siema, jaki macie sposób żeby devilke postawić na stopce centralnej? bo siłowo to się chyba nie da co? do tej pory nie miałem takowego wynalazku to i nie wiem jak to działa.
Naciskasz na stopkę centralną i starasz się "wgnieść" ją w podłogę. Działa to dźwigniowo i stawia się ją praktycznie bezwysiłku. Można sobie pomóc i odciągać ją devile do góry za uchwyty pasażera
Pomógł: 23 razy Wiek: 46 Dołączył: 15 Gru 2010 Posty: 1437 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Sty 05, 2016 15:58
szyszkowiecki napisał/a:
Dodatkowo, tak na wszelki wypadek, zostaw wysuniętą stopkę boczną.
Po co? Jeśli się przewróci, to na prawo. A jak się boczna wbije w nogę, albo przy zestawieniu z centralki odbije od podłoża, to się robi mało fajnie.
Jak obie nóżki centralnej dociśniemy na raz do położa, to jest dużo lżej.
Zestawiać lepiej stojąc bokiem do moto i trzymając oburącz kierownicę.
Radzieckii, na szczęście jeszcze mi się nie przydarzyły wypadki opisane przez Ciebie. Natomiast wystawiona boczna stópka uratowała moją miłość przed glebowaniem. To miało miejsce krótko po zakupie mojej Devi, kiedy nieudolnie szukałem sposobu na postawienie motocykla na stópce centralnej. Wcześniej miałem lżejsze sprzęty i boczna stópka nie była mi do tego potrzebna. Stópkę wystawiam do dziś.
Pojechałem kiedyś oglądać devi na sprzedaż.
Właściciel stawiał moto na centralkę zawsze z synem!
Kolebali motocyklem na boki istny cyrk a ile potu i łez do tego.
Kiedy wytłumaczyłem im na czym polega"'ten ruch" dziękowali jak za drugie życie.
Aż mi było głupio
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
Pomógł: 23 razy Wiek: 46 Dołączył: 15 Gru 2010 Posty: 1437 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Sty 05, 2016 19:17
Dokładnie tak. Gdyby ludzie umieli wrzucać moto na centralę i inne takie, to bym nie miał pracy A przypadki, które przytoczyłem, to z autopsji. Jak się przywracał, to zawsze na prawą stronę
Pomógł: 24 razy Wiek: 84 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 898 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Sro Sty 06, 2016 01:10
Hm! Mam NTV 650 z 1993 roku oraz 95 kg żywej wagi. Stopka oryginalna. Mogę spokojnie stanąć na ramieniu stopki i nic z tego nie będzie dopiiero jak ręką pociagnę w górę za rurkę ramy pod siodłem to stanie na centralce.
Przed postawieniem zawsze sprawdzam czy obie nogi stopki równo dotykają ziemi /czyli motocykl ustawiam prosto przy lekkim nacisku nogą na ramię stopki/.
Natomiast "zrzucenie" motocykla z stopki centralnej robię zawsze siedząc na siedzeniu opierając nogi na ziemi i wahnięciem do przodu spadam ze stopki. Podobnie też w tej pozycji zamykam boczną tyle ze nie muszę pchać do przodu motocykla.
Zsiadam z motocykla zawsze stawiając na bocznej bo po kupnie zaliczyłem przy pierwszym tankowaniu lewą glebę pod dystrybutorem /miałem wprawdzie skwojaż pod siatką na siedzeniy i o niego zaczepiłem nogą !/.
To moim zdaniem całkowicie zabezpiecza nas przed tego typu glebami, trochę się dziwię, że Devi tak łatwo staje na stopce centralnej - pewnie inaczej wyważona niż NTV659.
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Pomógł: 10 razy Dołączył: 19 Maj 2012 Posty: 739 Skąd: Białystok
Wysłany: Sro Sty 06, 2016 12:04
izywec napisał/a:
Hm! Mam NTV 650 z 1993 roku oraz 95 kg żywej wagi. Stopka oryginalna. Mogę spokojnie stanąć na ramieniu stopki i nic z tego nie będzie dopiiero jak ręką pociagnę w górę za rurkę ramy pod siodłem to stanie na centralce.
To samo chciałem napisać. Samo stanięcie na centralce nogą nie wystarczy w NTV, trzeba pociągnąć w górę (nie do tyłu jak początkowo próbowałem )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum