Witam wszystkich pasjonatów lewa w górze i w ogole dzien dobry
Moja Hondzina zaniemogla... :/ poprzedni rok czerwiec gazniki wyczyszczone, wyregulowana itp gotowa do jazdy zycie napisalo taki nie inny scenariusz... i stala w garażu cały rok (serce pęka). Ten tydzien po naladaowaniu aku odpalila w koncu ( na ssaniu oczywiscie). Zagrzałem do czerwonosci po zakreceniu ssania gasnie :/ ... jedyna opcja to trzymanie jej na wyzszych obrotach manewrójąc caly czas manetka gazu by nie zgasla bedac bez ssania. Chodzi biedna tylo na ssaniu nie jestem "fachowcem" i wole uniknac rozbiorki... jakies pomysly ? zaproponowano mi "wypalic" paliwo z gaznika zakrecic dopływ paliwa, a gaznik "zapsikac" sprayem do czyszczenia gazników bezposredniu do króćca od paliwa. Co sądzicie ? pozdrawiam
Michał
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Cze 2015 Posty: 773 Skąd: Warszawa / Siedlce
Wysłany: Czw Lip 20, 2017 15:47
Jest przy gaźniku taka śrubka do regulacji wolnych obrotów. Probowales ustawić wyższe? Przy jakich obrotach gaśnie?
Do śrubki masz dostęp z lewej strony moto bez demontowania niczego, Jest skierowana w górę, zakończona plastikowym pokrętełkiem. Wkręcając - zwiększasz obroty biegu jałowego.
[ Dodano: Czw Lip 20, 2017 16:48 ]
A w ogóle to dawaj do powitalni i skrobnij kilka slów o sobie. To taka nasza etykieta tutaj
Krzysztofie jak jest na ssaniu to idzie... po zakreceniu ssania momentalnie spadaja i gasnie. Tak jak mówisz jest plastikowa do krecenia i jeszcze jedna na śrubokret. Plastikowa do obrotów a na krzyżak do mieszanki ? Nic nie grzebalem. Jak motor w stanie do sezonu od zeszlego roku po regulacjach zostal w garażu tak nic nie grzebalem. Byl ustawiony jak malina wiec wolalem nic nie ruszac... sugerujesz podkrecic obroty? Moge to zrobic majac odpalony na ssaniu ?
Tak.
Nic się nie stanie.
Też zaczął bym od tej plastikowej śruby wolnych obrotów.
Nie kręć tą śrubką od mieszanki !
Zdarza się ,ze po dłuższym postoju jakiś syf dysze przytyka,
a może ktoś dla żartu śrubką obrotów pokręcił
Sądzę ,że jeśli to nic nie da to trza gaziory wyczyścić.
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
Oldmotory... Wlasnie wróciłem z garażu. Po zagrzaniu zacząłem krecic "małą czarną" i motor nie gasł tylko w momencie gdy śruba była wkręcona do końca ( nawet jazde zaliczylem ) a do końca miała trzy pełne obroty nooo trzy i pół próba odkręcenia nawet 0,5 obrotu kończyła sie tym, ze motor gasł...
motor nie gasł tylko w momencie gdy śruba była wkręcona do końca
Jeśli w tym ustawieniu motor normalnie jeździ i trzyma wolne obroty "jak książka pisze"
To może trzeba tak jeździć, a przy okazji zerknąć co się zepsuło od ... stania
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
Nie no dokręcona do końca? Chyba nie... zreszta wtedy obroty byly dosc wysokie a i dodawanie gazu bylo takie, że dostawal kopa z opoznieniem. Krecilem manetka i dopiero po chwili odczuwalny strzal mocny, takie szarpane, eeech chyba bez rozbiorki sie nie obejdzie :/
A nie wydaje się wam, że to jednak może być szlam z odparowanego paliwa (biokomponenty, dodatki itp.) narobiła zamieszania w dyszach wolnych obrotów?
Moim zdaniem jeżeli motocykl zachowuje się niepoprawnie po długim postoju, to należy przede wszystkim zdemontować i umyć porządnie gaźniki. Zaraz po zakupie swojej sztuki - rocznik 1988 zleciłem taka robotę i maszynka z tylkoma latami na karku odpala od strzała, trzyma wolne obroty i pięknie reaguje na gaz.
Krzysztof... nie gasnie tylko na ssaniu... nawet jak sie zagrzeje i zakrece ssanie tylko odrobine to juz szarpie i umiera :/ na wolnych obrotach tylko przy śrubie oborotów do konca...
Eugenio tez tak mysle... aaaale zanim zlece komuś kosztowną impreze chce sprobowac manewru:
sposcic całą benzynę z gazników (paliwo w baku z tamtego roku chyba tez) i "zapsikac) do pelna gazniki srodkiem do czyszczenia mannol carburetor cleaner. Zostawic na dobe, zeby sie przegryzlo tylko obawy co to za sklad... bo pachnie troszke rozpuszczalnikiem. Po dobie odpalic maszyne ze swierzym paliwem. Co Wy na to ? ewentualnie... Motul Fuel system Clean Moto do baku + paliwo i przepalic maszyne. Wszystko zeby uniknac rozbiórki
Po męsku rzecz ujmując :
Wszystkie te zabiegi to "leczenie syfa pudrem"
mayestroo napisał/a:
Wszystko zeby uniknac rozbiórki
Rozebrać, umyć (najlepiej w myjce ultradźwiękowej ) raz i po sprawie.
...a potem jeździć
Ludzki odruch obronny wiem, ze to nie uniknione... Oldmotory ma racje... ale człek wierzy a nóż widelec sie uda, może jeszcze nie teraz taka dziecieca naiwnosc więc... pudrując tego syfa zrobie to nie z powody wiary a czystej ciekawosci potraktuje to jako eksperyment a moto w przyszlym tygodniu postaram sie umowic do "specjalisty" jutro bede dzialac wiec zamieszcze info o efektach najdalej w niedziele 14zł + 2-3 l nowgo paliwa to nie majątek a jakas nauka dla potomnych
GhoustDragon szacun jestem na takim etapie, ze lepiej bedzie dla mnie jeśli zajmie sie tym ktoś kto sie zna żeby właśnie uniknąć serwisu w trasie sprawdze, lubie eksperymenty a i czekam na czas kiedy stane pod scianą i bede zmuszony rozebrać gaziora dzięki w ogole za zainteresowanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum