Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 21:20 MgĹa i zaparowana przednia szyba - jak zapobiec?
Jak w temacie. ZrobiĹo siÄ chĹodno, wyjeĹźdĹźam z domu okoĹo 7 rano, jest mgĹa, po 2-3 km mam kompletnie zaparowanÄ przedniÄ szybÄ, tak Ĺźe nic przez niÄ nie widaÄ. W kasku teĹź pokrywa siÄ kropelkami wody, ale tu przynajmniej moĹźna rÄkawicÄ przetrzeÄ. Macie jakiĹ sposĂłb na to? W puszce wĹÄ czam wycieraczki i jest ok, ale na moto? PrĂłbowaĹem pĹyny przeciw parowaniu, ale o d... rozbiÄ.
axa Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 238 Skąd: Węgorzewo(Mazury)
Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 22:04
Ostatnio ktoĹ na forum mĂłwiĹ o pĹynie z biedronki. PonoÄ dobry moĹźna sprĂłbowaÄ.
http://hondantv.pl/forum/...90147ac01#30858
ChociaĹź wÄ tpiÄ Ĺźeby to pomogĹo na osiadajÄ cÄ na szybie mgĹÄ.
Skorpionwr Pomógł: 7 razy Wiek: 65 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1935 Skąd: Przasnysz
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 09:09
W sklepach z akcesoriami do moto sÄ aerozole do kaskĂłw zapobiegajÄ ce osadzaniu siÄ wody na szybce podczas deszczu. MyĹlÄ, Ĺźe zadziaĹa. Kolega to bardzo sobie chwali ale uĹźywaĹ tylko w deszczu.
Pomógł: 8 razy Wiek: 47 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 928 Skąd: Opole ZWM
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 20:10
Moim skromnym zdaniem to sprĂłbowaĹbym jeszcze wypolerowaÄ szybÄ pastÄ AUTOMAX i dobrze nawoskowaÄ jÄ potem, jest szansa Ĺźe woda sama bÄdzie spĹywaÄ nawet przy niewielkim pÄdzie powietrza.
OczywiĹcie zabieg woskowania trzeba bÄdzie powtarzaÄ co jakiĹ czas
Pomógł: 15 razy Wiek: 57 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1802 Skąd: Tarnów
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 20:53
Ja na razie nie inwestowaĹem w solidne nakrycie gĹowy, dotÄ d bujam siÄ w jakimĹ chiĹczyku. jak siÄ robi chĹodniej, to zakĹadam pod kask kominiarkÄ. Wtedy w razie parowania szybki od wewnÄ trz leciutko uchylam szybkÄ robiÄ c minimalnÄ szczelinkÄ. Kominiarka chroni przed wychĹodzeniem mordy, a para z szybki znika
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Wiek: 59 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 131 Skąd: Białystok
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 21:11
Ostatnio w sam zmieniaĹem przedniÄ szybÄ w firmie Jaan Glas i pokryli mi jÄ preparatem poprawiajÄcym widocznoĹÄ podczas jazdy. RWELACJA. MuszÄ tylko zapytaÄ czy moĹźna poĹoĹźyÄ jÄ na plastikowÄ szybÄ kasku. Jak bÄdÄ miaĹ info to dam znaÄ.
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 13:27
Preparaty typu antirain na mgĹÄ niestety nie dziaĹajÄ ... Ja po po prostu jeĹźdĹźÄ wolniej i otwieram szybÄ. Fakt - caĹa gÄba mokra i zimno w cholerÄ, ale przynajmniej widzÄ tych kilka metrĂłw dalej.
O antifogach na zewnÄ trz szyby jeszcze nie sĹyszaĹem
MoĹźe jakiĹ preparat na bazie alkoholu daĹ by radÄ przez kilkadziesiÄ t km?
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 2193 Skąd: spod Wrocławia
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 18:10
Dzialaja, dzialaja! Tylko trzeba jechac na tyle szybko, zeby woda sie kondensowala i splywala z szyby
Przetestowane podczas ostatniego porannego wypadu do Czech
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 19:03
Widocznie sĹaba ta mgĹa byĹa MoĹźesz mi wierzyÄ, albo nie... Ale nie byĹa to maĹa prÄdkoĹÄ. Woda z deszczu, czy z pod kóŠnie trzyma siÄ tak bardzo szyby po zastosowaniu Antirain'u... Ale ostatnio jechaĹem w takiej mgle, Ĺźe nie pomagaĹo kompletnie w niczym.
Ja u siebie uĹźywam anty foga wklejanego na szybÄ od Ĺrodka i niema problemĂłw z zaparowaniem szyby a z zewnÄtrznej strony wodÄ wycieram irchÄ naturalnÄ i teĹź jest git tyle tylko Ĺźe na razie do poruszania siÄ pozostaje mi chiĹski skuter wiÄc nie wiem czy z irchÄ siÄ da radÄ na motorze ..... o tej porze .....
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 12:27
ChciaĹbym powrĂłciÄ do tematu ktĂłry rozpoczÄ Ĺem, bo widzÄ Ĺźe schodzi na bocznÄ ĹcieĹźkÄ. Mi nie chodzi o kask i parowanie szyby w kasku, tak z zewnÄ trz jak i wewnÄ trz. Moje pytanie dotyczy przedniej szyby moto, owiewki, jak kto woli. W NT700 jest doĹÄ wysoko ustawiona i w czasie jazdy w porannej mgle, mocno zachodzi wodÄ , nie da siÄ jej przetrzeÄ jadÄ c rĂłwnoczeĹnie, no moĹźe jedynie nieco gĂłrnÄ krawÄdĹş, ale i to nie specjalnie jest wykonalne.
Moje pytanie dotyczyĹo tego problemu, nie szyby w kasku. Z tym problemem sobie poradziĹem, antyfog lub w ostatecznoĹci uchylenie szybki, a z zewnÄ trz moĹźna spokojnie przetrzeÄ rÄkawiczkÄ . BTW, widziaĹem gdzieĹ kiedyĹ pomysĹ na przyklejenie kawaĹka wycieraczki do palca rÄkawiczki motocyklowej i uĹźywanie tego jako rÄcznej wycieraczki wizjera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum