Witam wszystkich ForumowczĂłw!
Po 29 latach przerwy w jeĹşdzie zdecydowaĹem siÄ kupiÄ motocykl i padĹo na hondÄ deauville z 1999 r. Mam spore zalegĹoĹci, wiÄc na poczatku bÄdÄ zadawaĹ banalne pytania:
1. Przy ilu obrotach powinienem zmieniaÄ biegi?
2. Biegi, szczegĂłlnie pierwszy, nie wchodzÄ zbyt gĹadko. Czy jest to kwestia samej skrzyni czy teĹź coĹ jest nie tak ze sprzÄgĹem? A moĹźe jestem przeczulony?
Z gĂłry dziÄkujÄ za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Darek
Powitalnia sĹuĹźy do witania, inaczej robi siÄ baĹagan.
Pytania najlepiej zadawaÄ w konkretnych dziaĹach. http://hondantv.pl/forum/viewtopic.php?t=2573
Najlepiej jednak uĹźyÄ funkcji "szukaj", bo na wiÄkszoĹÄ pytaĹ odpowiedzi juĹź na naszym forum sÄ .
Powodzenia w okieĹznaniu bestii! RĂłwnieĹź po wielu latach przerwy w jeĹşdzie kupiĹem Devi i jestem bardzo zadowolony!
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
Pomógł: 4 razy Wiek: 49 Dołączył: 08 Lut 2017 Posty: 536 Skąd: powiat poznański
Wysłany: Sro Lip 11, 2018 20:20
CzeĹÄ, Witaj na Forum
(A w puszcce jak zmieniasz? Na czuja, na ucho... MotĂłr to nie Audi, biegi bez synchro zawsze inaczej wskakujÄ . Ale szukaj na Forum, jest tu duuuĹźo na kaĹźdy temat)
_________________ You meet the nicest people on a Honda
DJB, czeĹÄ
1. W zaleĹźnoĹci od sytuacji
- jak jedziesz po buĹki to moĹźesz zmieniaÄ przy ok 3k rpm
- jak kobieta dzwoni, Ĺźe rodzi to krÄcisz do odciÄcia i zmieniasz
2. Odpal sprzÄta, przeturlaj na sprzÄgle kawaĹek i dopiero wrzuÄ 1 bieg. Jak bÄdzie lepiej to fajnie, jak nie to nie wiem MoĹźliwe, Ĺźe luz na klamce sprzÄgĹa masz za duĹźy, albo za maĹy, sprawdĹş to
3. Ciesz siÄ jazdÄ
ad 1 - na czuja (tzn na sĹuch) - plus minus przy 3-4 tys. ale to nie jest reguĹa, tutaj co osoba to lubi inaczej
ad 2 - wprawdzie piszesz o biegach, ale jeĹli neutralny nie chce Ci wskoczyÄ moĹźna lekko podnieĹÄ obroty majÄ c wciĹniÄte sprzÄgĹo - wskakuje wtedy jak zĹoto..
_________________ Rover, wanderer
Nomad, vagabond
Call me what you will
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Cze 2015 Posty: 773 Skąd: Warszawa / Siedlce
Wysłany: Pią Lip 13, 2018 09:49
CzeĹÄ!
mrok31337 napisał/a:
DJB, czeĹÄ
1. W zaleĹźnoĹci od sytuacji
- jak jedziesz po buĹki to moĹźesz zmieniaÄ przy ok 3k rpm
- jak kobieta dzwoni, Ĺźe rodzi to krÄcisz do odciÄcia i zmieniasz
2. Odpal sprzÄta, przeturlaj na sprzÄgle kawaĹek i dopiero wrzuÄ 1 bieg. Jak bÄdzie lepiej to fajnie, jak nie to nie wiem MoĹźliwe, Ĺźe luz na klamce sprzÄgĹa masz za duĹźy, albo za maĹy, sprawdĹş to
3. Ciesz siÄ jazdÄ
Hej, mrok, 3k to takie minimalne obroty "uĹźytkowe", niĹźej niezdrowo schodziÄ. 3500 to takie minimu dla mnie w warunkach zagÄszczonego ruchu, aby po wbiciu wyĹźszego biegu mieÄ wĹaĹnie 3k obrotĂłw, aby nie szarpaĹ itd.
Przy normalne jeĹşdzie zmieniam przy ok 4000 obr/min. (*)
Co do wbijania biegĂłw:
Po dĹuĹźszym postoju potrafiÄ siÄ sklejaÄ tarcze sprzÄgĹa. Wtedy wciskasz sprzÄgĹo, robisz szybkÄ , krĂłtkÄ , nie za duĹźÄ , ale zdecydowanÄ przegazĂłwkÄ aby siÄ rozkleiĹy.
Bieg naleĹźy wbijaÄ szybko i zdecydowanie. KĹadziesz nogÄ na dĹşwigni, znajdujesz lekki opĂłr, robisz szybi i zdecydowany ruch stopÄ w dĂłĹ.
Czasami mi 1. bieg wchodzi gĹadko, czÄĹciej sobie stuknie. Tak ma byÄ, nie wiem od czego to zaleĹźy. MoĹźe wbijanie przy schodzeniu z obrotĂłw po przegazĂłwce eliminuje stukanie? Nie zauwaĹźyĹem jeszcze takiej korelacji, ale potestujÄ
Pomógł: 25 razy Wiek: 85 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 911 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Sob Lip 14, 2018 23:12
Krzysztof_nowy napisał/a:
.........Czasami mi 1. bieg wchodzi gĹadko, czÄĹciej sobie stuknie. Tak ma byÄ, nie wiem od czego to zaleĹźy. MoĹźe wbijanie przy schodzeniu z obrotĂłw po przegazĂłwce eliminuje stukanie? Nie zauwaĹźyĹem jeszcze takiej korelacji, ale potestujÄ
Jak dla mnie sprawa jest prosta. Pierwszy bieg przy stojÄ cym motocyklu zawsze wejdzie ze stukiem szczegĂłlnie przy zimnym oleju. Mamy mokre sprzÄgĹo i miedzy tarczkami sprzÄgĹa znajduje siÄ olej, ktĂłry "ciÄ gnie" tarcze sprzÄgĹowe odbierajÄ ce moment obrotowy mimo iĹź mamy wyciĹniÄtÄ dĹşwigniÄ sprzÄgĹa. Z chwilÄ gdy zaĹÄ czamy jedynkÄ ten moment obrotowy wywoĹany lepkoĹciÄ oleju wybiera nam wszystkie luzy w linii napedowej i musimy usĹyszeÄ stuk oraz odczuwamy drgniÄcie motocykla do przodu. Nie ruszymy bo albo jeszcze zapieramy siÄ nogÄ o ziemiÄ albo trzymamy motocykl na hamulcu.
Stuk ten jest maĹo zauwaĹźalny przy gorÄ cym oleju bo wtedy lepkoĹÄ oleju jest maĹa i to "ciÄ gniÄcie" tarczek jest maĹe to i stuk kasowania luzĂłw linii napÄdowej maĹy.
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum