Wysłany: Pią Cze 08, 2018 08:16 problem z luzem
Mam pytanie do kolegĂłw, problem wĹÄ czeniu luzu biegu jaĹowego jak siÄ rozgrzeje silnik,jak go wyĹÄ czÄ jest ok bez problemĂłw natomiast na chodzÄ cym silniku nie trafia w luz tylko przeskakuje na jedynkÄ lub do gĂłry na dwĂłjkÄ. Co to moĹźe byÄ czy sprzÄgĹo siÄ koĹczy ale ma faktyczny przebieg niecaĹe 20000 tysi NT700v 2006r
Jak dla mnie to sprawdĹş luz na lince sprzÄgĹa. MoĹźe musisz odrobinÄ podregulowaÄ. Ewentualnie sprĂłbuj wbijaÄ luz na lekkim podbiciu obrotĂłw. Ja wbijam luz jak motocykl siÄ jeszcze minimalnie toczy.
W devi 700 przy przebiegu 50 tysi nie miaĹem problemu z luzem.
Pomógł: 14 razy Wiek: 62 Dołączył: 24 Mar 2018 Posty: 1785 Skąd: WPR Mazowsze
Wysłany: Pią Cze 08, 2018 10:25 Re: problem z luzem
marmat11 napisał/a:
Mam pytanie do kolegĂłw, problem wĹÄ czeniu luzu biegu jaĹowego jak siÄ rozgrzeje silnik,jak go wyĹÄ czÄ jest ok bez problemĂłw natomiast na chodzÄ cym silniku nie trafia w luz tylko przeskakuje na jedynkÄ lub do gĂłry na dwĂłjkÄ. Co to moĹźe byÄ czy sprzÄgĹo siÄ koĹczy ale ma faktyczny przebieg niecaĹe 20000 tysi NT700v 2006r
W maĹym viaderku przez 1,5 roku siÄ mordowaĹem z tym. W Devi raczej nie mam kĹopotu - na razie
Mechanik i wtajemniczeniu twierdzÄ , Ĺźe jak olej siÄ rozgrzeje "to nie ciÄ gnie" - niezaleĹźnie co to ma oznaczaÄ.
Prosty sposĂłb, to dodaj troszkÄ gazu na delikatnym sprzÄgle - ciut ciut- Ĺźeby waĹki siÄ zakrÄciĹy w skrzyni.
Wbijasz luz bez problemu.
OczywiĹcie troszkÄ trzeba potrenowaÄ i mieÄ wyczucie.
Dobre buty pomagajÄ .
_________________ Pozdrawiam Sławek CIOK
„poznaj swój kraj, ojczyźnie służ” - Mazowsze jest piękne, otwórz oczy. Karawanierzy Mazowieccy - sekcja moto
Wysłany: Pią Cze 08, 2018 10:57
generalni jak dotaczam siÄ do skrzyĹźowania redukuje biegi i moto siÄ jeszcze toczy potrenuje,a z linkÄ to w jakim sensie rozregulowana mam luz na klamce tak ok 1-cm
Witam. Ja z tym walczyĹem przez dwa lata, zmiana oleju trochÄ pomogĹa ale skoĹczyĹo siÄ na wymianie tarczek sprzÄglowych. Regulacja linki nie pomagaĹa. Po rozebraniu sprzÄgĹa okazaĹo siÄ Ĺźe tarcze majÄ limit serwisowy, przebieg to 55tys mil
_________________ jawa 50
junak m10
yamaha xj600n
nt700va
Pomógł: 15 razy Wiek: 58 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1802 Skąd: Tarnów
Wysłany: Sob Cze 09, 2018 13:30
U mnie inne moto ale byĹy takie same objawy. MĂłj mechanik w ciemno zamĂłwiĹ nowe sprzÄgĹo / tarcze/. OczywiĹcie jak zawsze miaĹ skubany racjÄ
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Pomógł: 14 razy Wiek: 62 Dołączył: 24 Mar 2018 Posty: 1785 Skąd: WPR Mazowsze
Wysłany: Sob Cze 09, 2018 17:28
marmat11 napisał/a:
generalni jak dotaczam siÄ do skrzyĹźowania redukuje biegi i moto siÄ jeszcze toczy potrenuje,a z linkÄ to w jakim sensie rozregulowana mam luz na klamce tak ok 1-cm
Aroon77 napisał/a:
Witam. Ja z tym walczyĹem przez dwa lata, zmiana oleju trochÄ pomogĹa ale skoĹczyĹo siÄ na wymianie tarczek sprzÄgĹowych. Regulacja linki nie pomagaĹa. Po rozebraniu sprzÄgĹa okazaĹo siÄ Ĺźe tarcze majÄ limit serwisowy, przebieg to 55tys mil
Podany przeze minie sposĂłb jest jak ciÄ zĹapie np czerwone. ZakĹadam, Ĺźe nie redukujesz do luzu jak masz zielone.
Na manewrach teĹź siÄ przydaje.
Zawsze moĹźna wszystko w moto wymieniÄ na nowe ale czy jest sens? Z tym problemem przejeĹşdziĹem parÄ klilo i ten po mnie teĹź przejeĹşdzi a jak siÄ zacznie sprzÄgĹo sypaÄ na amen to siÄ wymieni.
_________________ Pozdrawiam Sławek CIOK
„poznaj swój kraj, ojczyźnie służ” - Mazowsze jest piękne, otwórz oczy. Karawanierzy Mazowieccy - sekcja moto
Na ten rok zmieniĹem sprzÄgĹo rÄkami modzka, polecaĹ i zaĹoĹźyĹ TRW. SprzÄgĹo to dziaĹa gĹadko, ale ma tendencje do sklejania siÄ. Rano wystarczy przed odpaleniem wbiÄ jedynkÄ i bujnÄ Ä motura do przodu i do tyĹu z wciĹniÄtym sprzÄgĹem. Podobno TRW jest mocne i duĹźo wytrzymuje. SprÄĹźyny dociskowe zostaĹy oryginaĹy, mieszczÄ siÄ w normie. Wszystko dziaĹa i sam siÄ zdziwiĹem gĹadkoĹciÄ dziaĹania w porĂłwnaniu do tego co byĹo, to lepiej nie wspominaÄ.
_________________ Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem...
Przerwa w jeździe na moto to dobra sprawa, jest czas by zatęsknić... Oby nie za długo...
Ja wymieniĹem bo zaczÄĹo siÄ ĹlizgaÄ, ale przedtem musiaĹem szukaÄ luzu, najgorzej bylo w mieĹcie od ĹwiateĹ do ĹwiateĹ, widzÄ c czerwone ale jeszcze siÄ toczÄ c szukaĹem luzu, na zimnym byĹo ok ale 3-4 razy i d...a, aĹź siÄ slizgneĹo raz, drugi przyszedĹ czas na nowe😁
_________________ jawa 50
junak m10
yamaha xj600n
nt700va
Pomógł: 5 razy Wiek: 57 Dołączył: 14 Maj 2018 Posty: 256 Skąd: Grajewo BGR
Wysłany: Pon Lip 02, 2018 12:09
Ciok napisał/a:
Prosty sposĂłb, to dodaj troszkÄ gazu na delikatnym sprzÄgle - ciut ciut- Ĺźeby waĹki siÄ zakrÄciĹy w skrzyni.
Wbijasz luz bez problemu.
Marmat, to nie sprzÄgĹo. Ciok ma racjÄ, inny motocyklista teĹź mi to podpowiedziaĹ i wchodzi luz czy z 1 czy 2. Lekka przygazĂłwka i pokazuje siÄ zielone ĹwiateĹko luzu Potrenuj
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum