Wysłany: Nie Kwi 02, 2017 14:53 NTV 700 brak mocy jak rozgrzany
witam wszystkich po raz pierwszy ! szkoda ,Ĺźe od razu z problemem. a mianowicie jest problem ktĂłry pojawia siÄ po mocnym nagrzaniu, do pewnego momentu jest wszystko ok, staje na ĹwiatĹach chcÄ ruszyc a tu Ĺźabka.. wyĹÄ czm sprzÄt z czerwonego guziora(przy prawej manetce) , odpalam z rozrusznika i jedzie dalej bez problemĂłw, niekiedy podczas jazdy traci moc, czyli robiÄ to samo jadÄ c, naciskam sprzÄgĹo, czerwony wĹacznik, odpaĹ z rozrusznika i jedzie.. jak jest zimno na dzworze nie ma zadnego problemu. na zimno pali, wszystkie serwisy porobione, nie wiem gdzie szukaÄ.. bÄdÄ wdziÄczny za jakieĹ pomysĹy, pozdrawiam
Pomógł: 15 razy Wiek: 57 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1802 Skąd: Tarnów
Wysłany: Nie Kwi 02, 2017 16:48 Re: NTV 700 brak mocy jak rozgrzany
kbonanza napisał/a:
...............nie wiem gdzie szukaÄ.. bÄdÄ wdziÄczny za jakieĹ pomysĹy, pozdrawiam
Mam pomysĹ, zacznij od "Powitalni"
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
W zeszĹym sezonie zrobiĹem prawie 15 tyĹ km i miaĹem ten przypadek kilka razy wiÄc przymknÄ Ĺem na to oko, serwis jest robiony na bierzÄ co wiÄc nie przypuszczam aby to byĹy luzy zaworowe, to siÄ dzieje tylko wtedy jak temp zewnÄtrzna jest powyĹźej ok 20 st, jak jest ponizej to mogÄ piĹowaÄ do bĂłlu i nic siÄ nie dzieje, przewietrzy siÄ pÄdem powietrza i jest ok, wybitnie szkodzi mu wysoka temperatura, wg mnie cos sie nagrzewa, temp otoczenia jest za wysoka aby to wychĹodzic i zaczyna sie problem, tylko co to moĹźe byc, ja wiem Ĺźe jest to trochÄ jak wróşenie z fusĂłw... ale co ja poradzÄ ? inaczej bym tu nie pisaĹe, moĹźe ktoĹ po prostu miaĹ taki przypadek...
Pomógł: 25 razy Wiek: 85 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 911 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 23:44
kbonanza napisał/a:
........ wg mnie cos sie nagrzewa, temp otoczenia jest za wysoka aby to wychĹodzic i zaczyna sie problem, tylko co to moĹźe byc, ja wiem Ĺźe jest to trochÄ jak wróşenie z fusĂłw... ale co ja poradzÄ ? inaczej bym tu nie pisaĹe, moĹźe ktoĹ po prostu miaĹ taki przypadek...
To nie jest "wróşenie z fusĂłw"! MiaĹem takie zjawisko w Citroenie XM. Jak zimny to paliĹ bezbĹÄdnie /tzn. starter krÄciĹ dobrze/. ByĹo lato i po jeĹşdzie autostradÄ gdy zjechaĹem na parking nie mogĹem z niego wyjechaÄ bo starter nie dawaĹ rady uruchomiÄ silnika. UruchomiĹem silnik podajÄ c na starter prÄ d prosto z akumulatora kablem. Zjawisko zaczÄĹo siÄ powtarzaÄ w lecie i na naszych drogach gdy byĹo ciepĹo.
Aby nie korzystaÄ stale z dodatkowego przewodu i rÄcznego odpalania zamontowaĹem przekaĹşnik dostarczajÄ cy prÄ d bezpoĹrednio do startera a sterowany kablem ze stacyjki. JeĹşdziĹem tak caĹe lata i sprzedaĹem XM-a z tym ukĹadem /oczywiĹcie powiedziaĹem o tym nabywcy/.
Przypuszczam, Ĺźe wskutek temperatury i przegrzania wiÄ zki kabli leĹźÄ cej na silniku za maĹo prÄ du dostawaĹ starter.
Poszukaj u siebie gdzie kable /wiÄ zka/ mogÄ siÄ nagrzewaÄ od silnika przez konwekcjÄ czy promieniowanie.
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Cze 2015 Posty: 773 Skąd: Warszawa / Siedlce
Wysłany: Wto Kwi 04, 2017 20:53
Nie wiem na ile adekwatne. U mnie takie coĹ dziaĹo siÄ w volvo v40. Po rozgrzaniu nie dawaĹ rady zjechaÄ ze skrzyĹźowania. Wymiana aparatu zapĹonowego rozwiÄ zaĹa problem.
witam, u mnie starter dziaĹa zawsze czy zimny czy ciepĹy, dla mnie coĹ sie przegrzewa i wtedy zaczyna fiksowaÄ, wĹÄ czenie/wyĹÄ czenie resetuje to "coĹ" i dziaĹa znĂłw normalnie przez jakiĹ czas- bez Ĺźadnej reguĹy jak dĹugo. teraz jezdziĹem 2 dni i Ĺźadnych problemĂłw ale nie byĹo gorÄ co, moĹźe zacznÄ od lepszego odizolowania termicznego np moduĹu ? to prawie jak aparat zapĹonowy jak wam wpadnÄ nowe pomysĹy dajcie proszÄ znaÄ a ja biorÄ siÄ do dziaĹaĹ... pozdrawiam wszystkich
[ Dodano: Wto Cze 27, 2017 20:43 ]
witam, tak dla zamkniÄcia tematu, problem zostaĹ rozwiÄ zany, wymiana pompy paliwa uleczyĹa sprzÄt, przejechany trip Chorwacja- CzrnogĂłra- BoĹnia i Hercegowina, prawie 4 tys km bez Ĺźadnych problemĂłw, pozdrawiam, wszystkich
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum