Wysłany: Nie Mar 11, 2012 21:05 Dorabianie lakieru NH1
Witam,
Jako, że maluje swoją NTV muszę dorobić lakier. Moje pytanie, czy podając w mieszalni kod Hondy (NH1) takowy mi dorobią? Jeżeli nie to może ktoś już taki dorabiał i zna numer? Na forum Fajerów wyczytałem, że podobno NH1 odpowiada numerowi 9005 z palety RAL
MOim zdaniem najlepiej jak wezmiesz pod pache jakis element i pojdziesz do mieszalnikow zeby Ci dokladny odcien dobrali. Ja tak dorabialem do samochodu i to chyba nejlepsze wyjscie zeby lakier sie zgadzal. Przy takim doborze nie bedzie roznic wynikajacych z wyblakniecia lakieru (szczegolnie leciwego) od slonca.
_________________ Były: Mińsk 125, 1989, NT 650V, 2000
Teraz: XL700V, 2008
http://www.dkms.pl/ - Fundacja Dawców Komórek Macierzystych
Lakieruje całość dlatego, że zbiornik był już po lekkich szlifach po obu stronach, jeden boczek był fioletowy a zadupek był otarty przez poprzedniego właściciela paskami od tekstylnych sakw więc nie będzie problemu z różnicą odcieniu na elementach. Sprawa jednak wygląda tak, że w tej chwili mam ciemny zielony, a naklejki, które kupiłem są pod kolor właśnie czarny.
Nie lakieruje dlatego, że jest po katastrofie tylko motocykl robię dla siebie i chce żeby była igiełka
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Nie Mar 11, 2012 21:58
NH1, to nazwa malowania. Obejmuje ono nie tylko lakier stanowiący "tło", ale także kolory naklejek, etc. Każda profesjonalna lakiernia powinna dysponować katalogami w których będzie stało, że honda NTV 650 w malowaniu NH1 ma użyte takie a takie kolory lakierów (i tutaj już są kody producenta). W Opolu nie ma (a przynajmniej ja nie znalazłem) żadnej lakierni, która dysponowała jakimkolwiek katalogiem lakierów motocyklowych.
Musisz dzwonić po lakierniach i pytać, jak to ugryźć. Jeżeli jednak malujesz cały motocykl, to nie widzę problemu, żeby dobrać lakier "na oko".
Podobno odpowiednie dobranie lakieru dla wprawnego oka nie stanowi żadnego problemu wykluczając kolor czerwony i srebrny...
_________________ Pucuś
Ente Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 195 Skąd: Lüneburg-Niemcy
Wysłany: Pon Mar 12, 2012 17:35
W Polsce podajac w sklepie z lakierami (majacymi mieszarke )numer koloru Twojego
moto, pani wbija ten numer w komputer a mieszarka z wielu kolorow stojacych jej do dyspozycji"robi "ten kolor.Tak kupowalam np.kolor "G-130 toscana green" w Gdansku.
Reanimuje teraz rower ze spalinowym silniczkiem na tylnej osi z 96 roku.
Podalem numer farby do Polski (duzo taniej )nie bylo zadnego problemu.
Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 195 Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon Mar 12, 2012 19:34
Ente napisał/a:
.Tak kupowalam np.kolor "G-130 toscana green" w Gdansku.
Hej hej, można wiedzieć gdzie kupowałeś? Wolałbym mieć na przyszłość sprawdzony namiar niż iść do pierwszego lepszego sklepu w ciemno
Ente Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 195 Skąd: Lüneburg-Niemcy
Wysłany: Pon Mar 12, 2012 19:46
Wjezdzajac do Oliwy od strony Gdanska po prawej stronie jest ciag sklepow z artykulami motoryzacyjnymi (czesci,filtry, olej)prawie naprzeciwko petli tranwajowej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum