Azbach
Wysłany: Pon Cze 08, 2020 13:06 Wymiana membran
Cześć. Jak w temacie. Mam dwie nowe membrany. Niestety środkowe średnice są większe w moich starych i ścianki są cieńsze. W instrukcji nic nie znalazłem ale może się mylę. Załączam zdjęcia. Napiszcie czy ja mam z wody czy może sprzedawca się pomylił i wysłał od czegoś innego. Niestety zdjęć nie będzie bo nie ma opcji by je dodać.
Dzieki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 412 Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: Pon Cze 08, 2020 13:43
Zdjęcia można wrzucić na serwer, a najprościej uploadować je na hosting zewnętrzny (nr. zdjęcia Google, fotosik, zapodaj itd.), a następnie wkleić linki w poście lub wstawić miniaturki funkcją "IMG".
Co do membran - kupowałeś chińskie? W wolnej chwili po raz pierwszy od 10 lat (sic!) zajrzę do moich gaźników, bo podejrzewam uszkodzoną membranę. Zamówiłem zimą u kitajców, ale nie przymierzałem. Z tego co wiem, gaźniki w NTV 650 i NT 650 V NIE są identyczne. CO za tym idzie membrany też są różne. Chyba gdzieś widziałem, ze nawet w zależności od rocznika Deauvilki membrany są różne. Być może, jeśli to chińczyk, pod nazwą NTV wrzucili wszystkie do "jednego wora".
Jeżeli środkowe średnice w nowych są mniejsze to akurat lepsza opcja, niż za duże Nowe membrany wchodzą zazwyczaj bardzo ciasno, może kwestia tylko ich rozciągnięcia. Grubością ścianek bym się za mocno nie przejmował, do oki są sprężyste. Zamienniki na bank są wykonane w nieco innej technologii i z innego materiału niż oryginał.
Azbach
Wysłany: Pon Cze 08, 2020 14:42
Niestety raczej chińskie. Już korespondowalem ze sprzedawcą i te są właściwe. Dali instrukcję ale nie napisali czy montować uszkodzony pierścień czy nie. U mnie nie ma na niego miejsca a nowa uszczelka w tym miejscu jest gruba ze nie dam rady wcisnac tam pierscienia. Troche lipa ale moze tak jest. Pozdrawiam i dziękuję.
Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 412 Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: Pon Cze 08, 2020 20:23
Zależy jakie masz szklanki. Niektóre w Hondach się "niszczy" zaprasowane pierścienie- trzeba fizycznie je zerwać/przeciąć. Membrany się wciska, ewentualnie jeszcze przykleja dla pewności. Bez pierścienia też się trzymają. Zazwyczaj da się wcisnąć w szczelinę, ale trzeba trochę się z tym pobawić. Jeśli nie możesz wcisnąć najbezpieczniej jest usunąć dolny kolorowy pierścień i wsunąć membranę od dołu, dokleić do górnego kołnierza i tyle.
Oczywiście da się odciąć/zeszlifować górny pierścień, ale i wkleić membranę od góry, ale osobiście bym tego nie robił. Już lepiej ściąć dolny i dołożyć szczelny oring.
Ew. mogłeś dostać membrany z grubym kołnierzem, wtedy sie wywala dolny pierścień i wchodzą tak:
U siebie wymieniałem membranę w zeszłym roku. Pierścień tylko zsunąłem trochę i po założeniu membrany docisnąłem i przykleiłem membranę. Samą membranę kupiłem na allegro za 199 PLN bodaj.
_________________ Nie ważny cel...pretekstem droga...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum