Pomógł: 3 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 306 Skąd: piotrków
Wysłany: Pon Lip 04, 2011 22:26 Fotoradary - nowe przepisy weszły w życie!
Byc moze nie wszyscy jeszcze wiedza, ale od pierwszego lipca troche sie w przepisach zmienilo:
Fotoradar daruje 10 km przekroczenia prędkości
Od 1 lipca inspektorzy transportu drogowego skontrolują prędkość wszystkich rodzajów samochodów, także osobowych. Początkowo będą dysponowali 75 fotoradarami
Weszło w życie rozporządzenie określające lokalizację, sposób oznakowania i dokonywania pomiarów przez urządzenia rejestrujące.
Wynika z niego, że urządzenie zanotuje te pojazdy, które przekraczają dopuszczalną w danym miejscu prędkość o więcej niż 10 km/godz. Tych, którzy jadą szybciej, sprawdzi z dokładnością do 1 km/godz.
- To znaczy, że mamy możliwość karania tych kierowców, którzy przekroczyli prędkość o minimum 11 km na godzinę - mówi Marcin Flieger, dyrektor Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym GITD.
Przypominamy, że na zdjęciu nie musi być widoczna twarz kierowcy, ponieważ właściciel pojazdu zobowiązany jest do wskazania, komu udostępnił samochód w czasie, kiedy popełniono wykroczenie.
Rozporządzenie określa też, w jakich miejscach mogą stać urządzenia rejestrujące prędkość i to, że mają być zapowiedziane odpowiednim znakiem drogowym.
Nowe przepisy regulują również warunki, w jakich strażnicy miejscy mają prawo kontrolować prędkość kierowców. Wynika z nich, że dokonując pomiarów, powinni się znajdować poza jezdnią, a nawet jej poboczem, tak by nie utrudniali korzystania z drogi. Nie mogą stać też bliżej niż pół kilometra od stałego fotoradaru.
Podstawa prawna:
- rozporządzenie z 17 czerwca 2011 r. (DzU nr 133, poz. 770)
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Wto Lip 05, 2011 09:46
§ 10. Do stacjonarnych urządzeń rejestrujących, które zostały zainstalowane w pasie drogowym dróg publicznych przed dniem wejścia w życie rozporządzenia:
1) nie stosuje się przepisów § 3;
O kand dupy takie wymagania, skoro przepisy na dzień dzisiejszy dotyczą pewnie jednego radaru na pięćset.
Pomógł: 15 razy Wiek: 56 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1782 Skąd: Tarnów
Wysłany: Wto Lip 05, 2011 10:03
Na razie się nie wypowiadam, bo jeszcze tych nowych przepisów nie czytałem
Ale jedno mnie tylko cieszy, że te fotoradary zabrali Policji, bo to był jeden wielki strup na dupie. Do dziś policja się zajmuje zdjęciami zrobionymi jeszcze w ubiegłym roku
Tak naprawdę są to błahe sprawy, a angażują Policję niepotrzebnie tylko po to, aby ściągnąć pieniądze do budżetu.
ITD wiedziało jak się ustawić, bo oni będą pracować w oparciu o inne przepisy i kasa będzie płynęła na ich konto
pozdro
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Pomógł: 6 razy Wiek: 45 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 829 Skąd: Opole
Wysłany: Wto Lip 05, 2011 13:54
sgtcop13 napisał/a:
ITD wiedziało jak się ustawić, bo oni będą pracować w oparciu o inne przepisy i kasa będzie płynęła na ich konto
pozdro
Czyli co kasa dla ITD? sami sobie sciągają ? Jesteś pewien?
_________________ jeszcze wcześniej MZ ETZ 150
wcześniej: Honda NT 650 V Deauville 2004r
później: Honda NT 700 V Deauville 2009r
teraz Triumph Tiger Explorer 1200
może i zabrali policji ale pytanie czy lepiej żeby była w rękach policji czy też straży miejsciej czy gminnej, która robi sobie polowania.
Na przykład na ludzi jadących na wakacje ?
Znów wróci temat układania budżetów gminy o mandaty
Wysłany: Wto Lip 05, 2011 21:33
BartekOpole napisał/a:
sgtcop13 napisał/a:
pozdro
Czyli co kasa dla ITD? sami sobie sciągają ? Jesteś pewien?
BartekOpole już Ci odpowiadam, dlaczego tak myślę. Do tej pory kary z tzw. decyzji administracyjnych wypisywanych przez Inspektorów ITD wpływały na konto danego inspektoratu wojewódzkiego. Niby dlaczego miałoby to się zmienić.
Tylko naiwny uwierzy, że Inspekcja Transportu Drogowego ma wielce na sercu troskę o bezpieczeństwo w ruchu drogowym.
Tak się jakoś składa, że od 23 lat znam osobiście obecnego Głównego inspektora transportu Drogowego Tomasza Połeć. Wcześniej służył w Policji, dokładnie w KGP. Już wtedy marzył mu się system fotoradarów na wzór tego we Francji. No cóż dopiął swego i ........ mamy przesrane.
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
Pomógł: 4 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Mar 2011 Posty: 546 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lip 05, 2011 22:48
my ???
nam się może zawsze jakiś "syf" do tablicy przykleić i mogą nas .. sami wiecie co.. a w samochodzie to "cholera... dzieciaki po podwórku ganiają i takie naklejki na szyby naklejają - akurat na na naklejce identyfikacyjnej"...
damy rade Panowie damy radę ....
i co dowód zabiorą ??? zawsze naklejki można zerwać przy funkcjonariuszu i po kłopocie syf z tablicy zetrzeć i po drugim
A i jeszcze jedno (uwaga hardcore) nie wydaje mi się aby itd swoimi busikami ścigali motocyklistów
_________________ Pozdrawiam
Zawsze na zakręcie....
KRESEK
Wysłany: Sro Sty 02, 2013 20:38
W związku z ostatnimi nowościami coś wrzucę: http://motoryzacja.interi...natorow,1877061
Na marginesie tych co nie wiedzą - uświadamiam - że sędziowie i prokuratorzy nie płacą mandatów. Zakładam że wszelkiej maści agenci służb (ci medialni już chyba nie) pewnie też mają jakieś super tajne procedury
I mam pytanie, może ktoś siedzi w branży, jak to jest teraz z wezwaniem do uiszczenia opłaty za wykroczenie. Mój ojciec dostał ostatnio takie wezwanie straży gminnej. Myślałem że padnę jak je czytałem (mnie dotychczas taka korespondencja omijała). Można wybrać sobie rodzaj ukarania? Większy mandat i mniej punktów lub odwrotnie. To chyba nie bardzo zgodne z konstytucją jest jak sądzę. Za rok/dwa znów sędziowie TK będą się głowić nad tym syfem pisanym na kolanie...I każdy ma robotę...Ale ma być bezpieczniej
Pomógł: 23 razy Wiek: 46 Dołączył: 15 Gru 2010 Posty: 1437 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 03, 2013 12:32
Tak, te mandaty bez punktów karnych to piękna sprawa. Widać jak na dłoni, że autorom tego pomysłu chodzi jedynie o poprawę bezpieczeństwa.
Proponuję, aby urzędnicy wyższego szczebla i parlamentarzyści mieli odpowiedzialność finansową i karną za swoje buble prawne. Niezgodne z konstytucją? To mandacik 40 tyś. Oczywiście celem poprawy jakości państwa
A co do ITD, to mają narzędzia do ścigania motocyklistów- od 4 lat mają kilkanaście szt. Kawasaki GTR1400. Głównie stoją i kurzą się w garażach. To też efekt zafascynowania Francją szefa ITD. Chciał, aby nimi inspektorzy ścigali TIRy po bocznych drogach
Wysłany: Czw Sty 03, 2013 14:04
Spokojnie Panowie, nie ma się co przejmować na wyrost. Pamiętajmy, że wszystkie fotoradary mają jedną cechę; są oznakowane wcześniej odpowiednimi tablicami. Jeśli akurat nie mamy przypadkowo przyklejonego do tablicy rejestracyjnej liścia, to wystarczy tylko na chwilę zwolnić. Prawda jest taka, że kierowca nie przygląda się w czasie jazdy "wszystkim" znakom drogowym, tylko tym wg. niego ważniejszym Czyli patrzeć przed siebie i hejka do przodu...
pozdrawiam
Wysłany: Czw Sty 03, 2013 14:24
Tak tylko kto będzie w stanie jeździć 40/50 w terenie zabudowanym w trasie gdzie nie ma alternatywnej drogi? Mój ojciec właśnie jechał 60 na 50`tce. Ale walka z piractwem trwa...Nikt też nie wspomina o tym ze ci "piraci" mają poważne problemy z płatnościami tychże mandatów. A skarbówka nie jest w stanie ich zciągnąć. Kwoty roczne takich mandatów idą w tysiące aż do ostatecznego umorzenia i echo. Statystyka gra. Argumentacja walki o mniejszą ilość ofiar na drodze też jest dobra. Nie zrobiono nic ws. osób pod wpływam alko kierującymi pojazdami. To samo dotyczy osób kierujących bez uprawnień (motocykliści też). Mogą jeździć dalej, ważne że wydano bloczek mandatowy (patrz ukarano). Kolejne publiczne piany i zorganizowanie wpływów dla gmin.
Pomógł: 3 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 306 Skąd: piotrków
Wysłany: Czw Sty 03, 2013 15:36
Nie wiem czy w ogóle wiecie, ale ITD nie wysyła zdjęcia z fotoradaru, do właściciela pojazdu, a jedynie zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia i trzy oświadczenia.
Pierwsze, to przyznanie się do winy na warunkach proponowanych przez ITD zgodnie z taryfikatorem, drugie to wskazanie paluchem (ale żeby tylko, trzeba pesel, dokładne dane, chyba nawet z imionami rodziców) kogoś kto od nas na czas powstania wykroczenia pożyczył samochód i trzecie to oświadczenie kierowcy, że nie pamięta kto kierował, przyjmując 500zł mandatu bez pnkt. Wsio dla naszego bezpieczeństwa
Zdjęcia są dostępne dopiero na sali rozpraw, w mieście w którym wykroczenie powstało (ano np. w Szczecinie, bo tam byłem na wakacjach).
Jeżeli o straszoków chodzi, to można ich olać ciepłym sikiem. Zwlekać tak długo aż się da i pisać do nich pisma o zmniejszenie kary z poważnym uzasadnieniem, że np. babcia właśnie zadzwoniła, że ma problem z oddychaniem.
Dlaczego? Otóż oni dostają kwotę mandatu do swojej kasy, tylko przed rozprawą. W momencie gdy się obarczony winą obywatel nie przyznaje i żąda rozstrzygnięcia sprawy w sądzie, wartość nałożonego wówczas mandatu wędruje do kasy skarbu państwa (chyba tam, na pewno nie do straszoków). Dlatego też, zależy im chociażby na polubownym załatwieniu sprawy i z 200 zł mandatu, można wynegocjować stówkę, co stanowi pewne wyratowanie z sytuacji. Osobiście dobrze znam właśnie taki przypadek.
_________________ Oj życie, życie. Żebyś Ty miało morde, to bym skopał Ci dupe !
Wysłany: Czw Sty 03, 2013 19:35
grzybol napisał/a:
Jeżeli o straszoków chodzi, to można ich olać ciepłym sikiem. Zwlekać tak długo aż się da i pisać do nich pisma o zmniejszenie kary z poważnym uzasadnieniem, że np. babcia właśnie zadzwoniła, że ma problem z oddychaniem.
Dlaczego? Otóż oni dostają kwotę mandatu do swojej kasy, tylko przed rozprawą. W momencie gdy się obarczony winą obywatel nie przyznaje i żąda rozstrzygnięcia sprawy w sądzie, wartość nałożonego wówczas mandatu wędruje do kasy skarbu państwa (chyba tam, na pewno nie do straszoków). Dlatego też, zależy im chociażby na polubownym załatwieniu sprawy i z 200 zł mandatu, można wynegocjować stówkę, co stanowi pewne wyratowanie z sytuacji. Osobiście dobrze znam właśnie taki przypadek.
Czyli najlepiej pojechać i zaproponować stówkę dla "nich". Jeśli się zgodzą to ok. Jeśli nie wracam do domu i płacę przelewem np. ratami. Czekanie na sąd nic nie da bo może byc oddalony o kilkaset km. a poza tym trzeba było uzasadnić swoje tłumaczenia no i dojdą dodatkowe koszty. Mówię o straży miejskiej - nie o policji. Oczywiście wszystko to dotyczy osób pracujących. Oficjalnie bezrobotni, nic nie posiadający, olewają oczywiście temat zupełnie na wstępie.
P.S. Ojciec dostał fotkę z fotoradaru na trójnogu w krzakach (straż miejska) z tymi trzema oświadczeniami o których piszesz oraz ksero homologacji urządzenia. Przypomniała mi się piosnka która idealnie tu pasuje: http://www.youtube.com/watch?v=lcBNXYWva2w
[ Dodano: Sob Sty 05, 2013 13:14 ]
I mamy mieć kolejną ustawę: "o szczególnej odpowiedzialności za niektóre naruszenia przepisów ruchu drogowego"; link do art: http://wyborcza.biz/bizne...ego_mandat.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum