Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 23:38 CD dalszy problemu z drganiem kierownicy przy hamowaniu
CiÄ gle siÄ nie poddajÄ.
Ostatnio zmierzyĆem bicie tarcz hamulcowych na L:0,1mm p:0,25mm i przy okazji bicie felgi 0,4mm. zgodnie z ksiÄ ĆŒkÄ serwisowÄ tarcze mieszczÄ siÄ w normie 0,3mm ale felga powinna mieÄ 0,2mm. W zwiÄ zku z tym pytanie czy bicie 0,2mm moĆŒe powodowac tak silne drganie kierownicy?
Przy okazji wylewarowania motocykla sprawdziĆem ĆoĆŒyska gĆĂłwki ramy i przy krÄceniu czuÄ lekkie przeskakiwanie tak jakby w ĆoĆŒysku byĆ minimalny doĆek ale to naprawdÄ niewielki luzĂłw nie czujÄ.
Czy ktoĆ moĆŒe z tej garĆci informacji powiedzieÄ od czego zaczÄ Ä w celu wyeliminowania drgaĆ.
pzdr.
Shadok [Usuniêty]
Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 00:46 Re: CD dalszy problemu z drganiem kierownicy przy hamowaniu
JeĆŒeli czuĆbyĆ nawet jeszcze mniejsze i tak oznacza to jedno - jak najszybciej wymieĆ ĆoĆŒyska.
JeĆli drgania sÄ wyczuwalne tylko podczas hamowania, osobiĆcie najpierw obstawiĆbym albo luz na prowadnicach zacisku hamulcowego, albo na gĆĂłwce ramy wĆaĆnie.
maciekmateusz [Usuniêty]
Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 12:18
no to ja Wam cos powiem - wiem ze mam krzywa felge, lagi i lozysko - chlopaki w serwisie napisali mi ze mam bicie, ale przy hamowaniu nie mam zadnych problemow - nie mam drgan, nie mam nic, przejechalem juz jakies 8000 km i nic - w tym roku dopiero sie okazalo (a w tamtym kupilem moto) ze tak to wlasnie wyglada - o czym napisalem w oddzielnym watku
osobno nie warto wymieniac niczego - musze zmienic i felge i oske i wklady do lag, no chyba ze zapodam caly przod
Deaville [Usuniêty]
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 21:56 Problem rozwiÄ zany
DziÄki za podpowiedzi.
Jednak okazaĆo sie ĆŒe winÄ drgaĆ ostatecznie byĆa tylko prawa tarcza. Mimo ĆŒe ma 0,25mm bicia to wystarczyĆo ĆŒe kierownica drgaĆa niemiĆosiernie.(max wg serwisĂłwki 0,3mm) WymieniĆem na uĆŒywana i jest git. Po wizycie w serwisie okazaĆo siÄ ĆŒe rzeczywiĆci ĆoĆŒyska gĆĂłwki ramy majÄ delikatny luz ale nie powoduje to drgaĆ jedynie tzw. wÄĆŒykowanie motocykla moĆŒe wywoĆywaÄ.
Nie możesz pisaæ nowych tematów Nie możesz odpowiadaæ w tematach Nie możesz zmieniaæ swoich postów Nie możesz usuwaæ swoich postów Nie możesz głosowaæ w ankietach Możesz zał±czaæ pliki na tym forum Możesz ¶ci±gaæ zał±czniki na tym forum