Wysłany: Wto Lip 03, 2007 10:36 zapowietrzanie się układu paliwowego
Hej!
sytuacja I
3/4 zbiornika paliwa, moto stoi cały dzień na słońcu,jest upalnie odpala bez problemów, przejeżdża ok 250 m i zaczyna się dławić. Gaśnie. Odpala po 5 minutach (nie ciągłego oczywiście) męczenia rozrusznika
sytuacja II
Pełen bak paliwa.Temp. ok 12 stopni. Po przejechaniu ok 40 km w trasie z prędkościa do 140 km/h i przejechaniu miasta, moto dławi się, gaśnie i odpala jak wcześniej
Obydwa zdarzenia dzieli pól roku i ok 2000 km
sytuacja III
Jadę na końcu paliwa, czuję że zaczyna go brakować, przełączam na rezerwę (w trakcie jazdy), mimo tego moto gaśnie. Męcze go chyba z 10 min i nie chce odpalić,akumulator prawie padł. Dopiero po zdjęciu wężyka z filtra paliwa i wdmuchaniu kilkukrotnie paliwa do pompki (do oporu) moto odpala "od pierwszego ząbka"
Wcześniej przełączałem na rezerwę w trakcie jazdy i nie było takich problemów, być może że tym razem nieco zaspałem z przełączeniem.
Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 654 Skąd: Szewna
Wysłany: Wto Lip 03, 2007 11:55
Witam
Szczerze mówiąc to takich problemów nie miałem. Może trzeba też sprawdzić stan filtra paliwa (tzn. założyć nowy). Ciekawy też jestem czy w NTV padają pompy paliwa, jak to ma miejsce np. w AT. W Afryce można sobie poradzić robiąc obejście pompy ale to trochę OT.
Pozdrawiam
Jacek [Usunięty]
Wysłany: Wto Lip 03, 2007 15:25
Witam. Najprawdopodobniej to filtr. Ale takie objawy mogą wskazywać na brak odpowietrzania zbiornika. Zobacz czy nie zatkała się lub nie zagięła odpowiednia rurka. Awaria pompy możliwa ale nigdy nie spotkałem się z tym w praktyce.
Pozdawiam
Jacek
tom12 [Usunięty]
Wysłany: Wto Lip 03, 2007 20:56
niedawno rozwiązywałem podobny problem u kolegi. Wykręć kranik tam masz siatkowy filtr najprawdopodobniej rdza ze zbiornika go zapycha. Jeżeli nie to filtr kolo pompy (35zł płaciłem do swojej NTV w hondzie). Jka to nie pomoże spr. wydajność pompy czy nie zawiesza sie. Powodzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum