Wysłany: Sob Wrz 17, 2011 16:14 Spalanie i plecak:)
Hej!
Mam hipotetyczne pytanie :
Czy jak praktycznie caĹy bak przejeĹźdĹźam z plecakiem to motor bÄdzie wiÄcej paliÄ? No bo po mieĹcie z plecakiem mam zuĹźycie na poziomie 6,4L. I nie wiem czy mam sie martwiÄ czy nie...
Pomógł: 15 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 810 Skąd: opole
Wysłany: Sob Wrz 17, 2011 20:02
6,4? jaki masz styl jazdy? trochÄ duĹźo:) Andrzej ostatnio duĹźo jeĹşdzi z ĹźonÄ i kuframi a spalanie ma sporo mniejsze, ale to juĹź niech on siÄ wypowie
TrochÄ duĹźe te spalanie , nigdy devi mi tyle nie spaliĹa
PochwalÄ siÄ wiÄcej obecnie Goldas spaliĹ mi z plecakiem trasa/miasto 50/50 przy mojej pojemnoĹci spaliĹ 6,3 L/100 km , w mieĹcie juĹź mieszczÄ siÄ w 7 litrach !
Jak wypadĹem
_________________ Honda Gold Wing GL 1800A
Pomagam w uzyskaniu odszkodowania dla osób poszkodowanych w wypadkach komunikacyjnych !!!
Pomógł: 23 razy Wiek: 48 Dołączył: 15 Gru 2010 Posty: 1437 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Wrz 17, 2011 20:42
Ĺadny wynik . Mi tylko raz udaĹo siÄ NTVkÄ zejĹÄ w trasie poniĹźej 4 litrĂłw. ByĹo tez i 6 jak praktycznie nie schodziliĹmy poniĹźej 150 i to zawsze solo. Strach pomyĹleÄ ile byĹoby z pasaĹźerem
Ostatnio zmieniony przez radzieckii Sob Wrz 17, 2011 20:50, w całości zmieniany 1 raz
Skorpionwr Pomógł: 7 razy Wiek: 65 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1935 Skąd: Przasnysz
Wysłany: Sob Wrz 17, 2011 20:43
DorDraw to Musisz zrobiÄ szkolenie wĹaĹcicielom goladsĂłw jak jeĹşdziÄ. Tych co ja znam to mĂłwiÄ , Ĺźe 8l to norma a jak pomykajÄ ok 1,5 -1,7 to i 9 Ĺyknie
Skorpionwr, ja wiÄcej z plecakiem nie mogÄ jak 1,40 potem czujÄ takie pukanie w plecy i wcale to nie jest " mĂłj anioĹ stróş " . Generalnie nie pobijam rekordĂłw prÄdkoĹci, na devi leciaĹem solo 1,70 a "goldasem" z plecakiem raz poleciaĹem 1,70 i czuĹem zapas mocy . Ale jak w sentencji , nie kupiĹem moto by siÄ ĹcigaÄ z anioĹami !!!
Pomagam w uzyskaniu odszkodowania dla osób poszkodowanych w wypadkach komunikacyjnych !!!
CiÄĹźko jest porĂłwnaÄ splanie w motocyklach gdy tak wiele czynnikĂłw ma na to wpĹyw.
Wystaczy np. wzrost (opĂłr powietrza) i waga kierowcy (jeden waĹźy 70 kg drugi 110 kg). Dodatkowo rzeĹźba terenu, waunki pogodwe (wiatr).
Na poczÄ tku w devilce mierzyĹem i wychodziĹo mi okoĹo 5 literkĂłw przy spokojnej jeĹşdzie.
Dobrze mĂłwisz pegazik1, kto mnie zna osobiĹcie wie o czym pisaĹem wczeĹniej , spalanie devi miaĹem na przeĹomie 5 litrĂłw a np kudĹaty wie Ĺźe, przy jego gabarytach schodziĹ poniĹźej piÄ tki - gabaryty majÄ znaczenie
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Nie Wrz 18, 2011 21:23
Ja od siebie dodam, Ĺźe jeszcze w zeszĹym sezonie przy dynamicznej jeĹşdzie nie mogĹem osiÄ gnÄ Ä 6/100... Teraz mam tyle przy spokojnej jeĹşdzie... Co prawda warto juĹź zajrzeÄ do zaworĂłw i gaĹşnikĂłw... Ale agresywny styl jazdy, to takĹźe bardzo relatywna sprawa
Pomógł: 4 razy Wiek: 70 Dołączył: 12 Maj 2011 Posty: 132 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 14:37
kresek napisał/a:
CoĹ w tym jest Killu bo jak sam jeĹźdĹźÄ to od 6 dochodzi a jak z plecakiem (cĂłrka) to oscyluje w granicach 4 z groszami
Potwierdzam, solo jeĹźdĹźÄ znacznie agresywniej i rzadko w dĹugie trasy, Ĺrednie spalanie ok 5,8-6,2. Za to podczas wakacyjnej wyprawy Devi, mimo Ĺźe obciÄ Ĺźona 2 osobami i bagaĹźem, na trasie 3,5kkm spalaĹa Ĺrednio 4,9-5,2 - ten niĹźszy wynik to na goszych drogach lub w deszczu, przy prÄdkoĹciach 90-110. StÄ d mĂłj (podkreĹlam mĂłj) wniosek: nie tyle obciÄ Ĺźenie, co styl jazdy i dĹugoĹÄ przelotĂłw decyduje o spalaniu.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum