Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 450 Skąd: Kotlin
Wysłany: Nie Mar 04, 2012 21:32
Żeby nagrzać cylindry suszarka na pewno nie wystarczy. Trzeba pamiętać, że to kawał "mięcha", a do tego dochodzi prawie 2l płynu chłodniczego. Jeśli jest problem z uruchomieniem, to myślę, że najlepiej wykręcić świece i je wygrzać, szybko wkręcić i zakręcić silnikiem.
Pardon za odkop ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Przed zimą mój ojciec spuścił płyn chłodniczy z moto (bo myślał ,że mam zalany letni i może zamarznąć) toteż trzeba go uzupełnić. Czy wskazane jest odpalanie moto bez płynu chłodniczego? Nawet jesli będą to 2 minuty na ssaniu? Moje drugie pytanie to czy można uzupełnić poziom oleju w moto jeżeli nie wiem jakiej gęstości/lepkości jest ten już zalany. Po sezonie poziom spadł także chciałbym go uzupełnić. Dodam ,że ten zalany jest w dobrym stanie, nie ma koloru czarnej kawy.
Sorry za moje laickie pytania ale jestem krótko w branży.
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sob Kwi 07, 2012 20:29
Słuchaj... Odpalanie bez płynu chłodzącego sobie daruj, chociaż 2 min nie zabiją silnika.
Co do uzupełnienie oleju... Po prostu go wymień, jak książka pisze. Nie wiesz, jak bezkresna była fantazja poprzedniego właściciela w temacie oleju silnikowego, więc po prostu powiedz sobie, że motocykl kosztuje i wymień cały olej wraz z filtrem.
Pomógł: 18 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1336 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Kwi 07, 2012 20:40
Ja bym na "sucho" nie odpalał.
Już lepiej zalej wodą czy coś , nie wiem jak działa pompa wody ale raczej lepiej działa na "morko".
Olej wymień jak razi Killu i tak raz na rok musisz to zrobić , co się odwlecze to nie uciecze
Oczywiście że najpierw zalej wodą ,, to nawet lepsze dla przepłukania układu , a przecież termostat musi mieć swoją temperaturę żeby się otworzył. I woda szybciej nabiera temperatury niż płyn chłodzący - zawsze to przepłuczesz układ
_________________ Honda Gold Wing GL 1800A
Pomagam w uzyskaniu odszkodowania dla osób poszkodowanych w wypadkach komunikacyjnych !!!
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sob Kwi 07, 2012 20:57
Jak wodą, to tylko demineralizowaną... A z tym odpaleniem "na sucho", chodziło raczej o to, że lepiej tego nie robić, jednak jeżeli jest już za późno, to też silnik po 2 min nie powinien nadawać się na już tylko szrot. Raczej nie widzę logicznej przyczyny dla jakiej ktoś miałby odpalać motocykl bez płynu w układzie.
Dzięki za odpowiedzi ! Z tym odpalaniem pytałem z czystej ciekawości. Płyn naturalnie uzupełnie. Jednak na wymianę oleju będę musiał poczekać jeszcze trochę bo w kieszeni pusto a i pogoda jak na razie nie zachęca do jazdy (w trakcie dnia 3 stopnie )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum