Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Dyskusja na temat odpowiedzialności za własne czyny.
Autor Wiadomość
emzet16 

Wysłany: Czw Sty 01, 1970 01:00   

Bardzo proste-zachlapać tablicę błotem. Mandat za to-100PLN, jako że nie jest to celowe działanie. To lepiej niż z fotoradaru, bo jeszcze punkty się obskakuje

pitervx 
Premium User
pitervx

Dobry pomysł, a mój kumpel w długie trasy zrobił tak:

Posmarował pierwszą cyfrę olejem i po jeździe piaszczystą drogą ta cyferka ładnie się zakurzyła. Nie wiem jak to wyglądało by na zdjęciu, ale miśki już by nie odczytały podczas próby zatrzymania lub pościgu;) Yamaha XJR 1300

maurycy 

Jestem młody, mam 20 lat. Nie przepadam za ludźmi, którzy za wszelka cene chcą oszukać państwo, wystarczy jechać wg przepisów i uważać na radary(zdjęcie jest ważne tylko wtedy gdy widać na nim jeden pojazd), a nie jakieś dziwne pomysły z zakrywaniem tablic.

Wg mnie trzeba być "debilem" aby jeździć szybko, ufając zakrytej jednej cyfrze lub literce. Przyjdzie kiedyć album z 4 zdjęciami każde po 5-10 pkt i po prawku.

Wspomnę jeszcze że za nieczytelną tablice jesteś zoobowiązny wesprzeć policję 100zł.

I wcale nie musisz jechać szybko, taka zwykła rutynowa kontrola.

jesli policjant bedze chciał sie doczepić to nawet możesz wrócić pieszo do domu, a motocykl pojedzie na lawecie na parking, bo...... opony nie takie, możliwe że wydech za głośny.

Te dwa posty powyżej nie spełniają warunków regulaminu.

Pozdrawiam

Nie opłaca się szukiwać kogokolwiek

Skorpionwr 

A nie lepiej jeździć przepisowo :?: Wraca się do domu wcale nie wiele później, ale o wiele wiele bezpieczniej. Radary nowe wszystkie trzepią zdjęcia również i z tyłu. Dla nich jest ważna prędkość nie ma znaczenia czy zbliżania czy oddalania. :?:

Pozdrawiam

SzrotRider 
Pan European ST1300

A ja jestem legalistą i nadal będę czyścił tablicę i jeździł przepisowo. A gdy zdarzy mi się złamać przepisy ruchu drogowego to karnie poniosę konsekwencje. Wynika to z racji posiadanego wychowania, oraz zobowiązującego wykształcenia. Jestem zdania, że motocyklista powinien być kierowcą dającym wzór na drodze, jeżdżącym bezpiecznie i odpowiedzialnie.

vasiliy 
Premium User

Piaskownica pomieszana z ciemnogrodem. Zachlapać błotem, posmarować olejem :x :x Gratulacje.

Skorpionwr 

I wtedy przestaną na nas mówić dawcy organów czy warzywa a co najważniejsze, Zaczną szanować jako równoprawnych użytkowników dróg.

Pewnie nasza trójka budziła by na drogach spore zdziwienie :shock: szczególnie tych d...ni na szlifierkach.

My z Szrotriderm to pewnie poświecimy przykładem tylko, jak się trochę obrobię i złapię odrobinkę czasu. :P

Pozdrawiam

pitervx 
Premium User
pitervx

Osobiście takich trików nie stosuje bo nie lubie mieć brudnego motoru, a błoto by tylko oszpecało tablice. Ale mandaty nie są tanie a nie zawsze da się jechać 50km/h :(

Pozatym policja czepia się i wyżywa właśnie na takich przepisowych motocyklistach, za tych drwiących z prawa na szlifierkach których nie potraią złapać.

emzet16 

Znajomy który jeździ z zabłoconą tablicą, robi po Polsce 20000km rocznie Hondą Pan European, jego prędkość to ok.120km/h. Więc nawet jeśli go zgarną, to raczej takiemu starszemu uwierzą że niedawno wyjechał z polnej drogi i nie zauważył. Także jemu to się pewnie kalkuluje

Killu 
Tyle go widzieli...

Ja tam jeżdżę, tak, żeby mieć frajdę z jazdy. Jak mam ochotę, to odkręcam więcej, a jak nie mam ochoty na szybszą jazdę, to jeżdżę spokojnie. Nawet nie chciało by mi się pilnować tego, żeby brudzić czymś tablice. Głównie jeżdżę w okolicach 5tyś obrotów. Taka prędkość jest dla mnie optymalna i wydaje mi się, że rozsądna - oczywiście generalizuję.

tomeczek151 
Beemiarz

Wysłany: Pon Cze 08, 2009 22:32   Dyskusja na temat odpowiedzialności za własne czyny.

Dyskusja która wywiązała się od uwagi Emzeta16 jak uniknąć kary za zdjęcia z fotoradaru.

Tomek

Fidel 
Premium User

Wysłany: Pon Cze 08, 2009 23:18   

A moje stanowisko wygląda tak:

Sam nie jeżdżę jak idiota. W zatłoczonym mieście nie przekraczam 60 km/h a na trasie śmigam zazwyczaj jakieś 110km/h.

Oczywiście jak mam ochotę i warunki pozwalają to czasami i do 160 pocisnę, ale jednak rzadko. Z drugiej strony jechać motocyklem na trasie 90 km/h to trochę paranoja, ponieważ co chwila zdarza się wieśniak w śmierdzącym olejem polonezie, który postanawia wyprzedzać takiego motocyklistę i robi to na odcinku kilometra po czym zwalnia do 80 :/ Chociażby z tego względu nie da się jechać na 100% przepisowo. Lepiej jechać tak jak wszyscy 110 120.

Inną sprawą jest to, że ja sam jeśli tylko mogę to będę kombinował jak nie dać się sfotografować. Jestem nastawiony anty policyjnie bo już miałem parę spraw z policją i jak mieli pomóc to nigdy nie pomogli a jak mogli dojebać to zawsze dojebali.

Oczywiście jestem za karaniem bałwanów którzy w miastach cisną do oporu a na szosach popierdalają ponad 200 nie patrząc na nic, ale sam na pewno nie będę się stosował do debilizmów takich jak ustawianie ograniczenia 40km/h na dwupasmowej prostej wlotówce lub 30km/h w centrum miast.

Zobaczcie jak jeździmy my na co dzień i jak jeżdzą inni.

Założę się, że gdyby każdy kierowca jechał idealnie tak jak stanowią przepisy to w miastach korki byłyby 10 razy większe.

emzet16 

Wysłany: Pon Cze 08, 2009 23:58   

I właśnie, normalne podejście do sprawy. Fidel, też ich kocham. Można powiedzieć, miłość żywota mego.

vasiliy 
Premium User

Wysłany: Wto Cze 09, 2009 01:21   

Fidel zgadzam się z tym co napisałeś.

Sęk w tym, że jak widzę fotośmiecia to zwalniam na ten moment a później jadę swoje. Nie kombinuję żeby przechytrzyć pstrykawkę.

A drogówka mnie denerwuje ponieważ stoi w miejscach specjalnie zaadaptowanych do czesania kasy. Mówię tu o miejscówkach 500 m od znaku "teren zabudowany" gdzie stoi 2 domy na krzyż i spokojnie można jechać 80 - 90 km/h.

pitervx 
Premium User
pitervx

Wysłany: Wto Cze 09, 2009 01:31   

Ja robie tak dokładnie tak samo. Ale 3 tyg temu jak jechałem Ibizą do Lublina i zahamowałem przed fotoradarem to gość przywalił mi w dupe i klął mnie za to że zwolniłem. I weź tu bądź mądry :roll: :x

Odpowiedz do tematu