Wysłany: Nie Mar 11, 2012 21:05 Dorabianie lakieru NH1
Witam,
Jako, Ĺźe maluje swojÄ NTV muszÄ dorobiÄ lakier. Moje pytanie, czy podajÄ c w mieszalni kod Hondy (NH1) takowy mi dorobiÄ ? JeĹźeli nie to moĹźe ktoĹ juĹź taki dorabiaĹ i zna numer? Na forum FajerĂłw wyczytaĹem, Ĺźe podobno NH1 odpowiada numerowi 9005 z palety RAL
MOim zdaniem najlepiej jak wezmiesz pod pache jakis element i pojdziesz do mieszalnikow zeby Ci dokladny odcien dobrali. Ja tak dorabialem do samochodu i to chyba nejlepsze wyjscie zeby lakier sie zgadzal. Przy takim doborze nie bedzie roznic wynikajacych z wyblakniecia lakieru (szczegolnie leciwego) od slonca.
Lakieruje caĹoĹÄ dlatego, Ĺźe zbiornik byĹ juĹź po lekkich szlifach po obu stronach, jeden boczek byĹ fioletowy a zadupek byĹ otarty przez poprzedniego wĹaĹciciela paskami od tekstylnych sakw wiÄc nie bÄdzie problemu z róşnicÄ odcieniu na elementach. Sprawa jednak wyglÄ da tak, Ĺźe w tej chwili mam ciemny zielony, a naklejki, ktĂłre kupiĹem sÄ pod kolor wĹaĹnie czarny.
Nie lakieruje dlatego, Ĺźe jest po katastrofie tylko motocykl robiÄ dla siebie i chce Ĺźeby byĹa igieĹka
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Nie Mar 11, 2012 21:58
NH1, to nazwa malowania. Obejmuje ono nie tylko lakier stanowiÄ cy "tĹo", ale takĹźe kolory naklejek, etc. KaĹźda profesjonalna lakiernia powinna dysponowaÄ katalogami w ktĂłrych bÄdzie staĹo, Ĺźe honda NTV 650 w malowaniu NH1 ma uĹźyte takie a takie kolory lakierĂłw (i tutaj juĹź sÄ kody producenta). W Opolu nie ma (a przynajmniej ja nie znalazĹem) Ĺźadnej lakierni, ktĂłra dysponowaĹa jakimkolwiek katalogiem lakierĂłw motocyklowych.
Musisz dzwoniÄ po lakierniach i pytaÄ, jak to ugryĹşÄ. JeĹźeli jednak malujesz caĹy motocykl, to nie widzÄ problemu, Ĺźeby dobraÄ lakier "na oko".
Podobno odpowiednie dobranie lakieru dla wprawnego oka nie stanowi Ĺźadnego problemu wykluczajÄ c kolor czerwony i srebrny...
_________________ Pucuś
Ente Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 195 Skąd: Lüneburg-Niemcy
Wysłany: Pon Mar 12, 2012 17:35
W Polsce podajac w sklepie z lakierami (majacymi mieszarke )numer koloru Twojego
moto, pani wbija ten numer w komputer a mieszarka z wielu kolorow stojacych jej do dyspozycji"robi "ten kolor.Tak kupowalam np.kolor "G-130 toscana green" w Gdansku.
Reanimuje teraz rower ze spalinowym silniczkiem na tylnej osi z 96 roku.
Podalem numer farby do Polski (duzo taniej )nie bylo zadnego problemu.
Pomógł: 3 razy Wiek: 35 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 195 Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon Mar 12, 2012 19:34
Ente napisał/a:
.Tak kupowalam np.kolor "G-130 toscana green" w Gdansku.
Hej hej, moĹźna wiedzieÄ gdzie kupowaĹeĹ? WolaĹbym mieÄ na przyszĹoĹÄ sprawdzony namiar niĹź iĹÄ do pierwszego lepszego sklepu w ciemno
Ente Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 195 Skąd: Lüneburg-Niemcy
Wysłany: Pon Mar 12, 2012 19:46
Wjezdzajac do Oliwy od strony Gdanska po prawej stronie jest ciag sklepow z artykulami motoryzacyjnymi (czesci,filtry, olej)prawie naprzeciwko petli tranwajowej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum