O olejach było sporo tematów, poszukaj, ale odpowiem: Motul 5100 10W40, filtr oleju Hiflo HF204
_________________ Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem...
Przerwa w jeździe na moto to dobra sprawa, jest czas by zatęsknić... Oby nie za długo...
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Czw Sty 26, 2017 11:05
Motul zaleca 10W40 i dopuszcza 10W30 na nasz klimat... Chociaż 10W30 to tylko ekologia a sam olej w ciężkich warunkach w teorii spisuje się gorzej niż 40 50 czy 60
Ja bym wlał 10W40 bo jest najpopularniejszy i w razie awarii dostaniesz go bez większego problemu.
Ew. jeśli ktoś kupuje olej w sklepie motoryzacyjnym nastawionym na samochody, to łatwiej będzie wg katalogu dostać zamiast HF204 - MANNa MW64 - identyczny jak HF.
Pomógł: 25 razy Wiek: 62 Dołączył: 21 Paź 2015 Posty: 758 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 26, 2017 12:36
A jednak skłamałem ... Używam filtr Hiflo HF204rc. Różnica tylko w śrubie na obudowie filtru ułatwiającej demontaż i montaż kluczem dynamometrycznym ( zamiast gołą ręką ).
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Czw Sty 26, 2017 14:44
Różnice w filtrach RC i zwykłych nie ograniczają się wyłącznie do nakrętki lub jej braku... Filtry z serii HF wykonane są z grubszej blachy (co raczej nie ma wielkiego znaczenia na drodze) oraz przede wszystkim materiały filtracyjne mają poprawioną przepustowość przy zachowaniu identycznych właściwości filtracyjnych. RC choć tego nie widać oprócz tego, że jest wygodniejszy w użyciu jest także realnie lepszy.
Tak sobie pomyślałem, że w sumie można wziąć trzy filtry oleju K&N, HF oraz HF RC, ściągacz tarczowy uniwersalny i wykonać wiwisekcję trzech najpopularniejszych na rynku produktów. Koszt nie jest duży a zawsze będzie można zobaczyć co w trzewiach piszczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum