Pomógł: 8 razy Wiek: 46 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 928 Skąd: Opole ZWM
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 20:34 Liqui Moly w Tesco
Będąc dzisiaj na zakupach w Tesco zauważyłem promocję na produkty Liqui Moly olej 10W40 jest w cenie 19,99 PLN za litr, płyn hamulcowy za 7,50 PLN a olej do kardana też jest po 19,99 PLN ale za pół litra
To tak jakby ktoś chciał już się zaopatrzyć w olej na przyszły sezon
A tutaj krótka historia firmy:
Firma LIQUI MOLY od wielu lat podąża za nową technologią, produkując preparaty, które bez ingerencji mechanicznej zabezpieczają, czyszczą i zapobiegają awarii. Produkty LIQUI MOLY są produktami wysokiej technologii, stworzonej we własnych laboratoriach pod ciagłą kontrolą procesu produkcji.
HISTORIA LIQUI MOLY:
* W 1950 r. amerykańscy chemicy pierwsi doświadczyli pozytywnego działania MoS2 . Metaliczny składnik jest bardzo ważnym pierwiastkiem pochodzenia roślinnego i zwierzęcego i w połączeniu z siarką tworzy związek, który znacznie podnosi jakość konwencjonalnych olejów i smarów.
* W 1960 r. patent na dyspersję MoS2 w cieczach został nabyty przez Hansa Heule. Od tamtej pory Liqui Moly jest jedynym właścicielem technologii na dyspersję MoS2(dwusiarczku molibdenu) w cieczach.
* MoS2 (dwusiarczek molibdenu) jest uznanym przez fachowców za związek chemiczny ograniczający tarcie do minimum. (Poranik - "Paliwa oleje i smary w ekologicznej eksploatacji" - autor: Alfred Podnioło - Wydawnictwa Naukowo - Techniczne.
* Początkowo produkty LM były produkowane w małej fabryczce w Ulm.
* W 1974 r. Liqui Moly GMBH ze względu na swój rozwój postanowiła zmienić siedzibę i wybudowała fabrykę na przedmieściach Ulm w Lehr.
* Aktualnie produkty LM są produkowane i rozlewane tylko w dwóch fabrykach w Niemczech: w Saarluis przy granicy z Francją i Luksemgurgiem (oleje i część dodatków) i w Ulm-Lehr koło Monachium (pozostałe produkty).
* Aktualnie produkty Liqui Moly są dostępne w ponad 80 krajach.
Killu, popraw mnie jeśli się mylę ale Liqui Moly to profesjonalna marka, może przez tą swoją profesjonalność nie jest tak dobrze znana jak Motul, Castrol albo Mobil
ded
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 15:25
LM to jedna z najlepszych firm. Co do zakupow w TESCO to musi byc jakis powod dla ktorego te oleje sa takie tanie. Ja polecam kupowac w Intercars, tam sa swierze i na pewno nie podrobione. Markety maja to do siebie ze sprzedaja produkty ale np 2 sortu. Dostali super rabat na te oleje bo np starzaly sie albo cos w tym stylu. Ja nie cuduje i biore wszystkie plyny w IC- valvoline do samochodu sprowadzaja mi z rozlewni bo nie maja na stanie- musze czekac ale mam pewnosc ze swierzyzna. Promocji nie szukam bo mieszkam w malym miescie i w marketach nie ma olejow a w allegro nie wierze Choc pewnie jesli trafilbym na taka promocje to bym sprawdzil date produkcji i bral nawet na zapas- wiadomo ze nie podroba- ale warto czytac info na opakowaniu.
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 00:22
Zgadzam się... W Tesco nie ma, że tanie bo promocja... Na przykład skutery z Tesco za 1500zł trafiają do nas na warsztat zanim ktokolwiek je kupi :/
Co do tej marki, to niestety nigdy nie słyszałem... Kojarzy mi się jedynie z irlandzką kapelą Flogging Molly, ale z pewnością nie ma z nią nic wspólnego
Bob Pomógł: 11 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 596 Skąd: Op
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 01:02
Od dawna znam tą markę (z nazwy ), ale jakoś zawsze kojarzyła mi się jako jakaś "elitarna", może dlatego, że pojawiała się podczas transmisji wyścigów motocyklowych. Tak jak oleje "Elf" w wyścigach samochodowych, a w życiu codziennym się jeszcze nie spotkałem aby ktoś takim olejem zalewał silnik. W Niemczech pewnie Liquid Moly jest bardziej znana, jako że jest to niemiecka firma.
ded
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 06:29
Killu napisał/a:
Co do tej marki, to niestety nigdy nie słyszałem... Kojarzy mi się jedynie z irlandzką kapelą Flogging Molly, ale z pewnością nie ma z nią nic wspólnego
Chyba zartujesz... Na forum samochodowym na ktorym dyskutujemy nazwa przwija sie co chwile w temacie o olejach. Generalnie to czolowka. Valvoline, LM i Motul powszechnie uwazane sa za oleje najwyzszej klasy- jest to ta sama polka.
Pomógł: 8 razy Wiek: 46 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 928 Skąd: Opole ZWM
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 08:28
ded napisał/a:
LM to jedna z najlepszych firm. Co do zakupow w TESCO to musi byc jakis powod dla ktorego te oleje sa takie tanie. ... Markety maja to do siebie ze sprzedaja produkty ale np 2 sortu. Dostali super rabat na te oleje bo np starzaly sie albo cos w tym stylu. ....
Dobra cena jest stąd, że produkt nie trafił do tego segmentu klientów co powinien. Po porostu jakiś kupiec z Tesco przedobrzył, pewnie sam jeździ na o2o i wprowadził tę markę do asortymentu, ale nikt nie szukał LM w Tesco, więc się nie sprzedało, a teraz z racji końca sezonu sprzedają za pół ceny.
Z tego co wiem to LM daje 5 lat na okres przydatności do spożycia więc raczej nie ma obawy że to jakaś staroć. Po za tym LM produkuje oleje w Niemczech i nie ma rozróżnienia na rynki staro unijne i pozostałe, to zawsze jest ten sam produkt, za to właśnie lubię tę firmę
Jak zaleję w przyszłym sezonie to dam wam odpowiedź jak się sprawuje olejek
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 15:25
ded napisał/a:
Chyba zartujesz... Na forum samochodowym na ktorym dyskutujemy nazwa przwija sie co chwile w temacie o olejach. Generalnie to czolowka. Valvoline, LM i Motul powszechnie uwazane sa za oleje najwyzszej klasy- jest to ta sama polka.
Nie, że żartuję... A samochodem jeździć się boję...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum