Pomógł: 16 razy Wiek: 58 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 674 Skąd: Wilkowyja
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 08:13
Z tego co opisujesz to wynika ,że masz tą jedynkę tylko nie w pełni ci wskakuje a jak już wskoczy to jest ok . To powiem ci warto zajrzeć na początek do prawej strony (gdzie jest sprzęgło) , tam pod sprzęgłem jest takie kółko z nacięciami , ono właśnie blokuje i zakleszcza biegi . Obok kółka jest mechanizm powodujący , że nie przeskoczy ci bieg o dwie pozycje za jednym razem . Prosty mechanizm , ale skuteczny jeśli jest sprawny . Moim zdaniem powinieneś tam zajrzeć i obejrzeć , czy coś się nie poluzował albo wyrobiło . Będziesz widział dokładnie co się dzieje po obróceniu np kołem . To dużo nie kosztuje , tylko kapa od sprzęgła . Jeśli tam będzie ok. no cóż dalsze rozbieranie to wyższa szkoła jazdy (cały silnik trzeba rozpołowić ) Ja to przerabiałem , ale nie jest to łatwe. Jeśli masz smykałkę do mechaniki to warto , zima idzie , czasu sporo do wiosny a inny silnik zawsze możesz kupić .
Kupno trefnej skrzyni jest przecież tak samo prawdopodobne, jak kupno trefnego silnika. Tak to już jest z używkami. Raz się uda a innym razem niestety nie :/
Dokładnie, dlatego trzeba sobie odpowiedzieć co jest bardziej opłacalne, wymiana skrzyni czy pakowanie się w silnik niewiadomego pochodzenia
Pomógł: 4 razy Wiek: 49 Dołączył: 14 Mar 2011 Posty: 546 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 23:56
No tak grzechu ale z dwóch zawsze jeden złożysz - czy działąjacy ? to już inne pytanie... sa się biję z myślami (i portfelem) co zrobić póki co motong rozłożony a silnik czeka na decyzję ...
_________________ Pozdrawiam
Zawsze na zakręcie....
KRESEK
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 13:38
No same niewiadome, ale trzeba zauważyć, że skoro mamy w gaciach nabiał, to czasami trzeba podjąć także męską decyzję i liczyć się z jej następstwami. W przeciwnym razie nic nie szło by do przodu, tylko tkwiło w jednym punkcie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum