Wysłany: Nie Wrz 06, 2015 13:09 Nie dziaĹa stacyjkowa blokada kierownicy
Witam.
JakiĹ czas temu kupiĹem HondÄ NTV 650 Revere z 1988 roku.
ZdajÄ sobie sprawÄ, Ĺźe Honda miaĹa kiedyĹ niezĹÄ glebÄ, ale rama byĹa prosta, wszystko chodziĹo wiÄc wziÄ Ĺem za Ĺmieszne pieniÄ dze. Wczoraj wrĂłciĹa z warsztatu z "przeglÄ du po kupnie" - zostaĹy wymienione pĹyny i moduĹ zapĹonowy (Hania potrafiĹa walnÄ Ä z rury). DziaĹa juĹź wszystko, oprĂłcz blokady kierownicy. Po "pushniÄciu" kluczyka i przekrÄceniu w lewo, ten blokuje siÄ w poĹowie zakresu. SprawdzaĹem to juĹź w kaĹźdej pozycji kierownicy. I tutaj pytanie - da radÄ to jakoĹ naprawiÄ? Ewentualnie, czy da siÄ dorobiÄ jakÄ Ĺ blokadÄ na zewnÄ trz? SzukaĹem dokumentacji do NTVki, ale nigdzie nie ma sĹowa o budowie tej blokady. Na zewnÄ trz teĹź nie widziaĹem jej Ĺladu - wnioskujÄ, Ĺźe dziaĹa ona wewnÄ trz gĹĂłwki ramy. Gdyby ktokolwiek posiadaĹ wiedzÄ na ten temat, proszÄ o pomoc. HondÄ jeĹźdĹźÄ do szkoĹy, wiÄc dziaĹajÄ ca blokada jest mi potrzebna.
Z gĂłry dziÄkujÄ
Pomógł: 15 razy Wiek: 58 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1802 Skąd: Tarnów
Wysłany: Pon Wrz 07, 2015 09:46
W kwestii blokady kierownicy ci nie pomogÄ, ale moĹźesz wziÄ Ä pod uwagÄ inne rozwiÄ zania.
NajtaĹsze to naklejka ostrzegawcza w stylu;
lub droĹźszÄ opcjÄ w postaci blokady tarczy hamulcowej np.
A uszkodzona blokada kierownicy w twoim motocyklu moĹźe byÄ skutkiem "przeĹźyÄ" twojego motocykla.
pozdro
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Nie wiem jak w NTV ale w Devi ze stacyjki po naciĹniÄciu i przekrÄceniu kluczyka wychodzi bolec ktĂłry w dwĂłch skrajnych poĹoĹźeniach kierownicy wchodzi w rury (wĹaĹciwie rurki) przyspawane do gĹĂłwki ramy. SÄ one widoczne jak siÄ dobrze przyjrzeÄ. SprawdĹş czy bolec wychodzi, jeĹli tak to czy trafia w te rurki.
TakÄ nalepkÄ wĹaĹnie muszÄ sobie sprawiÄ, bo mi siÄ podoba
Z tymi bolcami to zobaczÄ jak bÄdzie troszkÄ lepsza pogoda, bo od dwĂłch dni leje tak, Ĺźe siÄ wyjĹÄ z domu nie da.
Nie mam pojÄcia, czy jest skrÄcona na maksa, to znaczy, czy ograniczniki skrÄtu sÄ w fabrycznym poĹoĹźeniu, bo jeden na sto procent byĹ rzeĹşbiony.
Jak siÄ nie da tego naprawiÄ to wykombinujÄ jakÄ Ĺ alternatywÄ. A jak siÄ da to najlepiej mieÄ moto w 100% sprawne. BÄdÄ pisaĹ w razie czego, dziÄki za pomoc
Wiek: 40 Dołączyła: 16 Mar 2012 Posty: 158 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Wrz 07, 2015 22:46
Mam podobny problem z BandytÄ (teĹź po glebie). GoĹÄ w Warsztacie stwierdziĹ, Ĺźe bolec jest ok tylko mi sie stacyjka zacina. PonoÄ jakiĹ fachowiec od stacyjek jest w warszawie na Grzybowskiej.
Pomógł: 25 razy Wiek: 85 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 911 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Sro Wrz 09, 2015 20:38
Scotty_ napisał/a:
Pytanie, czy masz kierownicÄ skrÄconÄ maksymalnie w lewo?
Blokuje teĹź w pozycji prawo. Na gĹĂłwce ramy sÄ przyspawane dwie tulejki na ten bolec ze stacyjki. W Revere widaÄ te tulejki bez kĹopotu a w Devi nie wiem czy Ĺatwo zobaczyÄ.
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Nic nie jest skrÄcone, tulejki pasujÄ , wszystko jest rĂłwne. Problem jest w samej stacyjce, bo bolec siÄ w ogĂłle z niej nie wysuwa - coĹ siÄ blokuje. Na dniach jÄ rozbiorÄ, bo sÄ tam te "Ĺruby antykradzieĹźowe", czyli te z urwanymi Ĺbami i muszÄ coĹ na nie wymyĹliÄ. BÄdÄ pisaĹ co siÄ dalej wydarzy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum