Wysłany: Pią Sty 16, 2015 19:30 Deauville a wzrost
Witam,
jako, że mocno chodzi mi po głowie Deauville, a nie mam o nim żadnej praktycznej wiedzy, a sam jestem dosyć wysoki( 193 cm) chciałbym szanownego grona wyższych użytkowników podpytać jak maszyna prowadzi się w trakcie dłuższej jazdy. Słyszałem naprawdę wiele opinii, również z tego forum, niekiedy padały sformułowania, że ułożenie nóg nie predestynuje wysokich kierowców. Przez umiejscowienie stopek i ułożenie nóg może dochodzić do bólu w kolanach etc. Oczywiście pytam bardzo ogólnie, nie szukam jakiegoś idealnego rozwiazania, chodzi mi bardziej, żeby wyjaśnić czy maszyna mogłaby mi sprawiać jakąś wyjątkową męczarnie? Pozdrawiam.
Dzięki za link, miałem szczęście już go odkryć. To chyba jedna z najczęściej odwiedzanych przeze mnie stron przez ostatni czas
Przymierzać się będę na pewno, mam jednak świadomość, że lepiej czasem posiłkować się doświadczeniem innych w tej kwestii. Tysiące wyjeżdżonych kilometrów i mnóstwo godzin to na razie coś czego mogę pozazdrościć.
Czyli Nt650, też od takiej zaczynałem, tylko że ukradli. A żeby jeździć dalej postanowiłem żeby już mieć ABS i kupiłem 700 tkę. Obie są wygodne.700 tka mocniejsza. Wydaje mi się że musiałbyś się przyzwyczaić. Ale ja mam tylko 182 cm wzrostu więc może zabierze głos ktoś Twojego wzrostu.
_________________ Była NT650V Deauville 99, teraz NT700VA Deauville 07
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sob Sty 17, 2015 10:37
erhon, opinie o umiejscowieniu podnóżków dotyczą najprawdopodobniej NTV a nie NT. Jeden i drugi motocykl różnią się nieco od siebie pod tym kątem. NTV ma podnóżki minimalnie wyżej i przesunięte znacznie bardziej ku tyłowi w stosunku do NT.
Obrazowo mówiąc na NT siedzisz trochę jak na krześle przy biurku i chcesz poprawić ustawienie monitora przed sobą. Na NTV jest podobnie, z tym, że nogi masz wsunięte trochę pod krzesło a ręce nieco niżej.
Wydaje mi się, że opinia dotyczyła NT, nawet była jakaś wzmianka o niemieckich forach i możliwości modyfikacji wysokości podnóżków o parę cm, ale teraz nie znalazłem tego wpisu. Tak czy inaczej nawet na tym forum jest kilku wyższych użytkowików, przeleciałem sporo tematów archiwalnych, o żadnej wybitnej udręce z jazdy nikt nie wspominał poza naturalnym stanem przemęczenia wielogodzinną jazdą w jednej pozycji, co oczywiście jest zrozumiałe i nie dotyczyło mojego zapytania.
Vagner, dzięki za opinię i zdjęcia, to ostatnie jakieś takie rażące, nie pasuje do reszty
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 04 Lis 2013 Posty: 315 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Sty 17, 2015 14:57
erhon,
Potwierdzam, że NTV ma niespecjalnie wygodne ułożenie podnóżków jeśli masz długie nogi. Podnóżki są w miarę blisko siedziska co powoduje zmniejszy kąt (większe ugięcie) w kolanie. Przy dłuższej jeździe w jednej pozycji powoduje to faktycznie ból kolan... Tak mamy wszyscy wyżsi niż ok. 175/180cm.
Jednocześnie takie ułożenie podnóżków (w mojej ocenie nawet wysokie) w NTV powoduje, że możesz z dużym kątem podchodzić do zakrętów. Zawsze jest dobra i zła strona.
Jedyna rada to ruch w czasie jazdy. Stawanie na podnóżkach, prostowanie nóg w kolanie lub co ja najbardziej lubię... Jazda na choppera Czyli nogi kładę na bocznych ochraniaczach i jadę...
Arkadio, trzeba było zamontować jakieś poduszki z masażerem
erhon, przy moich 188 wzrostu i 110 kg wagi devi przy trasie 400 km nie sprawia problemu.
Od czerwca zrobiłem 5.2 tys km i ani razi nie miałem problemów, chyba że przez buty
Pozycja za kierownicą też jest przyjemna i na devi siedzisz wysoko, więc jak jedziesz za puszkami, to widzisz co się dzieje przed Tobą, możesz sobie manewry zaplanować. Same plusy jak widzisz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum