Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wyświetlacz zmiany biegów.
Autor Wiadomość
motonita1 
motonita

Wysłany: Czw Paź 09, 2025 20:23   

Zatem ten dziwny przypadek wykracza poza moją wiedzę. Może inni koledzy specjaliści naszego forum wypowiedzą się w temacie.

C_D 

Wysłany: Czw Paź 09, 2025 20:57   

A po odpaleniu zaczął migać szybciej czy ciągle tak samo? Jak moźesz to zwróć i zakup z innego źródła. A jak się nie spieszy to zabierz w przyszłym roku do Radawy - po paru piwkach na pewno go uruchomimy :)

Ciok 
Old Traveler

Wysłany: Czw Paź 09, 2025 21:30   

C_D napisał/a:
A po odpaleniu zaczął migać szybciej czy ciągle tak samo? Jak moźesz to zwróć i zakup z innego źródła. A jak się nie spieszy to zabierz w przyszłym roku do Radawy - po paru piwkach na pewno go uruchomimy :)

Bardzo dobry pomysł.

motonita1 
motonita

Wysłany: Pią Paź 10, 2025 09:18   

O tak, po paru piwkach zadziała :grin:

oldmotory 
Centrowanie kół

Wysłany: Sob Paź 11, 2025 21:50   

Ja trochę inaczej.
Kiedy kupiłem "hądę" kusiło mnie , żeby założyć wyświetlacz biegów,
szukałem też pomysłu na wskaźnik paliwa.
Na początku faktycznie trzeba było się przyzwyczaić, trochę potestować.
Bardzo szybko okazało się, że wskaźnik biegów jest niepotrzebny, bo już sam dźwięk silnika,
nawet bez spoglądania na obrotomierz "mówi mi" w którą stronę machnąć wajchą. :mrgreen:

Ciok 
Old Traveler

Wysłany: Sob Paź 11, 2025 22:10   

oldmotory napisał/a:
Ja trochę inaczej.
Kiedy kupiłem "hądę" kusiło mnie , żeby założyć wyświetlacz biegów,
szukałem też pomysłu na wskaźnik paliwa.
Na początku faktycznie trzeba było się przyzwyczaić, trochę potestować.
Bardzo szybko okazało się, że wskaźnik biegów jest niepotrzebny, bo już sam dźwięk silnika,
nawet bez spoglądania na obrotomierz "mówi mi" w którą stronę machnąć wajchą. :mrgreen:

Dokładnie.
Trzeba tylko trochę pojeździć i samemu człowiek zauważy że numerek biegu niepotrzebny co najwyżej zielona kontrolka "N" o wskaźniku paliwa wolę nie dyskutować, bo paliwka mi dwa razy już zabrakło a mam wyświetlacz stanu..

S . L. 
Ls

Wysłany: Nie Paź 12, 2025 10:34   

Cześć wszystkim . Nic się nie zmieniło . Wskaźnik nie działa . C _D po przekręceniu stacyjki miga wolniej po odpaleniu przyspiesza i nic dalej . Na browarka zawsze możemy się umówić :smile:

oldmotory 
Centrowanie kół

Wysłany: Nie Paź 12, 2025 11:59   

Dokładnie.
Trzeba tylko trochę pojeździć i samemu człowiek zauważy że numerek biegu niepotrzebny co najwyżej zielona kontrolka "N" o wskaźniku paliwa wolę nie dyskutować, bo paliwka mi dwa razy już zabrakło a mam wyświetlacz stanu.. Obrazek[/quote]

Powiem Ci, że mam teraz motorek z wyświetlaczem biegów i w ogóle na ten zegar nie patrzę. A wskaźnik paliwa w deauvilce; przed wyjazdem w dłuższą trasę tankuję do pełna, a potem tak co 300km. Tylko raz zdarzyło mi się użyć rezerwy :) . W BMW mam za to wskaźnik paliwa, który pokazuje wirtualne stany i raz już przez niego stałem :) . Ale tak jak napisałeś, trochę pojeździsz i po jakimś czasie czynności na które zwracałeś uwagę, stają się intuicyjnie/automatyczne :mrgreen:

izywec 
Premium User
Nie pradziadek!

Wysłany: Wczoraj 1:34   

Nie wiem jak w Deauvile ale w mojej NTV z 1993 roku strzałki obrotomierza i prędkościomierza na biegu 5-tym "chodzą" równolegle w całym zakresie pracy silnika. Zatem czy jest piątka to dokładnie widać. Dla czwórki strzałka prędkości motocykla trochę się spóźnia w stosunku do obrotomierza. Dla trójki spóźnia się więcej i tak dalej. Zerkając na te kąty rozwarcia strzałek zawsze wiedziałem na jakim biegu "siedzę". :lol:
Od września 2023 Rower i "Puszka"

tAboon 
..::tAboon::..

Wysłany: Wczoraj 8:53   

S . L. napisał/a:
Nic się nie zmieniło . Wskaźnik nie działa . C _D po przekręceniu stacyjki miga wolniej po odpaleniu przyspiesza i nic dalej .

Może po prostu jest uszkodzony/wadliwy/niesprawny/zepsuty wyswietlacz?
Czy masz go podłączonego zgodnie z instrukcją od dostawcy?

Kumpel do VFR próbował założyć "dedykowany" od "majfrendów" wyświetlacz biegów. Podłączył się zgodnie z instrukcją, próba konfiguracji zgodnie z instrukcją i po dłuższym czasie się poddał i odpuścił ten gadżet. nie udało mu się go skonfigurował, cały czas na wyświetlaczu miał L.
Niedługo po tym sprzedał motocykl :wink: P.S. nic nie sugeruje z tą sprzedażą motocykla :razz:

Romet Ogar 902 '85 --> Simson S51 '90 --> XL600V '92 white-UNI ('13-'15) vel "Krecik" --> NTV 650V '99 Black-PEARL ('15-'24) vel "Czarnula" + NT 700VA '10 Silver ('22-??) vel Hanka

motonita1 
motonita

Wysłany: Wczoraj 10:00   

[cytat="S . L."]Robię tak . Podłączyłem do kostki po lewej stronie moto poniżej siedzenia ...]

Jeśli przyjąć, że podłączenie jest wykonane dedykowanym wtykiem do gniazda serwisowego, to nie ma błędu w podłączeniu. W tej sytuacji można założyć, że wyświetlacz jest felerny.

S . L. 
Ls

Wysłany: Wczoraj 21:41   

Po malutku zaczynam się poddawać .

Odpowiedz do tematu