Witam. Jestem świeżakiem. I mam problem z moją hondą NTV 650. Problem tkwi w tym że po przekręceniu zapłonu wszystkie kontrolki świecą bez awaryjnie lecz gdy próbuję odpalić przekręci 2 razy i później słychać tylko takie pstrykanie. Nie wiem czy to wina akumulatora czy nie w tamtym roku był on wymieniany gdyż był taki sam problem z nim, aczkolwiek przed wymianą był stary akumulator także nie widziałem problemu i wymieniłem przejeździła sezon na spokojnie w zimie też bez problemu z odpaleniem nie miała tylko jakoś 2tyg temu właśnie zaczęło się z powrotem a podłączając pod ładowarkę 12V 8Ah wyświetla że jest w połowie naładowany. i po 20-30 minutach jest 100%. Poradzicie coś ?
PS: Czy na kat. A2 mogę taką jeździć? Czytałem parę opinii i w sumie na 260kg 20 kw jest zgodne z przepisami...
Pomógł: 15 razy Wiek: 56 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1782 Skąd: Tarnów
Wysłany: Pią Maj 12, 2017 09:09 Re: Nie odpala
Jarocim napisał/a:
.................... Poradzicie coś ?
............................
Ja Ci poradzę "ziomalu" abyś sprawdził dokładnie akumulator, bo to pierwszy z podejrzanych Jeśli ta twoja inteligentna ładowarka mówi prawdę to akumulator w ch..,. wali ładując połowę pojemności w 20-30 mimut.
Pozdrawiam
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
w tamtym roku był on wymieniany gdyż był taki sam problem z nim, aczkolwiek przed wymianą był stary akumulator także nie widziałem problemu i wymieniłem
Ewidentnie akumulator.
Sprawdził bym, ładowanie i podzespoły elektryczne.
Może coś kradnie prąd?
sgtcop13 napisał/a:
inteligentna ładowarka w ch..,. wali
Bardzo często na padniętym aku tak szybko ładuje
Miałem taki sam szybkoładyjacy akus ... jak jedną celę szlag trafił
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
Pomógł: 25 razy Wiek: 62 Dołączył: 21 Paź 2015 Posty: 758 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Maj 12, 2017 19:07
Może ale nie powinien Czy działa stop w nodze? Jeśli nie może byc żarówka albo bezpiecznik. Jeśli tył działa to problem może być w odłaczonym kabelku przy klamce lub uszkodzonym włączniku. Można to sprawdzić zwierając kabelki z włącznika. Jak się zapali włacznik jak nie szukamy dalej np. przerwane kabelki itd.
Powiedz czy sprawdziłeś sprzęt czy odpala przy pomocy innego akumulatora tak jak pisałem wyżej?
_________________ PJS
Były motocykl ... jest wynalazek
Aprilia Mana 850
brawobartus
Wysłany: Nie Maj 14, 2017 20:18
Jeśli problem nadal jest nierozwiązany to od siebie polecam postukać czymś w rozrusznik. W moim poprzednim motocyklu zdarzało się, że rozrusznik się blokował i pomimo nowego akumulatora nie chciał odpalać. Stukałem śrubokrętem kilka razy i potem zapalał "od strzała".
Odpowiedz może być naprawdę prosta .... jeśli trafiłem. Jeśli masz niedokręcone mocno klemy to przy zapłonie zgaśnie ci wszystko i będziesz tylko słyszał charakterystyczny "pstryk". Ja tak miałem, sprawdziłem śruby na klemach ręką, wydawały się ok, posprawdzałem wszystkie bezpieczniki - ok i jak się okazało (przez przypadek) po dokręceniu klem kluczem wszystko ożyło .
Jarocim, z opisu wywnioskowałem, że przyczyną krótkiej żywotności Twojego akumulatora może być zbyt wysoki prąd ładowania w motocyklu, Sprawdź dokładnie ładowanie w motocyklu pod różnym obciążeniem odbiorników elektrycznych (światła, bez świateł, kierunkowskazy) i przy różnym zakresie obrotów. Może coś się dzieje z regulatorem napięcia? Oczywiście wcześniej sprawdź wszystkie połączenia (akumulator, rozrusznik itp.) czy dokręcone i niepośniedziałe, bo to najważniejsze.
Daj znać po przeprowadzonych obserwacjach.
Dzięki za udzielenie odpowiedzi W sumie rzecz biorąc jak włączałem światła czasem ją tak hmm muliło ?
[ Dodano: Sob Cze 03, 2017 17:03 ]
Witam was Rozkręciłem obserwowałem i sprawdzałem napięcie czy jest ładowanie wyświetlało 13,9 przy 3tys. rpm. Mam świece do wymiany do tego też doszedłem. Póki co odpalam przez kable od samochodu. A moto pogrzeje się troszke jak zgasze już po 20 min nie odpali. Kostka zaśniedziała od regulatora ale jedna. To wszystko co mi się udało zaobserwować. Jakieś porady ??
[ Dodano: Sob Cze 03, 2017 17:04 ]
I napięcie przy większych się nie podnosiło
[ Dodano: Sob Cze 03, 2017 17:07 ]
A jaki aku kupić ? Żelowy czy zwykły ?
Czyli ładowanie prawidłowe. Napięcie ładowania w zakresie średnich obrotów silnika nie powinno być mniejsze niż 13,8 V i większe niż 14,6V.
Co do akumulatorów, to musisz już sam zdecydować: Tradycyjny kwasowo-ołowiowy, AGM czy żelowy. Ja używam w jednym motocyklu zwykłego z elektrolitem, w Reverce mam AGM, żelowych nigdy nie kupowałem. Myślę, że zwykłe akumulatory kwasowo-ołowiowe są lepsze i trwalsze, jeżeli regularnie się go kontroluje i dba o niego w okresie zimowym. Wybór należy do Ciebie
A jeszcze jedno pytanie lewe migacze bardzo szybko mi mrugają. Fakt tylne nie sa oryginalne ale normalnie chodzi prawa strona. I światło stop przedniego hamulca. Ogólnie słychać ten "pstryk" przy wciśnięciu ale dalej nwm....
Pomógł: 15 razy Wiek: 56 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1782 Skąd: Tarnów
Wysłany: Wto Cze 13, 2017 07:58
Przyglądnij się na początek żarówkom w kierunkowskazach, czy aby są na pewno identyczne z obu stron. ja od tego bym zaczął.
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
potrzebna szybka diagnoza dzisiaj przy normalnej jeździe momentalnie stop
kontrolki siwieca bezpieczniki sprawdziłem rozrusznik kreci ale brak zapłonu
wykręciłem jedną świece i niestety brak iskry
powiedzcie gdzie i czego szukac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum