Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Sezon trwa cały rok :)
Autor Wiadomość
cinek 
Premium User

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 11:42   

Kiedyś radzili sobie z mrozem wkładając gazety pod kurtkę. Ojciec mi mówił, że jak kiedyś miał tylko motocykl (WSK) i musiał gdzieś jechać w zimę, śnieg itp. gazety były rewelacyjnym rozwiązaniem.

leslie 
fnord

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 15:45   

Jak mamy podgrzewane elektrycznie ciuchy to można śmigać i przy -15C, byle by asfalt był suchy :-)

joy 

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 16:32   

A masz coś takiego, Kolego? Jeszcze nie spotkałem nikogo, kto by miał elektrycznie podgrzewane ciuchy. Wiem, że takie coś istnieje lub można samemu zrobić wpinając maty grzejne, ale koszt czegoś takiego stawia pod znakiem zapytania celowość całego przedsięwzięcia... W końcu zimową porą i tak jeździ się sporadycznie. Ale jeśli mógłbyś, Kolego, podzielić się doświadczeniem ze stosowania elektrycznie podgrzewanego kombinezonu, to czekamy z niecierpliwością na relację.

leslie 
fnord

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 17:01   

Na Zachodzie sporo ludzi tego używa, bo jest dużo osób jeżdżących cały rok, a nie tak jak u nas że motocykl to głównie zabawka na sezon. Na szczęście u nas już się pojawiają pierwsze jaskółki, Motokoce sprzedają odzież podgrzewaną, najtańsza kamizelka to jedyne 440 zł a pas nerkowy - jedyne 270 zł :) )

http://www.motokoce.pl/in...=3&sort=default

A ja zastosowałem budżetowe rozwiązanie, kupiłem na allegro matę grzejną na siedzenie samochodu za 40 zł z przesyłką, wyprułem z niej drut grzejny i przyszyłem do wnętrza kurtki. W sumie grzało, ale stwierdziłem że kurtka nie opina mnie wystarczająco ściśle, więc odprułem, kupię sobie jakiś obcisłą kamizelkę polarową i do niej przyszyję. :)

Można również zrobić sobie samemu ciuchy elektryczne jakby znaleźć gdzieś przewód z miedzianej linki w izolacji teflonowej AWG 30 (czyli przekrój 0,25 mm^2), ale nie znalazłem sklepu gdzie by coś takiego mieli.

mateo 
koko dżambo

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 19:00   

Odnośnie ogrzewanej bielizny dodaje artykuł z czasopisma Moto Voyager :

http://img694.imageshack....728/artykul.jpg

Jedno trzeba przyznać, że cena stanowczo nie zachęca, chociaż może się to faktycznie sprawdzać w niskich temperaturach.

Odpowiedz do tematu