Dziś przy okazji zdjętego dekla sprzęgła sprawdziłem łańcuszek pompy oleju. Jest luźny. Da się wychylić palcami ok. 1,5 cm. Na zdjęciach widać o co chodzi. Czy według Was ten łańcuch nadaje się do wymiany?
Wielu użytkowników Afrik i Transalpów zadaje to pytanie.
Wszyscy mówili o sporych luzach (nawet po 2-3 cm), nikt tego nie wymieniał i nikt nigdy nie słyszał, żeby ten łańcuszek sprawiał problemy.
Nie przypominam sobie też, żeby ktoś o to pytał na naszym forum.
Wniosek : Zamknąć pudło i śmigać
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
Nic nie znalazłem w serwisówce na temat tego łańcucha
Widać go na zdjęciach w temacie sprzęgła i wymiany łańcuszków rozrządu.
Ale to tylko bohater drugiego planu
Wniosek, łańcuszek pompy oleju jest ... niezniszczalny
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
Pomógł: 24 razy Wiek: 84 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 898 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Czw Gru 12, 2019 19:21
Krzysztof_nowy napisał/a:
gizyck, a co na ten temat twierdzi serwisówka/Haynes?
Ja prawdopodobnie ten łańcucszek słyszałem przy zbyt niskich obrotach biegu jałowego. Niskie obroty -> szarpanie -> rozciąganie.
Aby słyszeć ten łańcuch to musiałby on:
1. Uderzać o jakąś obudowę swoją luźną częścią.
2. Nadbiegać na uzębienie zębatek.
Jeśli producent nie zastosował ani napinacza ani prowadnicy łańcucha to myślę, że to jest normalne rozwiązanie z tym luzem.
Prawdopodobne to jest tym bardziej, że nikt nie słyszał o kłopotach z tym napędem pompy olejowej w tych silnikach.
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum