Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 450 Skąd: Kotlin
Wysłany: Nie Mar 04, 2012 21:32
Ĺťeby nagrzaÄ cylindry suszarka na pewno nie wystarczy. Trzeba pamiÄtaÄ, Ĺźe to kawaĹ "miÄcha", a do tego dochodzi prawie 2l pĹynu chĹodniczego. JeĹli jest problem z uruchomieniem, to myĹlÄ, Ĺźe najlepiej wykrÄciÄ Ĺwiece i je wygrzaÄ, szybko wkrÄciÄ i zakrÄciÄ silnikiem.
Pardon za odkop ale nie chciaĹem zakĹadaÄ nowego tematu. Przed zimÄ mĂłj ojciec spuĹciĹ pĹyn chĹodniczy z moto (bo myĹlaĹ ,Ĺźe mam zalany letni i moĹźe zamarznÄ Ä) toteĹź trzeba go uzupeĹniÄ. Czy wskazane jest odpalanie moto bez pĹynu chĹodniczego? Nawet jesli bÄdÄ to 2 minuty na ssaniu? Moje drugie pytanie to czy moĹźna uzupeĹniÄ poziom oleju w moto jeĹźeli nie wiem jakiej gÄstoĹci/lepkoĹci jest ten juĹź zalany. Po sezonie poziom spadĹ takĹźe chciaĹbym go uzupeĹniÄ. Dodam ,Ĺźe ten zalany jest w dobrym stanie, nie ma koloru czarnej kawy.
Sorry za moje laickie pytania ale jestem krĂłtko w branĹźy.
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sob Kwi 07, 2012 21:29
SĹuchaj... Odpalanie bez pĹynu chĹodzÄ cego sobie daruj, chociaĹź 2 min nie zabijÄ silnika.
Co do uzupeĹnienie oleju... Po prostu go wymieĹ, jak ksiÄ Ĺźka pisze. Nie wiesz, jak bezkresna byĹa fantazja poprzedniego wĹaĹciciela w temacie oleju silnikowego, wiÄc po prostu powiedz sobie, Ĺźe motocykl kosztuje i wymieĹ caĹy olej wraz z filtrem.
Pomógł: 18 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1336 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Kwi 07, 2012 21:40
Ja bym na "sucho" nie odpalaĹ.
JuĹź lepiej zalej wodÄ czy coĹ , nie wiem jak dziaĹa pompa wody ale raczej lepiej dziaĹa na "morko".
Olej wymieĹ jak razi Killu i tak raz na rok musisz to zrobiÄ , co siÄ odwlecze to nie uciecze
OczywiĹcie Ĺźe najpierw zalej wodÄ ,, to nawet lepsze dla przepĹukania ukĹadu , a przecieĹź termostat musi mieÄ swojÄ temperaturÄ Ĺźeby siÄ otworzyĹ. I woda szybciej nabiera temperatury niĹź pĹyn chĹodzÄ cy - zawsze to przepĹuczesz ukĹad
_________________ Honda Gold Wing GL 1800A
Pomagam w uzyskaniu odszkodowania dla osób poszkodowanych w wypadkach komunikacyjnych !!!
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sob Kwi 07, 2012 21:57
Jak wodÄ , to tylko demineralizowanÄ ... A z tym odpaleniem "na sucho", chodziĹo raczej o to, Ĺźe lepiej tego nie robiÄ, jednak jeĹźeli jest juĹź za późno, to teĹź silnik po 2 min nie powinien nadawaÄ siÄ na juĹź tylko szrot. Raczej nie widzÄ logicznej przyczyny dla jakiej ktoĹ miaĹby odpalaÄ motocykl bez pĹynu w ukĹadzie.
DziÄki za odpowiedzi ! Z tym odpalaniem pytaĹem z czystej ciekawoĹci. PĹyn naturalnie uzupeĹnie. Jednak na wymianÄ oleju bÄdÄ musiaĹ poczekaÄ jeszcze trochÄ bo w kieszeni pusto a i pogoda jak na razie nie zachÄca do jazdy (w trakcie dnia 3 stopnie )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum