Wysłany: Czw Maj 13, 2010 03:13 Ubezpieczenia motocykli
Podrzucam temat ubezpieczeĹ. Prawdopodobnie wiekszoĹÄ z nas ubezpiecza tylko OC i o tym nie ma co dyskutowaÄ. Kwoty obracajÄ siÄ w rejonie 100zĹ. CzÄĹÄ jednak wykupuje rĂłwnieĹź Auto Casco. Oferta ubezpieczeniowa jest w tym temacie dosyÄ mglista i niezbyt powszechna. Dzielcie siÄ wiadomoĹciami ( zainteresowani ).
Poprzednie moto devilkÄ z 2000 r. miaĹem ubezpieczonÄ w Allianz. pakiet OC+AC przy maksymalnych znizkach za bezszkodowoĹÄ wyniĂłsĹ 650 zĹ. Do ubezpieczeniÄ przeciw kradzieĹźy wystarczyĹ oryginalny HISS. Nie ĹźÄ dali innych zabezpieczeĹ.
Allianz ma takÄ dziwnÄ politykÄ, Ĺźe po raz pierwszy ubezpiecza pojazdy, ktĂłre nie ukoĹczyĹy 10 lat. Potem ubezpieczenie mozna kontynuowaÄ na dalsze lata. JeĹli zgĹosimy siÄ do nich po raz pierwszy w moto 11 letnim - to odmĂłwiÄ .
DziÄki sladek. PrzeklikaĹem siÄ przez ich wyliczenie on-line i propozycja wyglÄ da zachÄcajÄ co. PeĹne ubezpieczenie NT700V z 2006 r. wyszĹo ok 700PLN.
SzczegĂłlnie ubawiĹ mnie punkt Asistance Midi: "wymiana koĹa w trasie". Hie hie hie, nie zdajÄ sobie sprawy czym to pachnie
Nie mam zupeĹnie doĹwiadczenia jak z likwidacjÄ szkĂłd w AXA - bo to druga strona medalu poza cenÄ polisy.
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 13:35
Ja kupujÄ OC i NW. NW w PZU to Ĺźadne pieniÄ dze a w sytuacji krytycznej chociaĹź tyle moĹźe zostaÄ.
A co myĹlicie o wykupowaniu ADAC w Polsce!? To tak, jeĹźeli jesteĹmy juĹź przy tym temacie. Podobno nie kosztuje to wiele bo okoĹo 30 euro na rok a w caĹej europie mamy komfort, Ĺźe co by siÄ nie staĹo ktoĹ po nas przyjedzie i naprawi motonga na miejscu, albo odstawi do domu lub warsztatu. KtoĹ wie dokĹadnie jak to dziaĹa? Bo ja tak tylko ze sĹyszenia i nic konkretnego nie potrafiÄ powiedzieÄ.
Z polisami assistance to trzeba bardzo uwaĹźaÄ. SÄ tam rĂłzne kruczki. Np: ostatnio mĂłj wspĂłlnik zepsuĹ sie koĹo Olsztyna. ZadzwoniĹ na assistance Warty to mu powiedzieli, Ĺźe zapsuĹ siÄ za blisko domu i niech siÄ sam buja
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 16:08
ADAC dziaĹa na caĹÄ EuropÄ. Kolega pĹaci to od kilku lat, ale jeszcze nigdy nie musiaĹ korzystaÄ. A przynajmniej on twierdzi, Ĺźe dziaĹa na caĹÄ EuropÄ... Jak jest w praktyce - tego nie wiem. Wiem natomiast, Ĺźe Niemcy bardzo to rozwiÄ zanie sobie chwalÄ .
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 424 Skąd: Gniezno
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 16:32
W Niemczech widziaĹem sporo ich şóĹtych aut ale juĹź np. w Polsce czy w Czechach ani jednego. Chyba, Ĺźe poza Niemcami obowiÄ zki ADAC przejmujÄ lokalne firmy typu STARTER czy cuĹ.
I odpowiadajÄ c sam sobie - tak chyba wĹaĹnie jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum