Wojciech
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 16:30 Nowy motocykl a drgania na kierownicy ???
Witam Panowie jak w temacie pojawiĹy mi siÄ drgania na kierownicy gdy puszczÄ gaz i kierownice szybkoĹc okoĹo 80 do 50kmh. Motor ma przejechane dopiero 2000 km. wiÄc praktycznie nowy co moze byÄ przyczyna? MoĹźe macie jakieĹ pomysĹy dzwoniĹem do serwisu bo oczywiĹcie motor na gwarancji ale tam powiedziano mi Ĺźe przwdopodobnie opona lub wywazenie, nie wiem jak mam ich podejĹÄ aby nie wydawaÄ za duĹźo kasy, Pan z serwisu powiedziaĹ mi Ĺźe chyba wpadĹem w jakÄ Ĺ wyrwe w jezdni nie koniecznie zauwaĹźajÄ c. Wydaje mi siÄ Ĺźe chyba takiej dziury nie idzie nie zauwaĹźyÄ.
maziTS
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 23:54
Wojciech napisał/a:
Pan z serwisu powiedziaĹ mi Ĺźe chyba wpadĹem w jakÄ Ĺ wyrwe w jezdni nie koniecznie zauwaĹźajÄ c. Wydaje mi siÄ Ĺźe chyba takiej dziury nie idzie nie zauwaĹźyÄ.
Pewnie sam wpadĹ gubiÄ c jednÄ klepkÄ...
2 lata temu przygrzmociĹem w takÄ dziurÄ, Ĺźe zawieszenie dobiĹo do koĹca, a nadgarstkĂłw o maĹo nie wyĹamaĹem zostawiajÄ c dĹonie na manetkach. SkoĹczyĹo siÄ na lekkim skrzywieniu ktĂłre ledwo widaÄ, a podczas jazdy nie ma szans wyczuÄ.
Zgadzam siÄ z przedmĂłwcami.
Dodam od siebie: podnieĹ przednie koĹo i zakrÄÄ, sprawdĹş czy bije w ktĂłrÄ Ĺ stronÄ.
Masz koĹcĂłwki na kierownicy? Mojemu kumplowi w cebulce ich brak powodowaĹ drgania.
Wojciech
Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 03:14
CiÄĹźarek nie odpadl sprawdzaĹem,koĹcowki na kierownicy teĹź mam. MoĹźe troszke Ĺźle opisaĹem to kierownica zaczyna drgaÄ i przechodzi aĹź do ruchu do okoĹo 5 cm. coĹ jagby chciaĹa kreciÄ raz w jednÄ raz w drugÄ , wiem Ĺźe to siÄ jakoĹ nazywa ale nie wiem jak.
Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 825 Skąd: Sławków
Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 06:46
Nazywa siÄ to Shimmy, czyli zjawisko narastania drgaĹ pewnych elementĂłw konstrukcji, aĹź do zniszczenia tych elementow lub/i calej konstrukcji, wystÄpuje w lotnictwie i budownictwie - w motocykliĹşmie zniszczenie konstrukcji nastÄpuje na skutek gleby spowodowanej szimaniem
Zwiazane jest to ze zjawiskiem rezonansu drgaĹ, czestotliwoĹci drgaĹ wĹasnych itp.
OsobiĹcie obstawaĹbym przy serwisie, niech sprawdzajÄ , diagnozujÄ , naprawiajÄ . OczywiĹcie wszystko w ramach gwarancji!
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1757 Skąd: Betzdorf (DE)
Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 09:13
Panowie... co Wy za bajki z tym shimmy opowiadacie???
Shimmy w Deauville podczas jazdy na wprost (czy w zakrÄcie..jeden pies w tym przypadku)?
Amor skrÄtu do NT?
PrzestaĹcie czĹowiekowi mÄ ciÄ w gĹowie.
_________________ SHL M11 '65, zwłoki Osy i WSKi .
Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 10:54
Tak czy inaczej Wojciech-u, jedĹş do serwisu. Ich obowiÄ zkiem jest przyjÄ Ä zgĹoszenie i doprowadziÄ co by nie byĹo nowy motocykl do peĹnej sprawnoĹci tak, by kiera byĹa stabilna.
axa Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 238 Skąd: Węgorzewo(Mazury)
Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 12:05
Ja bym na twoim miejscu sprawdziĹ ciĹnienie w oponach. MoĹźe nie trzeba bÄdzie jechaÄ do serwisu.
Pomógł: 16 razy Wiek: 59 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 674 Skąd: Wilkowyja
Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 12:20
CiĹnienie w oponach i dokrÄcenie wszystkich Ĺrub na lagach na dole i do gĂłry . CaĹy motocykl bym sprawdziĹ , oczywiĹcie gdzie jest dojĹcie , tyĹ teĹź , a potem do serwisu . Motocykl jest dosyÄ zabudowany i tak za duĹźo nie zdziaĹasz na gwarancji .
Powodzenia w szukaniu i w razie czego w serwisie
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 2193 Skąd: spod Wrocławia
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 09:18
Wszelkie luzy na zawieszeniu przednim i tylnym oraz samo mocowanie silnika moze powodowac szimanie. Wredna sprawa. Z tego co pamietam, NT nie meczy ta choroba zwiazana z sama geometriÄ , wiec obstawialbym za awaria ktoregos z elementow (byc moze nie dokladnie dokrecone). Ostatecznoscia (ale w naszych realiach bardzo mozliwa) jest to, ze w salonie sprzedali moto bite i krzywe Glowa do gory!
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 09:38
To pocieszyĹeĹ Wojciecha, Borysie
Z pewnoĹciÄ to jakiĹ bĹşdziaj tylko bardzo zmierzĹy!
Wojciech daj znaÄ czym byĹy te drgania i czy siÄ z nimi uporaĹeĹ!
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1757 Skąd: Betzdorf (DE)
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 11:16
A ja powiadam ponownie: samemu nie grzebaÄ tylko oddaÄ w ramach gwarancji do serwisu i niech sprawdzajÄ .
_________________ SHL M11 '65, zwłoki Osy i WSKi .
grzegrzol Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 396 Skąd: LONDON
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 11:41
MoĹźna jeszcze winiÄ ĹoĹźyska w gĹĂłwce ramy. OprĂłcz tego, ciĹnienie w oponach, lub nierĂłwnomierne ich zuĹźycie. Napisz mi jeszcze czy masz top box-a bo to teĹź powoduje shimi w niektĂłrych sprzÄtach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum