Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 20:20 Mgła i zaparowana przednia szyba - jak zapobiec?
Jak w temacie. Zrobiło się chłodno, wyjeżdżam z domu około 7 rano, jest mgła, po 2-3 km mam kompletnie zaparowaną przednią szybę, tak że nic przez nią nie widać. W kasku też pokrywa się kropelkami wody, ale tu przynajmniej można rękawicą przetrzeć. Macie jakiś sposób na to? W puszce włączam wycieraczki i jest ok, ale na moto? Próbowałem płyny przeciw parowaniu, ale o d... rozbić.
axa Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 238 Skąd: Węgorzewo(Mazury)
Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 21:04
Ostatnio ktoś na forum mówił o płynie z biedronki. Ponoć dobry można spróbować.
http://hondantv.pl/forum/...90147ac01#30858
Chociaż wątpię żeby to pomogło na osiadającą na szybie mgłę.
Skorpionwr Pomógł: 7 razy Wiek: 64 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1928 Skąd: Przasnysz
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 08:09
W sklepach z akcesoriami do moto są aerozole do kasków zapobiegające osadzaniu się wody na szybce podczas deszczu. Myślę, że zadziała. Kolega to bardzo sobie chwali ale używał tylko w deszczu.
Pomógł: 8 razy Wiek: 46 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 928 Skąd: Opole ZWM
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 19:10
Moim skromnym zdaniem to spróbowałbym jeszcze wypolerować szybę pastą AUTOMAX i dobrze nawoskować ją potem, jest szansa że woda sama będzie spływać nawet przy niewielkim pędzie powietrza.
Oczywiście zabieg woskowania trzeba będzie powtarzać co jakiś czas
Pomógł: 15 razy Wiek: 56 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1782 Skąd: Tarnów
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 19:53
Ja na razie nie inwestowałem w solidne nakrycie głowy, dotąd bujam się w jakimś chińczyku. jak się robi chłodniej, to zakładam pod kask kominiarkę. Wtedy w razie parowania szybki od wewnątrz leciutko uchylam szybkę robiąc minimalną szczelinkę. Kominiarka chroni przed wychłodzeniem mordy, a para z szybki znika
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Wiek: 58 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 131 Skąd: Białystok
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 20:11
Ostatnio w sam zmieniałem przednią szybę w firmie Jaan Glas i pokryli mi ją preparatem poprawiajęcym widoczność podczas jazdy. RWELACJA. Muszę tylko zapytać czy można położyć ją na plastikową szybę kasku. Jak będę miał info to dam znać.
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 12:27
Preparaty typu antirain na mgłę niestety nie działają... Ja po po prostu jeżdżę wolniej i otwieram szybę. Fakt - cała gęba mokra i zimno w cholerę, ale przynajmniej widzę tych kilka metrów dalej.
O antifogach na zewnątrz szyby jeszcze nie słyszałem
Może jakiś preparat na bazie alkoholu dał by radę przez kilkadziesiąt km?
Pomógł: 10 razy Wiek: 46 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 2193 Skąd: spod Wrocławia
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 17:10
Dzialaja, dzialaja! Tylko trzeba jechac na tyle szybko, zeby woda sie kondensowala i splywala z szyby
Przetestowane podczas ostatniego porannego wypadu do Czech
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 18:03
Widocznie słaba ta mgła była Możesz mi wierzyć, albo nie... Ale nie była to mała prędkość. Woda z deszczu, czy z pod kół nie trzyma się tak bardzo szyby po zastosowaniu Antirain'u... Ale ostatnio jechałem w takiej mgle, że nie pomagało kompletnie w niczym.
Ja u siebie używam anty foga wklejanego na szybę od środka i niema problemów z zaparowaniem szyby a z zewnętrznej strony wodę wycieram irchą naturalną i też jest git tyle tylko że na razie do poruszania się pozostaje mi chiński skuter więc nie wiem czy z irchą się da radę na motorze ..... o tej porze .....
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 11:27
Chciałbym powrócić do tematu który rozpocząłem, bo widzę że schodzi na boczną ścieżkę. Mi nie chodzi o kask i parowanie szyby w kasku, tak z zewnątrz jak i wewnątrz. Moje pytanie dotyczy przedniej szyby moto, owiewki, jak kto woli. W NT700 jest dość wysoko ustawiona i w czasie jazdy w porannej mgle, mocno zachodzi wodą, nie da się jej przetrzeć jadąc równocześnie, no może jedynie nieco górną krawędź, ale i to nie specjalnie jest wykonalne.
Moje pytanie dotyczyło tego problemu, nie szyby w kasku. Z tym problemem sobie poradziłem, antyfog lub w ostateczności uchylenie szybki, a z zewnątrz można spokojnie przetrzeć rękawiczką. BTW, widziałem gdzieś kiedyś pomysł na przyklejenie kawałka wycieraczki do palca rękawiczki motocyklowej i używanie tego jako ręcznej wycieraczki wizjera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum