokowalem tyl w roznych deauvillkach. Nie pamietam czy mialy CBS czy nie...
dziala to tak ze ktoregokolwiek hamulca nie zlapiemy, i tak hamuja obudwa
No nie do koĹca. Akurat w Devilkach 650 z CBS-em jest tak Ĺźe klamka przodu hamuje tylko przĂłd, a pedaĹ tylnego hamulca dziaĹa na tylny zacisk i Ĺrodkowy tĹoczek przedniego lewego zacisku.
W Deauville od 2002 jest Single-CBS : naciskasz przĂłd hamuje tylko przĂłd, naciskasz noĹźny to hamuje tyĹ i jeden lewy tĹoczek z przodu plus zawĂłr proporcjonalny odpuszcza tyĹ w miarÄ dociÄ Ĺźania przodu. W ukĹadach Dual-CBS dodatkowo z hamujÄ c przodem uruchamiany jest tylny zacisk.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum