Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Witam.Jak przygotowac moto do trasy.
Autor Wiadomość
zaleszniak 
zaleszniak

Wysłany: Pią Sie 13, 2010 11:49   Witam.Jak przygotowac moto do trasy.

Witam.Jak w temacie,chodzi mi o to jak samemu przygotować moto bez konieczności wizyty w serwisie do kilku dniowego wyjazdu,co ze sobą zabrać na co zwrócić uwagę w samym motocyklu.Wyjazd po Polsce.

joy 

Wysłany: Pią Sie 13, 2010 11:58   

Jeżeli motocykl jest zadbany, to znaczy serwisowany na bieżąco - płyny, filtry, świece, regulacje - to w zasadzie nic nie trzeba robić. Rozumiem, że o regularnych czynnościach serwisowych przypominać nikomu nie trzeba. Ja przed wyprawą sprawdzam jeszcze ciśnienie w oponach.

Jeśli coś motocyklowi dolega, coś trzeba naprawić czy wymienić, to robimy to przed wyjazdem. Nie ma sensu kombinować, że jeszcze trochę wytrzyma...

NTV jest wyjątkowo pancernym i niezawodnym motocyklem. Nigdy jeszcze nie musiałem korzystać z serwisu czy z pomocy mechanika, gdziekolwiek byłem.

sladek 
Kaskader.

Wysłany: Pią Sie 13, 2010 12:10   

Raczej nic specjalnego sprawdzać nie musisz.

Myślę że taki Daily Check z Haynsa będzie ok.

Dodatkowo warto sprawdzić stan klocków hamulcowych.

Ja swoim devi zrobiłem przez 2 lata 20.000KM.

Duuuża ilość kilometrów to właśnie trasy ( 1000 - 1500 km ) w łikend.

Nigdy nic extra nie sprawdzałem ani nic nie przygotowywałem.

Ja śmigam moto codziennie i jak by tam coś się działo to bym wiedział.

Pamiętaj tylko że jest motocyklista powinien sprawdzić przed każdą jazdą takie pierdoły jak poziomy płynów, ciśnienie i stan opon itp.

Powodzenia.

SławekK 

Wysłany: Pią Sie 13, 2010 13:08   

Oprócz czynności, które Chłopaki opisali powyżej, ja zabieram w trasę, a właściwie non stop wożę w kufrach i schowkach przy kierownicy: trytki (takie plastikowe opaski zaciskowe), izolację, jakiś nożyk, zapałki, zapasowe bezpieczniki, żarówki, apteczkę, kamizelkę odblaskową, podstawkę pod stopkę (nigdy nie wiadomo gdzie trzeba będzie moto postawić), kropelkę, zestaw kluczy (ten fabryczny i taki mały komplecik jeszczę :wink: ), kombinezony przeciwdeszczowe ( tak się właśnie zastanawiam czy z jednego nie zrezygnować, bo Marta czyli plecaczek mój :) nigdy w czasie deszczu nie zakładała kombinezonu i sucha objeżdżała trasy), a do tego wszystkiego, na dokładkę mam zestaw do naprawy opony po kapciu (tzw. sznurki), pajączka oraz gumę do montażu bagażu.

Nigdy nie musiałem osobiście korzystać z wielu w/w rzeczy, ale paru osobom w trasie się przydały. Mamy tyle miejsca w moto do ukrycia tych drobiazgów, (oczywiście mówię tu o Deauville), że nie przeszkadzają nawet podczas codziennej jazdy po mieście.

A i przed trasą, taką dalszą oczywiście zawsze myję moto i częstuję je pastą typu plastmal, po powrocie, wszelkiego rodzaju zabrudzenia lepiej schodzą :wink:

Pozatym nigdy, ale to nigdy nie powinno się zapomnieć o prezerwatywie doskonała jako opaska zaciskowa itp.

grzegrzol 

Wysłany: Pią Sie 13, 2010 13:34   

Ja doradzę abyś kupił sobie zapasową linkę sprzęgła i przyczepił za pomocą tyrtyrek do tej, którą masz założoną, zabezpieczając końcówki taśmą lub jakąś folią coby woda do środka nie leciała. Jeżeli pęknie Ci gdzieś linka to podpięcie nowej zajmie pół minuty i zaoszczędzi sporo stresu.

Borys 
Premium User
mistrz OBI

Wysłany: Pią Sie 13, 2010 13:48   

A prezerwatywa jaka ma byc? Smakowa czy bezsmakowa, a moze ze srodkiem plemnikobójczym? Slawek, teraz to mam rozterke normalnie, tyle tego na rynku... Co wybrac, co wybrac??? :P

SławekK 

Wysłany: Pią Sie 13, 2010 14:20   

Borys: Mocna musi być :) !!!

joy 

Wysłany: Pią Sie 13, 2010 14:33   

Koledzy, wyobrażacie sobie mnie wychodzącego po odprawionej mszy z kościoła i idącego do pobliskiego kiosku, jak kompletuję wyposażenie motocykla na wyprawę kupując prezerwatywy?!

Kilkanaście lat temu byłem służbowo na Białorusi, przekraczaliśmy granicę w sutannach (jechaliśmy samochodem). Białoruski pogranicznik zapytał nas o obowiązkowe trzy prezerwatywy - autentycznie był wówczas taki wymóg! Powiedział, że nie wpuści, jeśli nie pokażemy, że mamy. Nie było rady, musieliśmy w sklepie przy terminalu zaopatrzyć w obowiązkowe wyposażenie. Wyobrażacie sobie przypadek, że trzech księży w sutannach kupuje prezerwatywy?!

A wracając do przygotowania motocykla na dłuższą trasę: nie bardzo rozumiem, do czego ta prezerwatywa miałaby służyć!? Opaska zaciskowa?! Hmmm...

grzegrzol 

Wysłany: Pią Sie 13, 2010 19:25   

Może służyć do wielu rzeczy, np można ją sobie założyć na głowę jak pada deszcz :)

http://img248.imageshack....ywa425x567.jpg/

Uploaded with http://imageshack.us

Fidel 
Premium User

Wysłany: Sob Sie 14, 2010 00:08   

W tym stroju wyglądasz jak Krzynówek :D

vasiliy 
Premium User

Wysłany: Sob Sie 14, 2010 00:55   

Nie zapomnij o dobrym humorze :)

Prócz rzeczy które wymieniono powyżej ja zabieram jeszcze pokrowiec na moto. Wożę ze sobą również bezpieczniki w zadupku, mapę w tankbagu który ma tą jeszcze zaletę że można do niego wsadzić jakieś pierdółki.

SławekK, w jakim rozmiarze masz ten przeciwdeszczowiec którego chcesz się pozbyć? Jestem zainteresowany :)

Pozdrawiam

Killu 
Tyle go widzieli...

Wysłany: Sob Sie 14, 2010 01:02   

A oto mój niezbędnik podróżnika:

- Taśma izolacyjna

- Trytytki

- Zestaw do sznurowania/kołkowania opon

- Kombinerki

- Papier toaletowy

grzegrzol 

Wysłany: Sob Sie 14, 2010 03:07   

To nie ja zdjęcie znalazłem w necie :D

Fidel 
Premium User

Wysłany: Sob Sie 14, 2010 10:33   

:D a to przepraszam :D

klimek
[Usunięty]

Wysłany: Sob Sie 14, 2010 11:36   

Wszystkie te rzeczy o których piszecie mogą się przydać ale jeżdżąc na codzień i dbając o motocykl potrzebne są w zasadzie dwie:

- zaufanie do maszyny(bez którego nie wyobrażam sobie dalszego wyjazdu)

- wiara,że nasza wspaniała maszyna wypełni misję bez jakichkolwiek

niespodzianek

Odpowiedz do tematu