ZauwaĹźyĹem nieznaczny ubytek oleju w moim deauville po przejechaniu 2500km zeszĹo tak z poĹowy bagnetu wĹoĹźonego na tak 1/4. Nie oszczÄdzam moto tzn. czÄsto na budziku goĹci 7000obr. no i prÄdkoĹci przelotowe teĹź mniej wiÄcej wynoszÄ 140-150 km/h.
Tutaj teraz pytanie do was czy ten motorek po prostu tak ma? czy moĹźe mam siÄ szykowaÄ na jakÄ Ĺ usterkÄ? Nie widaÄ wyciekĂłw Ĺźadnych dymu niebieskiego z wydechu teĹź nie zauwaĹźyĹem.
Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 825 Skąd: Sławków
Wysłany: Czw Maj 09, 2013 13:55
Wydaje mi siÄ, a wĹaĹciwie jestem pewien, Ĺźe Deauvilka nie lubi tak wysokich obrotĂłw i tym spowodowane jest ubywanie oleju. JeĹźeli krÄcisz NT tak wysoko to przyzwyczaj siÄ do tego, bo pierĹcienie zgarniajÄ ce nie nadÄ ĹźajÄ i olej w eter idzie.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 19 Maj 2012 Posty: 739 Skąd: Białystok
Wysłany: Czw Maj 09, 2013 14:17
Po pierwsze 7tys to nie sÄ jakies specjalnie wysokie obroty, skoro moc max jest przy 8tys. Po drugie zawsze silnik trochÄ oleju weĹşmie jak siÄ go wkrÄca na wyĹźsze obroty (pytanie jaka jest dopuszczalna norma dla ntv).
Ostatnio zmieniony przez Alan Czw Maj 09, 2013 20:13, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 6 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 342 Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw Maj 09, 2013 16:53
Kolega chyba pisze, Ĺźe mierzy na wĹoĹźonym bagnecie.
I z poziomu na poĹowie spadĹo do poziomu 1/4, jak dobrze kumam.
Gieneralnie, to przy wiÄkszych prÄdkoĹciach na dĹuĹźszych dystansach i krÄceniu moto do koĹca skali - a jak napisaĹ SĹawek te silniki to nie szlifiery, tylko raczej Ĺrednioobrotowce moĹźe olej ulatywaÄ w kosmos.
Dla pewoĹci co siÄ dzieje podjedĹş do warsztatu motocyklowego i zmierz kompresje - za ok. 20- 30 zĹ za garnek myĹlÄ i bÄdzie rozjaĹnione, czy pierĹcionki, czy uszczelniacze zaworowe, czy po prostu za bardzo odwijasz
z racji tego Ĺźe po wymianie oleju nie miaĹem peĹnego stanu przy wĹoĹźonym bagnecie doleje teraz do peĹnego stanu olej i bÄdÄ obserwowaĹ co siÄ dalej dzieje, wlaĹem mniej wiÄcej 150 ml, i mam stan taki jak po wymianie czyli tÄ poĹowÄ bagnetu. Doleje do samego peĹna i zobaczÄ czy schodzi bÄdÄ miaĹ w tedy pewnoĹÄ.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum